Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Tahıl Koridoru' açıklaması

Avrupa basınında yer alan “İsveç’e NATO’da yeşil ışık yakılması, Türkiye’nin arabuluculukta önemini azalttı” haberlerine ilişkin konuşan Erdoğan, "Bu görüşlerine katılmıyorum. Tam aksine Rusya ile ilişkilerimizi devam ettiriyoruz" dedi.

GİRİŞ 21.07.2023 14:03 GÜNCELLEME 21.07.2023 14:42
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Suudi Arabistan, Katar ve BAE'yi kapsayan Körfez turu dönüşünde, aralarında Ülke TV Genel Yayın Yönetmeni ve Haber7 Yazarı Hasan Öztürk ile Ülke TV'de yayınlanan "Sıradışı" programının sunucusu Turgay Güler'in de olduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Rusya'nın tahıl koridorunu kapatmasından sonra Avrupa basınında yer alan “İsveç’e NATO’da yeşil ışık yakılması, Türkiye’nin arabuluculukta önemini azalttı” haberlerine ilişkin bir soru üzerine değerlendirmede bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Onların bu görüşlerine katılmıyorum. Tam aksine biz, şu anda Rusya ile ilişkilerimizi devam ettiriyoruz. Gerek Dışişleri Bakanım Hakan Bey gerek MİT Başkanım İbrahim Bey görüşmelerini devam ettiriyorlar. Görüşmelerle birlikte çok yakın bir zamanda Sayın Putin ile ama telefon diplomasisi ama aramızda daha önce konuştuğumuz Türkiye ziyareti ile inşallah bu işi belli bir yere bağlayacağız. Rusya’nın da bazı beklentileri var. Bunların aşılması halinde Rusya bu tahıl koridorunun aktif çalışmasından yana" ifadelerini kullandı.

"DEVAM ETMESİ İNSANLIĞIN HAYRINADIR"

Karadeniz Tahıl Girişiminin sonlandırılmasının küresel gıda fiyatlarını artırmasının yanı sıra bazı bölgelerde kıtlık ve ardından yeni göç dalgalarına kadar uzanan bir dizi etkisi olacağına dikkat çeken Erdoğan, "Bunun önüne geçmek için inisiyatif almaktan geri durmayız. Sayın Putin ile konuyu etraflıca konuşarak, bu insani hareketin devamını temin edeceğimize inanıyorum. Kendisinin de Batılı ülkelerden bazı beklentileri olduğunu biliyoruz. Bu konuda da Batılı ülkelerin harekete geçmesi gerekmektedir. Karadeniz Tahıl Girişimiyle dünya piyasalarına 33 milyondan fazla tahılın sevkini sağladık. Küresel salgının, ekonomik krizin ardından sonuçları çok daha ağır olacak küresel bir gıda krizinin önüne geçtik. Sonuçları itibariyle bu kadar hayati olan bir girişimin devam etmesi insanlığın hayrınadır.

"SAYIN PUTİN İLE GÖRÜŞECEĞİM"

"Diplomasinin tüm enstrümanlarını kullanacak, tüm gayretimizi bu meseleye yoğunlaştıracağız" diyen Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

"Savaş ortamında insanlığa hizmet eden bir uzlaşı sağlandı ve bunun devam etmesi için elimizden geleni yapacağız. Türkiye’ye dönüşte Sayın Putin ile görüşmelerimi gerçekleştireceğim. Öncelikle telefon diplomasisini kullanacağız. Sayın Putin’in ağustos ayında planlanan ziyareti de gerçekleşirse bu hususları tüm ayrıntısıyla görüşeceğiz. İnanıyorum ki süreç uzamadan, Karadeniz Tahıl Girişiminin devamını sağlayacağız"

KAYNAK: HABER7
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • Sedat 10 ay önce Şikayet Et
    Reis kasıma kadar bekle olmaz mı
    Cevapla
  • Ergin 10 ay önce Şikayet Et
    Ordan gelen tahıl Türk çiftçisini vurdu ürün elinde kaldı yada zararına sattı bence uzatılmaması lazım içerdeki üreticiyi desteklemek gerek
    Cevapla
  • Nuri 10 ay önce Şikayet Et
    Tahıl koridoru anlaşmasıyla yerli üreticinin üretemez hale gelmesine ve üretimi bırakması veya azaltmasına sebep olunmuştur.
    Cevapla
  • Hakkı 10 ay önce Şikayet Et
    Evet, ödeyecek.Seçimlere ve kaldı ki
    Cevapla