Cumhurbaşkanı Erdoğan: Doğalgaz referans fiyatı Türkiye'de oluşacak

Silivri Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi Kapasite Artış Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Putin'le önemli görüşmelerimiz oldu, adımlarımızı attık atıyoruz. Böylece özellik Trakya doğal gazda enerjide bir hub haline gelecektir" dedi

GİRİŞ 16.12.2022 16:56 GÜNCELLEME 16.12.2022 17:16
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi Kapasite Artış Töreni'nde konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Amacımız ülkemizi en kısa sürede doğal gaz referans fiyatının oluştuğu küresel merkez haline dönüştürmektir. Putin'le önemli görüşmelerimiz oldu, adımlarımızı attık atıyoruz. Böylece özellik Trakya doğal gazda enerjide bir hub haline gelecektir" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Enerji vizyonumuzu, 2053'te birincil kaynaklarda dışa bağımlılığımızı yüzde 71'den yüzde 13'e indirecek şekilde belirledik." ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

AVRUPA'NIN EN BÜYÜK DEPOLAMA TESİSİ HALİNE GELDİ

Silivri Yer Altı Doğal Gaz depolama tesisinin yeni fazıyla 4,6 milyar metreküpe ulaşan toplam kapasitenin ülke ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Avrupa'daki en büyük yer altı depolama tesisi haline gelmiştir. Bu tesisi biz kurmuştuk. Tüm bu çalışmalarda kullanılan malzemeler yerli ve milli olarak üretilmiş, böylece ülkemizin gaz depolama alanındaki teknoloji birikimine katkı sağlanmıştır. Tesis günlük 45 milyon metreküp enjeksiyon ve 75 milyon metreküp geri üretim kapasitesine sahiptir. Ülkemizin en yoğun tüketim döneminde bile talebin 4'te 1'ini tek başına karşılayabilecektir. Ankara Tuzgölü'ndeki kapasite genişletme çalışmaları tamamlandığında orada da benzer orana ulaşacağız. Silivri tesislerimizin yeni fazının hizmete girmesinde emeği geçen bakanlık, kurum, yüklenici firmaları tebrik ediyorum.

"DEV YATIRIMLARLA EKONOMİMİZİ SÜREKLİ BÜYÜTTÜK"

Ülkemizi Doğal Gaz keşfi ve işletmesi yanında depolaması alanında da en güvenli seviyeye getirene kadar yatırımlarımız devam edecektir. Kısa ve orta vadede enerji krizinin Avrupa'da yol açtığı sıkıntıların ülkemizde yaşanmaması için her türlü tedbiri almayı sürdüreceğiz. Türkiye Yüzyılı ile milletimize gelecek vizyonu sunduk. Ülkemizi her alanda dünya ile rekabet edebilir seviyedeki hedeflerimizi kamuoyuyla paylaştık. 20 yıla sığdırdığımız emeklerimizin meyvelerini toplamaya başlayarak ülkemizi en üst lige çıkaracağımız yeni bir döneme giriyoruz. Hükümete geldiğimizde kısır hesapların, kavgaların, krizlerin içinde sıkışıp kalan Türkiye vardı. Stratejik, beşeri potansiyeli bu sancılı tablo içinde adeta heba ediyorduk. Türkiye'nin istikametini güven ve istikrar iklimine döndürecek ülkemizi bu girdaptan kurtardık. Birilerinin ısrarla önemsizleştirmeye çalıştığı dev yatırımlarla ekonomimizi sürekli büyüttük.

"DÜNYANIN EN BÜYÜK 17. ARZINI SUNAN ÜLKEYİZ"

Yatırımı, istihdamı, üretimi, ihracatı destekleyerek cari fazla yoluyla bu büyümeyi 85 milyonun tamamının hayatına yansıttık. Son dönemde maruz kaldığımız siyasi, sosyal ve ekonomik saldırılara karşı verdiğimiz mücadeleyi ekonomi programımızı daha güçlü hale getirerek tahkim ettik. Türkiye kendi vatandaş ve sanayisine sunduğu enerji ile dünyanın en büyük 17. arzını sunan ülkedir.

"PETROL ÜRETİMİMİZ 100 BİN VARİLE ÇIKARILACAK"

160 milyon ton eşdeğer petrol enerji arzımız var. Bunun 2021'de 51 milyar dolara yakın maddi değeri bu yıl 81 milyar dolara ulaşacak. Yerli ve yenilenebilir kurulu gücümüzü yüzde 65 seviyesine getirmemize rağmen enerjide ciddi dışa bağlılık söz konusudur. Doğal gazda ihtiyacı karşılamadan ülkemizi arzu ettiğimiz kalkınma seviyesine çıkarabilmemiz mümkün değildir. Türkmenistan'daydık. Oradan ülkemize gerek doğal gaz gerekse enerji naklini gerçekleştirmek üzere görüşmeler yaptık. Üçlü zirve yaptık. Hamdolsun aramızda kararlılığımızı ortaya koyduk. Böylece nüfusumuzun yüzde 85'ine yakınını doğal gaza kavuşturduk. Dünyanın en geniş sondaj filosunu kurarak Karadeniz'de 540 milyar metreküplük ülkemizin en büyük doğal gaz rezervi keşfini yaptık. Bu doğal gazı milli şebekeye aktarmak için hummalı çalışma yapıyoruz. Yeni keşiflerin müjdesini paylaşmak için de çalışıyoruz. Petrolde de yeni sondajlar yapıyor, eski kuyuları tekrar kontrol ederek üretime kazandırıyoruz. En kısa sürede günlük petrol üretimimizi 100 bin varile çıkarak ardından daha büyük keşif ve üretimler için yolumuza devam edeceğiz.

TRAKYA, ENERJİ MERKEZİ OLACAK

Tüm bu gelişmelerin bir diğer sonucu da ülkemizin sahip olduğu 7 Doğal Gaz boru hattı, 4 LNG tesisi, 15 giriş noktası ve diğer avantajlarıyla dünyanın önde gelen enerji ticaret merkezlerinden biri haline dönüşmesidir. Türk Akım projesiyle Bulgaristan, Yunanistan, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Macaristan'a gazakışı sağlıyoruz. Saros'taki LNG tesisimizi hizmete açtığımızda bu alanda çok daha güçlü konuma geleceğiz. Amacımız ülkemizi en kısa sürede doğal gaz referans fiyatının oluştuğu küresel merkez haline dönüştürmektir. Putin'le önemli görüşmelerimiz oldu, adımlarımızı attık atıyoruz. Böylece özellik Trakya doğal gazda enerjide bir hub haline gelecektir.

"MİLLETİMİZİ TÜRKİYE YÜZYILI'NA HAZIRLIYORUZ"

Bununla ilgili çalışmalarımızı enerji ortaklarımızla birlikte yürütüyoruz. 20 milyar dolarlık yatırımın sürdüğü nükleer gücü de tabloya eklediğimizde enerjide bambaşka seviyeye yükseleceğiz. Ülkemizin bu özelliği daha da pekişecektir. Ortak ekonomik çıkarlar temelinde genişleterek diğer alanlarla birlikte enerjide yeni kazanımlar elde etmek için yoğun çaba harcıyoruz. Hiç şüphesiz bu noktaya milletimizden aldığımız güçlü destekle ülkemizin atılımlarını engelleme çabalarını aşa aşa geldik. Projelerimizi sabote etme gayelerinin gerisindeki amaçları gayet iyi biliyoruz. 2053 yılında dışa bağımlılığımızı yüzde 71'den yüzde 13'e indirecek şekilde belirledik. Yatırımlarımızı buna göre planlıyoruz. Küresel uzlaşmaların tamamı da bu vizyonun içinde yer almaktadır. Türkiye'yi yeni sevinçlerle buluşturarak dünyanın en büyük 10 ülkesi arasındaki hak ettiğimiz yere adım adım ilerleyeceğiz. Dün bizimle uğraşanlar bugün iş birliği için kapımıza geliyor. Bugün bizle uğraşmayı sürdürenlerin yarın dostluğumuza ihtiyaç duyacağından eminiz. Tüm hesapların üstündeki hesaba inanıyoruz. Milletimizi Türkiye Yüzyılı'na hazırlamaya devam ediyoruz.

Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet, bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız hep birlikte Türkiye olacağız.

AVRUPA'NIN EN BÜYÜK DOĞAL GAZ DEPOLAMA TESİSİ OLDU

İstanbul Silivri'de bulunan Avrupa'nın en büyük gaz depolama tesisinde çalışmalar hummalı şekilde devam ediyor.

İlk haliyle 3,2 milyar metreküp depolama ve günlük 28 milyon metreküp üretim kapasitesine sahip olan BOTAŞ'a ait Silivri Doğal gaz Depolama Tesisinin kapasitesi arttırıldı.

Bu kapsamda 18 kuyuda genişletme çalışmaları yapıldı. Deniz üstünde 2 platform kuruldu.

Kapasite artırım çalışmaları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı öncülüğünde yürütüldü.

DEV TESİSİN KAPASİTESİ 4,6 MİLYAR METREKÜPE ÇIKARILDI

İkinci fazı hizmete alınacak tesisin böylece kapasitesi 4 milyar 600 milyon metreküpe çıkarıldı. Kapasite artışı ile günlük geri üretimi ise 75 milyon metreküpe ulaşacak.

Dev tesis bu haliyle Türkiye'nin yıllık doğal gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 8'ini karşılayabilecek konumda yer alıyor.

SİLİVRİ DOĞAL GAZ DEPOLAMA TESİSİ BUGÜN AÇILDI

Günlük geri üretim kapasitesiyle en sert kış günlerinde Türkiye'nin ihtiyacının dörtte biri bu tesisten sağlanabilecek.

Tesisin elektrik ihtiyacı 4,2 megavat kurulu güce sahip rüzgar türbiniyle karşılanacak.

"DENİZLERDEKİ EN BÜYÜK TESİS"

Açılış öncesi TRT Haber'e konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez şunları söyledi:

"Denizlerdeki en büyük kapasiteli tesise sahip olacağız. Doğal gaz depolama tesislerinde hazırlıklarımız tam. Bir dağıtım merkezi planlayacağız, farklı sistemler olabilir. Piyasayı etkileyen unsurları İstanbul'daki toplantıda konuşacağız. Türkmen Gazı'nı görüşmelerle çok kısa süre içinde yol haritasını belirleyeceğiz."

Özellikle son yıllarda doğal gaz alt yapımızı önemli projelerle güçlendirmiş olduk. Giriş kapasite olarak baktığımızda 360 milyon metreküplük bir kapasiteye ulaşmış oluyoruz. 7 tane boru hattımız var. Bir dağıtım merkezi yapacağız. Her yerde olabilir.

KARADENİZ GAZI ÇALIŞMALARI HAKKINDA

Karadeniz gazı çalışmalarının son sürat devam ettiğini belirten Dönmez, "Karadaki çalışmalar yüzde 80'in üzerinde bir ilerleme var. Keşif amaçlı çalışmalarımızda devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 36
  • Metin 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah'ım din ve devlet düşmalarına fırsat verme . Amin.
    Cevapla
  • Sakarya / Sapanca 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun bu adamdan ; memleketini düşünüyor 2053 hesapları yapıyor / Sen gidince de inşallah iyi birisi gelir
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Yeni keşiflerle , Karadeniz doğalgaz'ının kat kat üs değerlere revize olacağına inanıyorum . Batı Karadeniz de zengin doğalgaz rezervleri keşfedildiği gibi , Trakya - Batı - Orta Karadeniz zengin yeraltı kömür kuşağının paralelinde , deniz açıklarında , Orta Karadeniz de zengin gaz hidrat ve doğalgaz rezervleri keşf edilebilir .
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    TANAP 2 projesi inşası ve Türkmen doğalgaz'ının hatta entegresi , bu enerji satrancında , stratejik bir hamledir . Doğu Akdenizde derin deniz sondajı yapan , Türkiye'ye karşı East Med ittifakını kuran devletlerin kirli planlanları hezimete uğramıştır . Avrupa'nın ihtiyacı olan gazı , Doğu Akdeniz , Türkmen , İran ve Rus gazı doldurur . Türkmen - Azerbaycan Hazar Denizi geçişini ve TANAP 2 yi ivedilikle tamamlamalıyız .
    Cevapla
  • MİUS Kızıl Elma 1 yıl önce Şikayet Et
    Durmak yok, yola devam
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle