EYT'nin maliyeti ortaya çıktı

Hükûmet, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini yıl sonuna kadar tamamlamak için çalışmalarını bütün hızıyla sürdürürken, düzenlemenin hazineye maliyeti de yavaş yavaş netleşiyor.

GİRİŞ 18.11.2022 10:28 GÜNCELLEME 18.11.2022 13:06
Bu Habere 158 Yorum Yapılmış

Düzenlemeden ilk etapta şartları taşıyan yaklaşık 1,5 milyon kişinin faydalanması öngörülürken, EYT’nin ilk yılında hazineye en az 150 milyar liralık maliyet getirmesi bekleniyor.

SGK’nın işçi ve işveren prim gelirinin, söz konusu EYT’liler emekliye ayrıldığı anda yıllık 40,1 milyar lira azalacağı öngörülüyor.

EYT'lilere büyük kolaylık: Artık e-devletten yapılabilecek!EYT'lilere büyük kolaylık: Artık e-devletten yapılabilecek!

Emekli olacaklarla birlikte İşsizlik Sigortası Fonunun prim gelirinde de yıllık yaklaşık 3,5 milyar lira düşüş bekleniyor. 1,5 milyon EYT’liye iki bayram ikramiyesi için de toplam yaklaşık 3,3 milyar lira ödeneceği hesaplanıyor. Bu tutar, hâlihazırda emekli olacakların tamamının asgari ücret almadığı da varsayıldığında biraz daha artıyor. Böylece 1,5 milyon EYT’li için hazinenin yükünün, emekli aylığı, prim ödemelerindeki değişiklikler ve bayram ikramiyesi dâhil olmak üzere yıllık en az 150 milyar liraya çıkacağı tahmin ediliyor.  

Staj sigortası ile EYT'den yararlanabilir mi?Staj sigortası ile EYT'den yararlanabilir mi?

En düşük emekli aylığının 5 bin lira olması durumunda sadece maaşların maliyeti, 63 milyar liradan 90 milyar liraya çıkıyor. En düşük emekli aylığının 7 bin 500 lira olması durumunda ise maaşların maliyeti 135 milyar lirayı buluyor.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 158
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Hesapla bakayım 45 sene çalışan 9000 primi ne kadar geçiyor boş yapma burda ödeğin primin kaç katını hastahaneden ilaçtan çıkarmışsındır zaten merak etme bu düzenlenmenin zamanındaki çöp dağlarından hiç bir farkı yok o çöp dağlarında yaşayışınızı eleştiriyorsunuz bunu da o adamlar çıkardı şimdide koca bir emekli çöp dağı olacak
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne maliyeti biz üzerimize düşeni yaptık aylık bağlama oranlarını çözün
    Cevapla
  • Aşık dermani 1 yıl önce Şikayet Et
    25 yıl hizmet veren primini dolduran 50 yasinda emekli olmalı
    Cevapla
  • Hakan58 1 yıl önce Şikayet Et
    belediye şirket işçileri olarak zorunlu emekliliğe karşı iken şimdede eyt yasası ile zorla emekli edilmek istemiyoruz..Büyüklerimiz bizleri eyt den muaf etmelidir.
    Cevapla
  • 1453 1 yıl önce Şikayet Et
    Demekki 150 milyar lira piyasaya para girişi olacak. Ekonomi canlanacak işte. Daha iyi degilmi
    Cevapla
  • erd.. 1 yıl önce Şikayet Et
    o 150 milyar hazineden çıkacak, yetmeyecek karşılıksız para basılacak, enflasyon daha da artacak yatırıma ayrılan para emeklilere gidecek yatırım olmayınca işsizlik daha da artacak
    Cevapla
  • Eyt li 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynen
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle