Türkiye kritik anahtarı ele geçiriyor! 32 trilyonluk rezerv için dev anlaşma...

Uzun yıllardır gerçekleştirilen yatırımlar Türkiye'yi adım adım enerji merkezine konumuna yükseltiyor. Rusya-Ukrayna savaşı sonra ortaya enerji düğümünü çözecek anahtar ise jeopolitik konumu ve mevcut hatlarıyla Türkiye'den geçiyor... Rusya'dan gelen 'Türkiye Enerji Merkezi' teklifi gündemdeki yerini korurken, dünyanın en büyük 4. rezervine sahip Türkmenistan gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya nakli için ilk adım atıldı.

GİRİŞ 14.12.2022 12:48 GÜNCELLEME 14.12.2022 14:07
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

Haber7 / Fuat Öner

Türkmen doğalgazının Türkiye üzerinden uluslararası piyasalara açılması için ilk adım atıldı. Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan liderleri bugün Türkmenistan'da bir araya geldi. Enerji krizinin yaşandığı dönemde projenin Avrupa'nın enerji sorununa çözüm olması beklenirken, gaz sevkiyatı Türkiye'nin enerji üssü konumunu güçlendirecekken diğer taraftan AB ile ilişkilerde de yeni dönemim başlamasını sağlayabilir.

AVRUPA BİRLİĞİ'NİN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYABİLİR

Türkmen gazının Türkiye üzerinden sevkiyatı ile ilgili Haber7'ye değerlendirmelerde bulunan Harran Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Bardakçı (TESPAM Hazar Coğrafyası Uzmanı) anlaşmanın Türkiye'ye hem ekonomik hem de siyasi olarak çok önemli katlıları olacağını söyleyerek "Rusya-Ukrayna krizinden sonra tüm dünyada bir enerji krizi başladı. Özellikle Avrupa ülkeleri, Rusya gazına bağımlı haldeydiler. Bu savaşın ortaya çıkmasıyla enerjide alternatif arayışını ortaya çıkardı.
Türkmenistan bu alternatiflerden bir tanesi. Türkmenistan dünyadaki doğal gaz rezervinin yaklaşık 5’te 1’ine sahip. Dünyada en fazla doğal gaz rezervine sahip 4. Ülke. Diğer bir taraftan Türkmenistan’ın Katar’dan farklı olarak bir de stratejik konumu var. Ayrıca Türkmenistan bağımsız olarak hareket etmeye çalışan bir ülke. 
Bu noktada Türkmenistan Avrupa Birliği ülkelerinin ihtiyacını karşılayabilecek potansiyelde ve Türkiye’nin misyonu ile de uyuşuyor." dedi.

AVRUPA'NIN TÜRKİYE'YE BAKIŞI DEĞİŞECEK

Türkiye'nin sahip olduğu petrol ve doğal gaz hatları ile adeta bir enerji hub'ına dönüştüğünü belirten Bardakçı, "Mevcut hatlara Türkmenistan gazının da buna eklenmesi Türkiye’nin bu konumunu güçlendirecektir. Bu gelişme Avrupa’nın Türkiye’ye bakış açısını da değiştirecektir. Siz enerji konusunda bağımlıysanız ve bu bir ülke üzerinden geliyorsa, o ülkeye karşı siyasi tavrınızın da değişmesi gerekiyor. Bu hat sonra Avrupa, Türkiye’ye karşı daha olumlu bir bakış açısı sergilemeye başlayacaktır." ifadelerini kullandı.

32 TRİLYON METREKÜPLÜK REZERV VAR

Türkmen gazının sevkiyatı için Rusya'nın tavrının önemli olduğunu söyleyen Bardakçı,  "Türkmenistan’ın toplam 32 trilyon metreküp doğalgazı olduğu tahmin ediliyor. Bunu Çin gibi ülkelere de satıyor. Türkmenistan gazını Avrupa’ya göndermek isterse iki güzergah ön plana çıkıyor. İlk seçenek Hazar’ın üzerinden Azerbaycan’a oradan İran üzerinden Türkiye’ye giriş yapacak. İkinci seçenek ise Hazar- Azerbaycan- Gürcistan hattı…Burada ön plana çıkan ise Bakü-Tiflis-Ceyhan hattı.

Her ihtimalde bu anlaşma Türkiye açısından çok büyük avantaj sağlayacak. Bu gaz akşının Türkiye’ye ekonomik ve siyasi önemli katkıları olacak. Enerji konusunda Avrupa’nın Türkiye’den beklentiler var ve bu konuda da bir görüşme olduğunu düşünüyorum." dedi.

 

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 42
  • Mehmed 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusya’ya karşı yaptırımlar ve tavan fiyat uygulaması hazır gündemdeyken Türkmen gazını en kısa sürede Avrupa piyasasına arz edip piyasayı ele geçirmek gerekiyor.
    Cevapla
  • böyle 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkmenistan a iha ve sihalar vermeliyiz. moskofa Ermeniye amerikan güven olmaz.
    Cevapla
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Diriliş filminin fragmanı daha bu. Ama önce milletimiz aklını başına almalı. Altılı maşa ile hepsi hayal olur.
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkmenbaşından kalkan FSRU sıvı LNG tankeri , doğalgazı Bakü'ye depolayabilir , Kuru doğalgazı da TANAP boru hattı vasıtası ile Avrupa'ya satabiliriz
    Cevapla
  • Murat 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar emek mücadele uğraşı seçin kaybedilirse bosa gidecek anlatamıyor vatandaş derdini reise gerçekten arada ulaşılmaz sıra dağlar var mutfaktaki yangın sonmedikce bunlar heba olacak sayın cumhurbaşkanımız biraz içersini toplayın lütfen İstanbul gitti canı çok yandı ülkenin su marketlere ve bilumum vatandasa zulmedenelere artık kanunlari hakkıyla uygulatin kayyum ya da tavan fiyat uygulaması yoksa patates soğan meselesine donecek olay bunlar 5 yılda değil 5 ayda bitirirler memleketi besbelli bunu reiste biliyordur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle