Krizin ayak sesleri: Dünya devleri kötü haberi peş peşe duyuruyor

Küresel ekonomide artan resesyon riski dünya devi firmalarda işçi kıyımına neden olmaya başladı. Dünyanın en büyük e-ticaret devlerinden olan Amazon, ekonomik görünüm nedeniyle kurumsal iş gücündeki pozisyonlar için işe alımlara ara verme kararı alırken, Lyft ve Philips gibi şirketlerde işçi çıkarma ve pozisyon kapatma kararları alıyor.

Krizin ayak sesleri: Dünya devleri kötü haberi peş peşe duyuruyor
Krizin ayak sesleri: Dünya devleri kötü haberi peş peşe duyuruyor
GİRİŞ 04.11.2022 16:15 GÜNCELLEME 04.11.2022 16:33
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Enflasyon ve resesyon sarmalındaki küresel ekonomi dünya devi şirketleri zor durumda bırakmaya başladı. Hem maliyetlerdeki yükseliş hem de taleplerde azalma beklentisi ile üretimleri kısan markalar işçi çıkarımlarına ve maaş kesintilerine gitmeye başladı.

AMAZON ALIMLARI DURDURDU

Amazon'un İnsan Deneyimi ve Teknolojiden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Beth Galetti, şirket çalışanlarına gönderdiği yazıda, ekonomideki belirsizlik ve son birkaç yılda istihdam edilen kişi sayısı doğrultusunda kurumsal işe alımlara ara verilmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.

Galetti, uygulamanın birkaç ay boyunca devam etmesinin öngörüldüğünü, ekonomi ve iş dünyasındaki gelişmeleri izlemeye devam edeceklerini belirtti.

Hedeflenen bazı alanlarda "kademeli olarak" işe alımların devam edeceğini aktaran Galetti, "Alışılmadık bir makroekonomik ortamla karşı karşıyayız, işe alımlarımızı ve yatırımlarımızı bu ekonomiyi düşünerek dengelemek istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu. Galetti, 2023'te önemli sayıda insanı işe almayı amaçladıklarını ifade etti.

LYFT DE İŞTEN ÇIKARMALARA BAŞLIYOR

Öte yandan mobil araç çağırma uygulaması Lyft çalışanlarının yüzde 13'ünü işten çıkaracağını açıkladı. Lyft'in kurucu ortakları Logan Green ve John Zimmer, çalışanlara gönderilen yazıda, tüm çabalara rağmen ekibin yüzde 13'ünün işten çıkarılması yönünde "zor" bir karar aldıklarını bildirdi.

Green ve Zimmer, "Ekonomide ortaya çıkan çeşitli zorluklar var. Gelecek yıl içinde olası bir resesyonla karşı karşıyayız ve araç paylaşımı sigortası maliyetleri artıyor." değerlendirmesinde bulundu.

ABD basınında yer alan haberlerde, şirket yöneticilerinin aldığı kararın yaklaşık 683 çalışanı etkileyeceği belirtildi.

PHILIPS 4 BİN KİŞİYİ ÇIKARMAYI PLANLIYOR

Hollandalı elektronik şirketi Philips, yeni bir yapılanma paketi açıklarken, operasyonel maliyetlerin azaltılması ve performansın artırılması amacıyla 4 bin pozisyonunun kapatılacağını belirtti.

Şirketten yapılan açıklamaya göre söz konusu işten çıkarmaların önümüzdeki çeyreklerde 300 milyon euro civarında bir etkisi olması bekleniyor.

ALMANYA SERT ETKİLENDİ

Avrupa'nın en büyük ekonomisi konumunda olan Almanya 'kriz'den en çok etkilenen ülkelerin başında geliyor.

  • İkinci el çevrimiçi otomobil perakendecisi Cazoo, çalışan sayısını yüzde 15 oranında azaltmayı planlıyor
     
  • Berlin merkezli Pitch, ekibinin yüzde 30'unu işten çıkarmayı planlıyor. 
     
  • Krom kaplı plastik bileşenleri üreten BIA, yıl sonuna kadar 150 işçi çıkarmayı planlıyor.
     
  • Vitesco, Nürnberg'deki tesisinde 810 işçi çıkarmayı planlıyor.
     
  • Daimler Truck da 2.200 işçiyi daha işten çıkarma planı içerisinde.
     
  • Opel Almanya'da 1.000 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. 
     
  • Sağlık ürünleri satıcısı Packable Holdings LLC, 456 kişiyi işten çıkaracak.
     
  • Novartis 1.400 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.
     
  •  Fransız cam ev eşyası üreticisi Arc International 1600 çalışanını geçici olarak işten çıkaracak.
     
  •  VF Corporation 300 çalışanını işten çıkaracak.
     
  •  Otomotiv tedarikçisi Dr. Schneider iflas etti, 2000 çalışan işsiz kaldı.
     
  • Ayakkabı satıcısı Ludwig Görtz GmbH iflas başvurusu yaptı.
     
  • Fırın zinciri Goldjunge iflas başvurusu yaptı.

 

 

 

 

KAYNAK: HABER7, AJANSLAR
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 30
  • Cennet Yolcuları 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye ye kurban olsunlar içerdeki hainler. Türkiye dimdik ayakta ve habire halkını ezdirmemekte şükürler olsun. zam naraları atanlar kör olmasın yapılan yardımları görsün şükretsin.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Eeeee TÜRKÌYE SÖMÜRGESÌ bitti artık istedikleri gibi canbaz oynatamıyorlar.DÜNYA 5 TEN BÜÜÜYYYÜÜÜÜKKKKTTTÜÜÜRRR Bunu kafalarına sokaçaklar önce ABD...
    Cevapla
  • Gibi 1 yıl önce Şikayet Et
    Opelin binası ne öle fii tariğinden kalma
    Cevapla
  • Mehmetx 1 yıl önce Şikayet Et
    Pazar daraldı, heryer elektronik çöplüğüne döndü, araba çöplüğüne döndü, eskisi gibi satış yapamıyorlar. Üstüne bir de dünya enerji krizi girdi, mevcut enerjinin yerine koyacak yeni enerji bulamıyorlar. Dünyayı çöplüğe çevirdiler, sömürdüler. Dünya zenginleri kendilerine rahat yaşıyacağı bölgeler satın alıyorlar ama diğer insanlar ve ülkeler tekerlerine çomak sokuyor bocalayıp duruyorlar. Ön göremediklerş sonuçlar herkeain sonu olacak adaket yerini bulacak. Siyonların planları mı var sadece, görelim Mevla neyler. Beter olun.
    Cevapla
  • Halk 1 yıl önce Şikayet Et
    Philips bu kafa çok daha zarar eder ayarları bozup tv satar ayarlar için birisi para kazansın derse yada güncelleme vermez ise gider insanlar başka marka alır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle