Kira fiyatlarında yüzde 15 indirim yaşanabilir

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un, 50 bin ofisin konuta dönüştürüleceğini açıklaması sonrası konuşan emlak uzmanları; bu hamleyle kiralarda yüzde 10 ila 15 arasında indirim yaşanabileceğini kaydetti.

GİRİŞ 20.08.2022 06:41 GÜNCELLEME 20.08.2022 10:00
Bu Habere 62 Yorum Yapılmış

Hükümet, konut ve kira fiyatlarının düşürülmesi için yeni adımlar atmaya devam ediyor. Son olarak Türkiye genelinde 4 milyon metrekare arz fazlası nedeniyle kiralanamayan ya da satılamayan ofisin 50 bin konuta dönüştürülmesinin önü açılmıştı.

Konut ve kira fiyatları için yeni hamle! Bakan Kurum açıkladıKonut ve kira fiyatları için yeni hamle! Bakan Kurum açıkladı

"YÜZDE 15 İNDİRİM YAŞANABİLİR"

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Hakan Akçam, düzenlemenin piyasada fiyatları indirebileceğini belirterek, "Konut sahipleri, 'Konut arzı olacak, evimi kiraya veremeyebilirim' diye düşünerek indirime gidebilir. Piyasadaki kiralarda yüzde 10-15 indirim yaşanabilir. Piyasada 1+0, 1+1 ofisler var ve ticari olarak kiraya verilebiliyor. Belediyede ve tapuda 'ticari' nitelikte görünüyor ama konut mahiyetinde kullanılabiliyor. Şimdi bu ticari yerler, resmiyete bürünerek konut mahiyetinde kiraya verilebilecek. Elektrik, su ve doğal gaz abonelik bedelleri ve kullanım fiyatları, ticaret hanelerde konutlara göre biraz daha yüksek. Örneğin, konutta abonelik bedeli 1.000 lirayken, ticari yerlerde 1.500-2.000 lira. Abonelik statüsü değiştikten sonra kiracı, bu bedelleri konut statüsü üzerinden ödeyeceği için düşük ödeyecek. Ofisten konuta geçişle yapılan bu statü değişikliği ile giderlerde yüzde 50 düşüş olur" değerlendirmesini yaptı.

"KÖPÜĞÜ BİR MİKTAR ALDI"

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz da sosyal konut ve ofislerin konuta dönüşmesinden sonra piyasada bir rahatlama görülebileceğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bakan Bey, '50 bin konut' dedi ama ben bu sayının daha fazla olacağını düşünüyorum. Çünkü ofis üreticileri, bekledikleri satışı ve kiralamaları yapamadı. Son açıklamalar, enflasyon artışını değil ama fiyatlardaki köpüğü bir miktar aldı gibi duruyor."

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ / CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 62
  • Aaaaa 1 yıl önce Şikayet Et
    Yüzde 10-15 indirim ne ki? 5000 lik ev 4500 olur
    Cevapla
  • Mesut 1 yıl önce Şikayet Et
    Suriyeli ve diğer göçmenleri şehir merkezlerinden alıp , yeni yapılacak TOKİ konutları tarzındaki yerlere kiraya yerleştirilirse ev kira ve dükkan fiyatları otomatik olarak düşer.
    Cevapla
  • Seval 1 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul da şu an ev arayanlara Allah sabır versin Malesef 6-9 bin arası Suriçi şişli Eyüp Sultan vs
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne anlatıyorsunuz en ucuz mahalle aralarında bile borum kat hatta oturulmayacak yer bile bulmak imkansız ne ucuzlaması fiatı soran yok yeterki ev bulayım derdinde benim sokağımdan soran sorana okullar açılırken kiralık daire bulma olasılığı binde bir haberlerde ucuzlatacak deniyor ama sokağa bi bakın daire bulmak hayal
    Cevapla
  • MEMUR 1 yıl önce Şikayet Et
    - TOKİ’den konut satın almamış olma ve TOKİ’den konut kredisi kullanmamış olma BUu nasıl bir şarttır yahu.. adamın 4 tane dairesi var ama tokiye başvuru yapabiliyor ben memurum devlette herşeyim ortada ama maaş tutarı yüzünden evim yok ama başvuru yapamıyorum bu nasıl bir adaletsizliktir. kim düzenliyor bu şartları . esnaf adam kendini kendi işyerinde çalışan olarak gösteriyor bir ev daha alıyor ben başvuru bile yapamıyorum. böyle düzenleme olmaz ayıptır yahuu.
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim adalet anlayışımız bu noktada malesef ben 10 yıl önce 85 metre kare başka bir vatandaştan Toki aldım adam 7500 yatırmıştı Toki ye ben ona 30 bin verdim 8 yılda aylık geri ödemesini yatırdım en son da 2 yıl önce 50 bin verdim borcu kapatıp tapuya aldım. Ne ev sahibi olma durumu demi ne kar ettik nasıl ev sahibi oldum gerçekten çok yazık Allah sizede en kısa zamanda hayırlı bir ev nasip etsin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle