İş dünyasından enflasyon çıkışı: Verdiğimiz maaşın anlamı kalmıyor

Enflasyonla mücadelenin artık kaçınılmaz olduğunu ve bu mücadelede her kesimin kararlı duruşunun gerektiğini söyleyen MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, “İki ay önce verdiğimiz maaşın bugün anlamı kalmıyor." dedi.

İş dünyasından enflasyon çıkışı: Verdiğimiz maaşın anlamı kalmıyor
İş dünyasından enflasyon çıkışı: Verdiğimiz maaşın anlamı kalmıyor
GİRİŞ 03.11.2023 09:52 GÜNCELLEME 03.11.2023 09:53
Bu Habere 54 Yorum Yapılmış

Bugün Türkiye’nin en önemli gündem maddelerinden birinin enflasyon olduğunu söyleyen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, ekonomi yönetiminin sıkılaşma politikalarına destek verdi. Alınan ekonomik tedbirler nedeniyle gelecek iki yılı ‘oldukça sıkıntılı’ olarak nitelendiren Asmalı, “Bu durum 85 milyonu ilgilendiren bir konu. O nedenle mücadelede her kesimin kararlı duruşu gerekiyor” dedi.

Türkiye’de özellikle teknolojik, katma değerli üretim yapıp ihraç edenlere desteğin hiçbir zaman kesilmediğini söyleyen Asmalı, “Reeskont kredilerinde iki kat genişleme oldu. 1.5 milyar TL’den 3 milyar TL’ye çıkarıldı. İhracat ülkemizin cari açığını kapatmak için çok önemli. Destek noktasında bir sıkıntı yok” yorumunu yaptı. Asıl sıkıntının iç piyasada yaşandığını dile getiren Asmalı, inşaat, otomotiv başta olmak üzere bazı sektörlere kredilerin kısılmasının daralma getirdiğini söyledi.

"İKİ AY ÖNCE VERDİĞİMİZ MAAŞIN BUGÜN ANLAMI KALMIYOR"

“Ancak enflasyonu aşağı çekmek için bu kadar sıkılaşmaya da ihtiyaç vardı” diyen Asmalı’nın öngörüsüne göre, bu tedbirler karşısında zor bir süreçten geçiliyor ama dengeli bir planla iki yıl sonrasında rahatlama dönemine girilecek. Yüksek enflasyonla birlikte ücret politikalarının da insanları mutsuz ettiğini ifade eden Asmalı, “İki ay önce verdiğimiz maaşın bugün artık anlamı kalmıyor. İlk başta insanlar zam alınca mutlu oluyor ama 3-4 ay içinde insanların alım gücü düşüyor. Dolayısıyla enflasyonu aşağı indirmek hepimizin birinci önceliği. Çünkü herkesin cebindeki parayı azaltan, değerini düşüren, alım gücünü azaltan bir durum yaşıyoruz. Böyle olunca da 85 milyonu ilgilendiren bir husus. Bu nedenle de her kesimin kararlı duruşu gerekiyor” vurgusu yaptı.

“YATIRIM TAAHHÜTLÜ KREDİ YENİ BİR UYGULAMA OLACAK”

 Geçtiğimiz günlerde Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) ele alınan ‘Yatırım Taahhütlü Avans Kredi Programı'nı da değerlendiren Mahmut Asmalı, “Geçmişte verilen birçok kredi amacı dışında kullanıldı. Biz yıllardır, sektörel bile değil seçilmiş krediler adı altında ürün bazlı kredi verilmesini talep ettik. Şimdi yatırım taahhütlü olacağı için bir yatırım istenecek. Muhtemeldir ki o yatırım tarihine bağlı olarak kredi uygulamasına gidilecektir. Bu yeni bir uygulama. Bizler de takip edeceğiz” diye konuştu.

“PERSONEL YOK, VARDİYALAR DÜŞÜYOR”

 Sektörlerde yaşanan istihdam sorununa da değinen Mahmut Asmalı, sorunun ana nedenini eğitim sistemine bağladı. Meslek lisesi meselesine işaret eden Asmalı, “Gençler artık iş yaşamının içine girmiyor, istemiyor. Özellikle fabrikalarda çok ciddi personel sıkıntısı yaşanıyor.

Bırakın üretim artırmayı kapasite düşüren, vardiya azaltan tesislerimiz var. Türkiye'de özellikle bu kadar iş gücüne ihtiyacımız olduğu bir dönemde çok fazla gencimiz maalesef iş hayatına çok geç atılıyor. Çok fazla üniversite var, herkes üniversite bitirmek istiyor” diyerek gençlerin mutlaka meslek liselerine yönlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Yabancı işçi çalıştırma noktasında bir takım esneklikler getirilmesi gerektiğini anlatan Mahmut Asmalı, “Düzenli göçmen yani çalışma vizelerinin esnetilmesi lazım. Bu konuda sıkıntılar var. Bu vize sıkıntısı hatta Türkiye'ye gelmek isteyen yabancı yatırımcıların bile önünü tıkıyor. Özellikle Afrika'dan zorluklar çıkarıldığını biliyoruz.

Türkiye'ye gelmekte zorluklar çekiyorlar. Çalışanlar noktasında da işveren kefalet sistemi getirilebilir. Yetiştirdiğimiz elemanlar deport edilecek diye yurtdışına gidiyor” diye konuştu. Özellikle seçimden sonra yabancılar noktasında Türkiye’de uygulamaların sertleştiğini söyleyen Asmalı, önümüzdeki yerel seçime kadar da böyle gideceğini öngördü.

“Yabancı girişi geçmişte çok gevşekti şimdi de çok sıkı” diyen Asmalı, gayrimenkul vb. alanlarda da yabancı alıcıların düştüğünü belirtti. Asmalı, özellikle çalışan noktasında kayıt altına alacak bir sistem gerektiğine dikkat çekti.

GİRİŞİM GRUBU İÇİN 35 MİLYON DOLARLIK TALEP

Hükümetin, ikinci 100 yılda TOGG gibi 12 stratejik proje daha geliştireceğini hatırlatan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, “Bu 12 stratejik projeden birini MÜSİAD üyelerinin yapmasını istiyoruz. Bunu yapacak potansiyel var. Amacımız orta seviyedeki firmaları bir araya getirip büyük işlere imza atmak” dedi. Şu ana kadar dış talep hariç proje için 35 milyon dolarlık talep toplandığını açıklayan Asmalı, “Yurtdışı da gelince 50 milyon doları geçecek.

Nihayetinde de 100 milyon doları yakalama hedefimiz var” açıklamasını yaptı. MÜSİAD ortak girişiminin lojistik-liman işletmeciliği olabileceğini belirten Asmalı, şöyle devam etti: “Amacımız orta seviyedeki işletmeleri bir araya getirip büyük işlere nail etmek. İnşallah yeni dönemde hem genç girişimcilerimizi destekleyecek hem de büyük projelere girecek bir yatırım hedefliyoruz. Çünkü hakikaten Türkiye'de yapmamız gereken çok iş var. Bir ve beraber hareket edersek çok daha güçlü oluruz.”

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 54
  • Emekli 6 ay önce Şikayet Et
    Bu ülkede neyin doğru yapıldığına inanıyorsunuzki? Hani bir zamanlar bir siyasetçi vardı , harun gibi geldiler Karun oldular diyordu aynen katılıyorum ahlak yok adalet yok Allah korkusu yok herkesin herkesi kandırdığı bir yerde hangi güzel şeyi bekliyorsunuz geçmiş ola
    Cevapla
  • Hasan 6 ay önce Şikayet Et
    sorun işveren demi yoksa işçi demi acaba oturun bir düşünün isterseniz. sizler maaşlara zam yaptığınızda , ürettiğiniz ürünlere her şeyi bahane edip aşırı zam yapmasanız , ne enflasyon yükselir, nede işçi bulma konusunda zorluk yaşarsınız. şu anda kölelik düzeni arayışındasınız
    Cevapla
  • Pehlivan 6 ay önce Şikayet Et
    18 yıl Türkiye'de bakım onarım üzerine çalıştım en son çalıştığım yurt dışı firmanın işinin bitmesi ile bana teklif edilen yurtdışında çalışmayı kabul etmeyip kendi ülkemde kalıp çalışmak istedim fakat 18 yılın birikimine verilen ücret asgari ücretin çak ama çok az üzerinde idi bende mecburiyetten yurt dışına geldim şu anda çalıştığım şirket maaş+ev kirası+ şahsıma özel araç verdi
    Cevapla
  • m.kara 6 ay önce Şikayet Et
    tekel in millileştirilmesi çok önemli yerli tütün yerli sigara ekonomiye sunacağı katkının yanında paramızın yurt dışına kaçıp gitmesinide önlemiş oluruz ve günlük 250 milyon adet satılan sigara ve kullanan vatandaşlarımız ne içtiklerini bilir allah bilir hangi zehirler ile toplum uyuşturuluyor milli güvenlik meselesi .
    Cevapla
  • Şeref 6 ay önce Şikayet Et
    Asgari ücret ver en düşük SGK primi öde sonra işçi yok tabii ki olmaz. İşveren akıl alacak para kazanıyor işçi ise geçinemiyor. O zaman ağır sanayi veya zor işe kimse gitmiyor dönün kendinize bakın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle