İş dünyasından asgari ücret zammına ilk tepkiler

2023 yılında uygulanacak asgari ücret 8506 TL olarak belirlendi. Yüzde 54,6 zamlanan yeni asgari ücretle ilgili iş dünyasından ilk açıklamalar gelmeye geldi.

GİRİŞ 22.12.2022 13:25 GÜNCELLEME 22.12.2022 16:10
Bu Habere 336 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılında uygulanacak olan asgari ücretin 8 bin 506 lira olduğunu açıkladı. Asgari ücretin belli olmasıyla beraber iş dünyasından da ilk yorumlar geldi.

Asgari ücret zammı sonrası işverene verilecek destek açıklandıAsgari ücret zammı sonrası işverene verilecek destek açıklandı

İTO BAŞKANI AVDAGİÇ

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, 2023 yılında net 8.500 TL olarak açıklanan asgari ücrete ilişkin, yazılı bir açıklama yaptı.

Avdagiç, şunları söyledi: “Yeni asgari ücret, iş dünyamızın tüm paydaşlarına hayırlı olsun. Çalışanımızın hak ettiği ücretleri alması, üretimi teşvik edecek bir etken olacaktır. Asgari ücretin belli olmasıyla 2023 için önümüzü şimdi daha açık görebiliyoruz.”

İSO BAŞKANI ERDAL BAHÇIVAN

“Sürdürülebilir bir üretim ve iş barışının istikrarı açısından, sanayicimiz 2023 yılında inanıyorum ki çalışanlarıyla birlikte gereken sorumluluğu gösterecektir. Bütün bunlar dikkate alınarak açıklanan asgari ücret, toplumumuza hayırlı olsun.”

MÜSİAD MAHMUT ASMALI

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı ise sadece asgari ücretin belirlenme süreçlerinde veya yüksek enflasyon dönemlerinde değil, her türlü koşul altında, tek bir çalışanın bile alın teri ve emeğinin zayi edilmemesinin elzem olduğunu savunduklarını belirterek, "Bu bağlamda 2023 yılına ilişkin yeni asgari ücretin, başta çalışanlarımız ve işverenlerimiz olmak üzere ekonominin bütün aktörleri için hayırlara vesile olmasını diliyoruz." diye konuştu.

TÜMSİAD YAŞAR DOĞAN

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Başkanı Yaşar Doğan da çalışanları enflasyona karşı koruyacak, bununla birlikte enflasyonu kontrol altında tutabilecek ve sanayicilerin uluslararası pazarlarda rekabetçi kalmasını sağlayabilecek bir rakam üzerinde çalışılması gereken bir süreç yönetildiğini belirterek, "Bu anlamda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 2023 yılı asgari ücretinin gerek büyüme hedeflerimiz, gerek enflasyonla mücadele hedeflerimiz gerekse çalışanlarımızın mağdur edilmemesi noktasında dengeyi gözeten bir seviyede olduğunu değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.

ASKON BAŞKANI ORHAN AYDIN

Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan, hem işveren hem de emekçi çalışanlarımızın menfaatini gözeterek 2023 yılı için verilen yeni asgari ücret zam açıklamasını ASKON
olarak her iki taraf adına memnuniyetle karşılıyoruz.

2023 hedefleri için iş dünyamız adına özellikle ana ihracat pazarımız olan Avrupa Birliği ülkelerindeki tüm zorlu şartlara rağmen gayretli çalışmalarımızı sürdüreceğimizi ve hedeflenen büyüme rakamlarına ulaşacağımıza inancımızın tam olduğunu belirtmek istiyoruz.

ASRİAD BAŞKANI DANIŞMAN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın, 2023 yılında geçerli olacak asgari ücret belirleme çalışmaları kapsamında işçilerin, işverenlerin ve kamuoyunun beklentilerini tespit etmek üzere başlattığı çalışmalar ve yapılan görüşmeler sonunda milletimizin merakla beklediği asgari ücret rakamı açıklanmıştır.

Çalışan kesim ve işverenlerin merakla beklediği 2023 yılı Asgari Ücret rakamı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklama ile net 8 bin 500 TL olarak belirlendiği anlaşılmıştır.



Yüzde 54,66 artış sağlanarak ve 2023 yılı içerisinde olası yaşanabilecek olumsuz gelişmeler ışığında ara bir formül için de açık kapı bırakılarak belirlenen 8 bin 500 TL’lik rakamın tüm çalışanlarımız ve işverenlerimiz başta olmak üzere ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyoruz.

İKMİB BAŞKANI ADİL PELİSTER:

"Haftalardır hem çalışanların hem de işverenlerin beklediği ve ekonomi kulislerinde de konuşulan 8 bin TL ile 9 bin TL arasındaki rakam 8 bin 506 TL olarak belirlendi. İşveren maliyeti de 11 bin 750 TL oldu. Burada tabi teknik detaylar daha açıklanmadı. Ayrıntıları beklemek lazım. İşveren tarafı olarak, vergi tabanlarının da enflasyonla paralel olarak yükseltilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Vergi yükleri epeyce fazlalaşmaya başladı. Son 2-3 seneki düzeltmelerin yeterli olmadığını görüyoruz.”

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 336
  • Serkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Zamlar gelmeye başladı.Bugün marketlerde etiket degişimi vardı.Allah sonumuzu hayır etsin
    Cevapla
  • Serkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz staj mağdurları olarak.EYT Bizimde hakkımız neden bizimde ismimiz hiç anılmıyor. Neden bizden hiç bahsedilmiyor
    Cevapla
  • İsmail Hakkı 1 yıl önce Şikayet Et
    Yorum yapan iş dünyasındaki işverenlerin zaten hiçbiri askeri ücret vermiyorki çalışanlarına. Onlar mevcut çalışanlarının şartlarını duzeltsinler.
    Cevapla
  • Selim 1 yıl önce Şikayet Et
    Hukumet 1999 asker olup askerde maas alıp sigorta yapmadılar devlet 18 AY ASKERLİK BORÇLANMASINI ÖDEYECEK
    Cevapla
  • Berrin Yıldırım 1 yıl önce Şikayet Et
    En düşük emekli maaşı asgari ücret kadar olmalı emekli madur edildi. Eskiden en düşük emekli maaşı asgari ücretten fazlaydı yine öyle olmalı.
    Cevapla
  • Ümran Erol 1 yıl önce Şikayet Et
    Olamaz tüm hayatı boyunca asgari ücret ile çalışacak insanların emekli olmak için 35-40 yıl çalışmak zorunda olduğunu düşünürsek minimum 5000 gün ile 2 yıl önce emekli olmuş birini aynı kefeye koyamassınız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle