Akkuyu NGS'nin 3'üncü güç ünitesinde bir aşama daha tamamlandı

Akkuyu Nükleer Güç Ünitesi’nin (NGS) 3’üncü güç ünitesinde iç koruma kabuğunun (İKK) montajının bir aşaması daha tamamlandı.

Akkuyu NGS'nin 3'üncü güç ünitesinde bir aşama daha tamamlandı
Akkuyu NGS'nin 3'üncü güç ünitesinde bir aşama daha tamamlandı
GİRİŞ 04.11.2022 11:21 GÜNCELLEME 04.11.2022 11:34
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Nükleer güç santralinin güvenlik sisteminin ana unsurlarından biri olan İKK’nin ikinci katmanı, Akkuyu NGS'nin 3’üncü güç ünitesinde bulunan reaktör binasına başarıyla kuruldu. Kabuğun montajında zaman tasarrufu sağlayan ön imalat yöntemi kullanılıyor.

İKK'nin ikinci katmanı, 24 bölümden oluşan kaynaklı bir metal yapı olma özelliği taşıyor. 330 tondan fazla ağırlığa ve 20 metreden fazla çapa sahip genişletilmiş katmanın montajı, Liebherr LR 13000 ağır paletli vinç kullanılarak gerçekleştirildi ve yaklaşık 7 saat sürdü.

Kurulumdan sonra 3’üncü ünitenin reaktör binasının yüksekliği 12 metre artarak 16,9 metreye ulaştı. NGS Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve Yapı İşleri Direktörü Sergey Butckikh, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "İç koruma kabuğu, reaktör bölümünün önemli bir unsurudur. İKK, reaktör binasının en büyük yapısal unsurlarından biri olarak reaktörün güvenliğini ve çevre güvenliğini sağlar. Reaktör binasının iç koruma kabuğunun inşasında bir sonraki aşamayı, üçüncü katmanının inşa edilmesi oluşturuyor. Bundan önceki aşamada ise ikinci katmanın demirle güçlendirilmesi, özel kalıpların kurulması ve betonlama yapılması gerekiyor" dedi.

Reaktör binasının iç koruma kabuğunun dışında, 3+ nesil VVER-1200 güç ünitelerinin inşasına yönelik bir dış korumanın inşası öngörülüyor. Dış koruma kabuğu, reaktör ekipmanını her türlü dış etkiden korumaya yarıyor. Akkuyu NGS sahasındaki inşaat ve montaj çalışmaları, dört güç ünitesi, kıyı hidroteknik yapıları, güç dağıtım sistemi, idari binalar, eğitim merkezi ve NGS fiziksel koruma tesisleri olmak üzere ana ve yardımcı tesislerin tümünde devam ediyor.

KAYNAK: İHA
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • pusula 1 yıl önce Şikayet Et
    birde burada kurulmak istenen radar sisteminden bahsedin , kontrolü ruslada olmak kaydıyla tabi
    Cevapla
  • ALPCAN 1 yıl önce Şikayet Et
    ooolummm doğru düzgün bilgi edinip de öyle yazaydın bari. radar sistemi, santralı korumak için aselsan tarafından kurulup ülkemiz güvenlik güçleri tarafından işletilecek. rusun ne işi var güvenlik işinde. hem ayrıca natoya üye ülkesin. hiç rusların işlettiği radar sistemi ülkende olabilir mi? biraz akıllı olun. ülkenize sevginiz, saygınız olsun. duyduğunuz her lafı olur olmaz her yerde söylemeyin.
    Cevapla
  • Yasin 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne gerek var. Heykel yapsaydınız iyi olurdu.
    Cevapla
  • Deli dumrul 1 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim kazalardan belalardan korusun. Büyüksün Reis Allah c.c. yolunu açık etsin.Rabbim hayırlı uzun ömürler versin.Yüce Müslüman Türk Milletinin başında kalasın daha....
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    deli hakkaten delisin. bizim olmayan şehe hayır duası ediyorsun. üstelik dua ettiğin kişiler rus gavuru. santralin sahibinin kim olduğunu öğren öyle dua et. müslüman olmayana hayır dua edilmez. öğren bunları artık.
    Cevapla