Depremin Türkiye ekonomisine maliyeti 150 milyar dolar: Büyüme tahmini revize edildi

Deprem bölgesinin kalkınması için gerekli olan tutar 150 milyar dolar olarak tahmin edildi. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) raporuna göre, yaşanan depremler ekonomik büyümeyi de 1,2 puan aşağı çekecek.

Depremin Türkiye ekonomisine maliyeti 150 milyar dolar: Büyüme tahmini revize edildi
Depremin Türkiye ekonomisine maliyeti 150 milyar dolar: Büyüme tahmini revize edildi
GİRİŞ 14.03.2023 17:18 GÜNCELLEME 14.03.2023 17:19
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Kahramanmaraş merkezli depremlerin 5 yıllık kalkınma döneminde 150 milyar dolarlık maliyet yaratması bekleniyor.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) deprem felaketinin, ülke ekonomisi üzerindeki etkisi hakkında bir rapor hazırladı.

Yapılan çalışma; deprem kaynaklı hasar ve yıkımın 11 ildeki yapı stokunun yaklaşık yüzde 40'ını etkilediğini gösterdi.

Tahminlere göre, üstyapı ve altyapı inşaat, güçlendirme ve onarım maliyetleri 88 milyar dolar civarında olacak.

Bu maliyetin yarısının kamu kaynaklarıyla finanse edilmesi öngörülürken, en büyük ikinci maliyet taşıt, demirbaş, stok ve tüketim malları kaynaklı kayıplar olarak gösterildi.

Bu kalemin de büyüklüğü 35 milyar dolar olarak tahmin edildi.

Depremin etkilediği nüfusa yapılacak barınma, bakım, eğitim ve istihdam gibi cari desteklerin 17 milyar dolar seviyesinde olacağı öngörüldü.

Sadece geçici barınma desteklerinin bir yıllık maliyeti 4 milyar dolar olarak hesaplandı

Raporda, "Ayrıca uzun vadede Türkiye'nin kalkınma modelini afetlere göre yeniden şekillendirmesinin yaratacağı finansman ihtiyacı da, kamu maliyesi üzerinde önümüzdeki 10 yıl boyunca kayda değer bir ek yük yaratacaktır" tespitine yer verildi.

BÜYÜMEYE DEPREM REVİZYONU

2023 yılında ekonomik büyümenin, deprem öncesi öngörülen baz senaryoya göre 1,2 puan daha düşük gerçekleşmesi bekleniyor.

Deprem bölgesinde yoksulluk ve gelir adaletsizliğinin artması öngörülürken, deprem sonrası kalkınma programının en verimli ve etkili şekilde yürütülmesi için uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapılması tavsiye ediliyor.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 30
  • Ay-yıldız 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir muhalefet yapması dahada yapması için iktidarı zorlaması gerekirken Chp zihniyeti yapmaması için mahkeme mahkeme hakkı galeyana getirme yakarım yıkarım diyorsa buna yapıcı değil yıkıcı muhalefet denir ve buda bir milli beka meselesidir aman dikkat?
    Cevapla
  • Erol 1 yıl önce Şikayet Et
    Gölcük ve düzce depremleri 7,2 şiddetlerinde maraş depremleri 7,7 şiddetinde, Allah korusun gelecekte daha büyük depremler gelmesin başımıza.Marmara deprem fayı tek seferde kırılırsa şiddeti çok büyük olur.
    Cevapla
  • Ahmet Bayla 1 yıl önce Şikayet Et
    Fay bölgelerine fay bantları inşa edilip hızlı şekilde yapılmalı derinlik hesaplarına uygun şekilde
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    1 trilyon anca yeter...akıllı olup fabrika açmak alzim dünya çapında olacak yani togg büyüklüğünde fabrikalar lazım ülkeye...ilaç gıda yazılım motor turubun elktrik elktronik ürünler vb
    Cevapla
  • Çorumlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Fay hattına, dere yatağına gayri şehir kurmayalım, ev konut yapmayalım, artık yeter.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle