Erdoğan'ın Körfez turu başladı, Borsa kritik sınırı aştı: Rekor üstüne rekor geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan Körfez turuna başlarken Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında 6,500 puan sınırını aşarak 6.581,39 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

GİRİŞ 17.07.2023 13:47 GÜNCELLEME 17.07.2023 13:50
Bu Habere 59 Yorum Yapılmış

BIST 100 endeksi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Körfez ziyareti ve devamında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantısının yatırımcıların odağında olduğu haftaya rekorla başladı.

BIST 100 endeksi, 6.581,39 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü ve saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 141,88 puan ve yüzde 2,20 değer kazancıyla 6.579,61 puan oldu. Toplam işlem hacmi 62,2 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 1,67 ve holding endeksi yüzde 1,77 değer kazandı. Tüm sektör endeksleri yükselirken, en çok kazandıran yüzde 5,08 ile inşaat oldu.

Küresel piyasalar, enflasyon ve resesyon endişesiyle negatif seyrederken, bu hafta yurt dışında yoğun veri gündemi, yurt içinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı yatırımcıların odağında olacak.

Analistler, ABD'de geçen hafta açıklanan makroekonomik verilerin ülke ekonomisinde yumuşak inişin yapılabileceği ihtimalini öne çıkarmayı sürdürdüğünü, devam eden bilanço sezonunun da hisse ve sektör bazlı oynaklığı artırabileceğini belirtti.

Hindistan'da düzenlenen G20 toplantılarına Türkiye'yi temsilen katılan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ile TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın bugün ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile bir görüşme gerçekleştireceğine yönelik haber akışı öne çıkarken, analistler, görüşmeden gelecek haber akışının varlık fiyatları üzerinde etkili olabileceğini bildirdi.

Analistler, öğleden sonra yurt dışında , ABD'de New York Fed imalat endeksinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 6.600 seviyesinin direnç, 6.300 ve 6.200 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Endeks, hala tarihi zirvenin uzağında

BIST 100 endeksi, dolar bazlı incelendiğinde ise gördüğü en düşük seviye olan 207 sentin yaklaşık yüzde 21 üzerinde, 250 sentten işlem görüyor.

Endeks, dolar bazlı son 1,5 ayın en yükseğinde bulunmasına karşın 510 sentlik tarihi zirvesinin oldukça uzağında seyrediyor.

ERDOĞAN: KAZAN-KAZAN ANLAŞIYIŞI

Körfez turu öncesi açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ziyaretimiz esnasında öncelikli hedefimiz ortak yatırım ve ticari faaliyetler olacak. Kazan-kazan anlayışıyla neler yapabileceğimizi değerlendireceğiz. 

Körfez ülkeleriyle ikili ticaret hacmimiz son 20 yılda 1,6 milyar dolardan yaklaşık 22 milyar dolara yükseldi. Bu rakamı çok daha ileriye taşımanın yollarını arayacağız.

Bölgemizin en önemli ülkelerinden biri olan Suudi Arabistan; ticaret, yatırımlar, müteahhitlik gibi konularda özel bir konuma sahip. Suudi Arabistan'ın büyük çaplı projelerinde Türk firmalarının daha fazla rol almalarını istiyoruz." dedi.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 59
  • Hancı 9 ay önce Şikayet Et
    Denge bozuldu ama esnaf diyorki satmasam daha karlıyım demekki zarar sadece işçinin
    Cevapla
  • Lutfu 9 ay önce Şikayet Et
    Millette Para.Mani Var dai..evler arabalar borsalar dolarlar altinlar..Gani Gani..Bakma Yok dienlere..mazota yakita Zam..Sokaklardan Yollardan karsiya gecemiyorsun arabalardan..Yok diye aglayanlardan Kork..
    Cevapla
  • misafir 9 ay önce Şikayet Et
    87 milyon ülkede 5 milyon mutlu adam görünce millet iyi sanmaya devam et. Para nerede?
    Cevapla
  • Akın 9 ay önce Şikayet Et
    Evet var ama herkeste yok.
    Cevapla
  • Emin Çiftçi 9 ay önce Şikayet Et
    BIST yükselince halkın cebine giren bir kuruş varmı. Genel gelirden memur kesmi para kazanıyor. O sebep den borsaya da girmiyorum
    Cevapla
  • Garip 9 ay önce Şikayet Et
    Rekorlar pompaya da yansıdı iliklerimize kadar hissettik yeni rekorlar bekliyoruz
    Cevapla
  • Murat 9 ay önce Şikayet Et
    Bu millette nasıl bir para var anlamıyorum Dolar artıyor Euro artıyor Borsa artıyor Altın artıyor Gayrimenkul ev arsa araba artıyor Eskiden biri artınca diğeri düşerdi Demekki bütün varlıkları alabilen zengin bir ülkemiz olmuş Allah garibana yardım etsin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle