Merkez Bankası ihracat desteğini artırıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ihracatı teşvik eden reeskont kredilerinde finansman maliyetini düşürdü, firma limitlerini yükseltti.

GİRİŞ 05.10.2023 13:57 GÜNCELLEME 05.10.2023 17:12
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

İhracatçıların ve KOBİ'lerin finansmana erişimi artarken, finansman maliyetleri yaklaşık 15 puan azalacak.

Bankalara gönderilen uygulama talimatına göre, TCMB'nin ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredileri faizi hesaplama yönteminde yaptığı güncelleme sonucunda reeskont kredilerinin toplam faiz maliyeti, Merkez Bankası politika faizi seviyesini aşmayacak.

FİRMA REESKONT LİMİTLERİ

TCMB, firma reeskont limitlerini ise KOBİ tanımında yer alan mali kriterin yüzde 50'si kadar belirleme kararı aldı. Buna göre, mikro işletmeler için reeskont limiti 5 milyon TL, küçük işletmeler için 50 milyon TL, orta ölçekli işletmeler için de 250 milyon TL olarak güncellenecek.

İHRACATÇI FİRMA SAYISI ARTACAK

Ayrıca, "net ihracatçılık kriterinin hesaplanmasında firmaların yatırım malı ithalatının dahil edilmemesine" karar verilerek yatırım kaynaklı ithalat harcamalarının net ihracatçılığı sınırlandırması önlenecek. Böylece yapılan yatırım kaynaklı ithalat harcamaları net ihracatçılığı sınırlandırmayarak reeskont kredilerinden yararlanabilecek ihracatçı firma sayısı artacak.

KREDİ ERİŞİMİNDE KALDIRILAN ŞART

TCMB, daha önceki kararlarıyla reeskont kredisi kullandırım limitlerini kademeli olarak 300 milyon TL'den 3 milyar TL'ye yükseltmiş, temmuz ayında ise yüzde 30 ilave döviz satış şartı ve önden döviz satış şartı gibi koşulları kaldırarak krediye erişim şartlarını kolaylaştırmıştı.

TCMB, parasal sıkılaştırma sürecini seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları ile desteklerken, ihracatçıların finansa erişimini gözeterek verdiği desteği devam ettiriyor.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 25
  • Burak 7 ay önce Şikayet Et
    Böyle zamanlarda en guzeli borcunu odiyememek nasıl olsa birileri ödüyor (halk) gibi bize tasarruf etmek zengine keyf etmek düşüyor yarın issizlik te gelir
    Cevapla
  • hadibakalım 7 ay önce Şikayet Et
    bence devletimiz mal takası veya altın birim fiyat üzerinden ticarete başlamalı. mesela afrikaya yapılan ihracatın alacak karşılığını doğalgaz olarak veya altın petrol olarak alsın. misal iran, arabistan, katar, Azerbaycan ve benzer ülkeler ile vu çok basit yapılabilir. batının swift sistemine bile gerek kalmaz. ve afrikanın kendi swift sistemi, türki devletler swift sistemi başlamalı.
    Cevapla
  • merih 7 ay önce Şikayet Et
    vatandaşın limitini yükseltin ağalar, zengini bukadar düşünen bi hükümet daha gelmedi bu ülkeye, vah ki ne vah.
    Cevapla
  • misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Ne yaparlarsa yapsınlar döviz dizginlenmedikce enflasyon düşmez döviz de frenlemez cunki tembel bir imalat sektörü var. kendini geliştirmek yerine tl nin değer kazanmasını isteyen ihracatçı işin cabası.
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    İhracat tan ziyade ithalat'ın önü alınsın, paralar çar çur edilmesin.
    Cevapla
  • Haber7 okuru. 7 ay önce Şikayet Et
    O biraz zor artık tarım böyleyken. Gömlek ihraç etmek için yunandan pamuk ithal etmek makarna ihracı için Rus dan buğday ithal etmek gerek . Örnek bu ihraç edeceğin ürünün hammaddesini ithal ediyorsun. En başta makineleri çalıştıracak mazot gaz benzin elektrik neyse onu ithal ediyorsun. Zor iş senin dediğin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle