Emlakçılar Odası Başkanı: İddia ediyorum ev kiraları 10 binden 6-7 bine düşecek

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, ev kiralarının 2023'te düşeceğini söyledi. Aşa, İddia ediyorum, "10 bin TL'lik evin kirası 6-7 bine inecek" diye konuştu.

GİRİŞ 01.08.2022 08:24 GÜNCELLEME 01.08.2022 09:03
Bu Habere 224 Yorum Yapılmış

Son bir yılda, emlak piyasası görülmemiş bir tabloya sahne oldu. Kiralar astronomik şekilde artış sürecine girerken, İstanbul'da kiralık ve satılık evler için adeta uzun kuyruklar oluştu. Ev sahipleri 3-4 bin TL'lik kiraları, birden bire 10 binli rakamlara çıkardı. Yakın zamana kadar 1 milyona alıcı bulamayan evlerin fiyatı 3-4 milyonlara çıktı.

Akşam Gazetesi'nden Şenay Büyükköşdere'ye konuşan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa konut piyasasındaki bu hareketli sürecin sonlarına yaklaşıldığını düşünüyor. Talebin azalması, kira ödemelerinde sorunların başlamasıyla fiyatlardaki yukarı yönlü ivmenin tersine dönmeye başladığını söyleyen Aşa, "Kiralarda düşüş eğilimi başladı. İddia ediyorum. 2023'te 10 bin TL'lik evler 6-7 bine düşecek" dedi. 

Vatandaşın aldığı maaşa göre kiraların çok yüksek olduğunu vurgulayan Aşa, "İnsanlar artık mevcut evinden çıkmamak için elinden geleni yapıyor. Hatta 2-3 binlik kirayı, 5-6 bine çıkanlar bile mal sahibinin talebine 'tamam' diyor. Çünkü arasa, onu bile bulamayacak. Şu an için kiralar yüzde şu kadar düştü demek mümkün değil ama nokta seviyesinde de olsa bu bir başlangıç" ifadelerini kullandı.

Yüksek kiralar yüzünden ödeyememe sorunlarının başladığını ifade eden Aşa şunları söyledi: 

"Bunlar ödenebilecek meblağlar değil, ayda 15-20 bin TL ödeyecek adam zaten gidip ev alıyor, niye kirada kalsın. Bu iş böyle devam etmez. Yakında icralar, kavgalar başlayacak demiştim. Maalesef o dönem geldi. Zamanında ev sahiplerine aklıselim çağrısı yaptık, 3-5 ay sonra bu kiralar ödenemediğinde yine sıkıntıyı sen çekeceksin dedik. Yüzde 100 zam yapmaya razı adama 'İlle 10 bin yapacaksın' dediler. Böyle bir açgözlük ve fırsatçılık olmaz."

YÜZDE 25 LİMİTİ UYGULANIYOR MU?

Aşa, "Kiraya yüzde 25 artış limiti getirildi. Bu uygulanıyor mu?" sorusunu ise şöyle yanıtladı: 

"Maalesef uygulanmıyor. Bir şekilde yine yüzde 50-60 hatta yüzde 100'lük zamlar yapıldığını görüyoruz. 

Bu artık ekonomik bir olay olmaktan çıktı, sosyal bir olay haline geldi."

"EV KİRALARI 10 BİNDEN 6-7 BİNE DÜŞECEK"

Nizamettin Aşa, "İnsanların kafasında 'kiralar bir noktaya geldi, artık düşmez' algısı var. Mesela 10 bin TL'ye çıkan bir kira rakamı bir daha asla geriye gelmez mi, 9 bine inmez mi?" sorusunun üzerine şöyle konuştu: 

"Kim diyor 10 binlik ev 9'a düşmez? Nasıl düşmez, tabii ki düşer. 3 binden 10 bin TL'ye çıkan bir kira, bir daha tekrar 3 bin TL'ye düşmez ama o ev 6-7 bin TL'ye iner. Biz bunu 2016-2018 arasında da yaşadık aslında. O dönem kiralar da yüzde 50 düştü, satılıklar da. Bakın şu anda 5-6 milyon istenen evler 2-3 sene evvel 800-900 bine alıcı bulamıyorlardı. 

İddia ediyorum ki bu sene sonunda satılıklarda da kiralıklarda da düşüş başlayacak. 2023'te 10 bin TL'lik evlerin 6-7 bine, en kötü 8 bine düştüğünü göreceğiz. Bu çok basit bir hesap. Türkiye'de kiracı profiline baktığımızda kimse 30-40 bin kazanmıyor."

KAYNAK: AKŞAM GAZETESİ
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 224
  • Ali Emre 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim ev sahibi kiralari 1.500 liradan 3.500 liraya çıkarmış. Eylül'de yılım doluyor. Ne diyecem. Vermiyorsan çık diyecek. Kim takiyor yüzde 25 i.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Hamdi kardeş, benim maaşa da değerinden zam yapılsa neden ödemeyim? 3500TL diyor 1500 TL diyor . %133 zam demek. Ben aldım mı yüzde 133 zam? Bir de 7 tane evim var diyor dişimden tırnağımdan diyor. Nasıl diş miş öyle deve dişi gibi bende 1 tane ev yok kirada aynı durum. Ver zammı maaşa ben de vereyim ev sahibine. Var da mı esirgiyoruz?
    Cevapla
  • Hamdi 1 yıl önce Şikayet Et
    Ya kardeşim sende biliyorsun 1500 tl kiralik ev bulamayacagini, Buna ragmen benim kirami artirmasin diyorsun, senin bu düşüncen kesinlikle egoistce bir düşüncedir. Ev sahibi neden sana degerinin altinda versinki yillarca disinden tirnagindan biriktirip aldigi evini. .benim 7 tane dairem var 4 tanesinden kira almiyorum sadam olsun diye verdim. Ama sen kalkipta bütün ev sahiplerine sizde blyle yapin dersen ,işte o zaman dürüstce yaklasim olmaz
    Cevapla
  • Dr.aysun temiz 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben avrupali gurbetciyim, Yatirim amacli kadiköyden bir apartman satin aldim 12 kat çift daire üzeri altta 2 dükkan. Inanin kiracilarla ugraşmajtan biktim usandim ,şuan dairelerimin yarisi boş ,kirayada vermeycem. 8 tane dairemi hayir olsun diye bedava verdim, 3 sene sonra elektrik su vs dünyanin borcunu birakip gittiler bana, Evin lavobilarina varana kadar kirmişlar dökmüşler. Kiracimi aman aman aman. Boş kalsin daha iyi
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben de kiracıyım, kiramı bir gün geciktirmek. Ev sahibinin sorumluluğundaki masrafları bile ödüyorum, tüm evi elden geçirdim. Evimin değeri arttı dedi, benim yaptırdığım mutfak tezgahı, alçıpan, ı bana kira artışı olarak döndü iyi mi? Yatırım amaçlı apartman almak ne demek? Düşün burada alsana apartmanı alabiliyor musun aradaki ekonomik uçurumu hala anlayamadın mı?
    Cevapla
  • esteban41 1 yıl önce Şikayet Et
    seçimler yaklaştı ya bu arkadaş direkt bakan olmayı hedefine koymuş.
    Cevapla
  • Leyla 1 yıl önce Şikayet Et
    Şehirde yaşamak bir ayricaliktir, Mademki beceremiyorsun o halde döneceksin DAYI köyüne
    Cevapla
  • Yas 1 yıl önce Şikayet Et
    Misafir nikli sen harbiden odunsun, Adam amerikada 8000 dolar kazaniyor buna ragmen ev kirasini ödeyemiyorum diyor, sen daha halen gelde türkiyeyi glr diyorsun.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Adem kurt, gel bura çok ucuz. Kurulu düzenin yoksa hemen dön. Çok rahat edersin, sana burada yalan söylüyorlar biz şahlanıyoruz çok güzel buralar gel gel. Gel 1 Kg terayağ burada 109 tl , sen orada 109 dolardan alıyorsan söz ben de maaşın yarını kiraya vereceğim.
    Cevapla
  • Adem kurt 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynen dünyanin her yerinde Metropoller pahalidir ve seçkin insanlar yaşar. Ben New Yorkta sadece bir döşek sigaxak kadar yere 4000 dolar ödüyorum. Yani normal bir daire kiralama şansim hiç yok, kiralar 15.000 bin dolardan basliyor, Benim aylik kazancim ise 8.000 dolar, diyecegim şehir hayat böyledir
    Cevapla
  • yozgatlı 1 yıl önce Şikayet Et
    artıran emlakcılar oldu yapmayın Allah aşkına, ev sahibi şu kadara ver diyor emlakçı olmaz fazlası ile şu kadar eder diyor artıranlarda onlar, kim fırsatçılık yapıyorsa Allah'a havale ediyorum.
    Cevapla
  • Leyla 1 yıl önce Şikayet Et
    Hadi oradan,. Sen al 2 milyona ev ver bana 2000 tl kiraya, Ben senin kiracin olmaya hazirim, enlakcida yok aramizda . Hadisene
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle