Karadeniz Gazı için geri sayım sürüyor

Karadeniz Gazı için geri sayım sürüyor. Gazın üç yıl gibi kısa bir sürede karaya getirilmesinin sırrını da TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin Haber7'ye açıkladı.

GİRİŞ 16.04.2023 13:36 GÜNCELLEME 16.04.2023 14:03
Bu Habere 49 Yorum Yapılmış

2020 yılında keşfedilen ve toplam büyüklüğü 710 milyar metreküp olan Karadeniz Doğal Gazı artık evlerde kullanılmaya hazır. Gaz 20 Nisan'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımı ile karada yakılmış olacak. Ardından Mayıs ayının ilk haftasında ise vatandaşlar gazı hanelerinde kullanmaya başlayacak. 

Haber7 Muhabiri Yavuz Selvi ve kameraman Mutlu Şahin Filyos Lİmanı'na giderek çalışmalarda gelinen noktaları yerinde inceleme imkanı buldu.

"ÇILGIN TÜRKLER" 

Haber7'ye özel açıklamalarda bulunan TPAO Genel Müdürü Melih Han Bİlgin, "20 Nisan itibari ile aslında Türkiye yerli gazı kullanmaya başlayacak. Bu bir süreç ve yolculuk meselesi. 2030 yılına gelindiğinde milletimizin ve ülkemizin gaz ihtiyacının tamamını karşılayacak planlamının ilk aşaması." dedi. Bilgin, "Gaz üç yılda karaya nasıl ulaştı?" sorusuna ise "Çılgın Türkler" cevabını verdi.

GAZ İLK ETAPTA TÜRKİYE'NİN ENERJİ İHTİYACININ %15'İNİ KARŞILAYACAK

Öte yandan Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi'nde Faz-1 ile Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 15'inin, Faz-2 ile ise yüzde 40'ının karşılanması hedefleniyor. Karada 8 bin, denizde 2 binden fazla personelin çalıştığı projede ilk fazda üretilen doğal gaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 20 Nisan'da düzenlenecek "Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni" ile karaya ulaştırılacak.

Doğal gazın çıkarılması süreci fazlar halinde ilerleyecek. İlk fazda üretilen gazın mayısın ilk yarısında hanelere verilmesi hedefleniyor. Günlük gaz üretimi Faz-1'de 10 milyon metreküp olacak, Faz-2'de 40 milyon metreküpe, Faz-3'te ise 60 milyon metreküpe ulaşacak.

FAZ-3 2028 İTİBARİYLE FAALİYETE GEÇECEK

20 Nisan'da Faz-1 kapsamında planlanan 10 kuyunun 5'i, eylül ayı sonunda ise kalan 5 kuyu devreye alınacak. Faz-2 kapsamında planlanan 26 kuyunun 10'u 2025'te, kalan 16 kuyu 2028'de faaliyete geçecek. Amasra Sahası'nı da içeren Faz-3 kısmına ise 2028 itibarıyla geçilecek.

KARADENİZ'DE GAZ KEŞFİNİN TARİHÇESİ

TPAO, Ağustos 2020'de Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküplük bir doğal gaz keşfi gerçekleştirdi. Ekim 2020'de Tuna-1 kuyusundaki sondaj tamamlandığında, kuyudaki rezerv miktarı 85 milyar metreküplük revizyonla 405 milyar metreküp olarak güncellendi.
Haziran 2021'de Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir rezerv keşfi gerçekleştirildi. Yeni keşiflerle Karadeniz'deki toplam doğal gaz rezervi 540 milyar metreküpe ulaştı.

Aralık 2022'de ise söz konusu rezerv DeGolyer & MacNaughton adlı bağımsız kuruluşun yeniden değerlendirme çalışması sonucu 652 milyar metreküp olarak tekrar güncellendi ve Çaycuma-1 kuyusunda 58 milyar metreküplük yeni bir rezerv keşfi daha gerçekleştirildiği açıklandı.
Böylece Karadeniz'deki toplam rezerv miktarı Aralık 2022 itibarıyla 710 milyar metreküpe ulaştı.

 

KAYNAK: HABER7
Yavuz Selvi Haber7.com - Muhabir editör
Haber 7 - Yavuz Selvi

Editör Hakkında

İstanbul Medipol Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Daha sonra aynı bölüm ve üniversitede yüksek lisansa başladı. 6 ay Haberler.com'da gündem editörü olarak çalıştı. Mart 2023'ten itibaren ise Haber7.com'da muhabir olarak çalışmasına devam etmektedir.
YORUMLAR 49
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bilinen ama hesaplarına gelmediği için bilmemişlikten gelinen bilinen ama gorunmeyen kahraman ENİŞTE. Yiğidi öldür hakkını yeme.
    Cevapla
  • Murat gözükara 1 yıl önce Şikayet Et
    Yuvarlak masa gazınız gitmediyse.... İlk gazı size basalım...
    Cevapla
  • Sefa 1 yıl önce Şikayet Et
    Alt yapıyı döşeyip İnternet hızını verdiniz bazı aklı alınmış kesim hızı alamadı sizi eleştiriyor. Bari gazı birden evlere fazla vermeyin aklı alınmış kitlenin ne yapacağı belli olmaz.Bu kitle 4 sene geçti hala AKP nin almış olduğu otobüslerde gidiyor AKP yi eleştriyor.Hala bindiğin otobüs metro ak parti yaptı. Sizde yapın biz eleştirmeyelim. Belediyelerde yapamayan hiç bir yerde yapamaz
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Elhamdülillah Allah emeği geçenlerden razı olsun.. Tamamen yerli ve milli olana dek durmak yok yola devam..
    Cevapla
  • Sakarya / Sapanca 1 yıl önce Şikayet Et
    Rifkin amcan camını mamını açar senin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle