'Kiracılar yüzde 25’ten fazla artışı geriye dönük talep edebilir' haberine yalanlama

Yargıtay, “Yargıtay’dan emsal karar: Kiracı, yüzde 25’ten fazla olan artışı geriye dönük olarak talep edebilir” haberlerini yalanladı.

GİRİŞ 28.11.2022 21:19 GÜNCELLEME 29.11.2022 10:17
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Yargıtay Başkanlığından yapılan açıklamada, 3. Hukuk Dairesince verilen bir kararın bazı basın organlarında, "Kiracıların yüzde 25'ten fazla yapılan artışları geriye dönük olarak talep edebileceği" şeklinde yanlış yorumlandığını bildirildi.

Haberlerin dairenin kararıyla bir ilgisinin bulunmadığı ifade edilen açıklamada, Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin konuya ilişkin kararının, Konya Büyükşehir Belediyesine ait taşınmazın, 2013'te, 31 Aralık 2022'ye kadar ihale usulüyle kiralanmasına ilişkin bir dosyayla ilgili olduğu belirtildi.

Kira kontratında artış oranının, üretici fiyat endeksi ortalamasına göre belirlenmesi kararına 2019'da dava açan kiracının, 1 Ocak 2019'dan başlayan döneme ilişkin kira tespiti ile bu tarihe kadar fazladan ödenen bedelin iadesini talep ettiği ifade edilen açıklamada, yerel mahkemenin, kiracının davasını kabul ederek fazladan ödenen miktarın iadesine karar verdiği aktarıldı.

Dosyanın istinaf edilmesi üzerine Konya Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesinin, ilk derece mahkemesinin kararını kaldırarak davayı reddettiği, temyiz üzerine dosyanın Yargıtaya geldiği bildirilen açıklamada, Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin, Konya Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesinin kararını bozduğu kaydedildi.

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda kira artışına ilişkin yer alan "bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmeme" kriterinin, 2019'da "bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmeme" olarak değiştirildiği hatırlatılan açıklamada, bozma kararında bu değişikliğe işaret edildiği vurgulandı.

Açıklamada, Yargıtayın bu kararının, yapılan değişiklik sonrası tüketici fiyat endeksine göre kira artışının belirlenmesine ilişkin olduğu belirtilerek, "Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin içtihadının, konut kiralarında 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 arasında yenilenen kira dönemleri için kira artışına yüzde 25 sınır getiren 7409 sayılı kanunun 4. maddesiyle 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'na eklenen 'Geçici Madde 1' ile herhangi bir bağlantısı bulunmamaktadır." değerlendirmesinde bulunuldu.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 40
  • ....... 1 yıl önce Şikayet Et
    şu şekilde davranan kiracı için ne yapılmalı kiracı oturduğu evin bulunduğu bölgedeki emsallerindenin dörtte biri tutarında olan kirayı bile gününde yada hiç ödememek için kırk yalan kırk takla kırk dolan yapıyor ha diyeceksinizki kiracının maddi durumu parası yoksa tam tersi kiracı ev sahibinden en az 10 -15 kat daha zengin kendine ait işi var. bu tarz art niyetli ev sahibini zora koyan kiracılar içinde bir yasa çıkarılmalı.......
    Cevapla
  • Gülşen yilmaz 1 yıl önce Şikayet Et
    Ev sahibini emlakçılar vs kışkırtıyor.Annemin sağlık sorunundan dolayı onun yanına gittim ve dairemi kiraya verdim.Aradan yıllar geçti annemi kaybettim kiracı daireden çıkmıyor ucuz diye benimse oturacak evim yok.Kiraci da üst düzey çalışan .yıllardır oturduğum eşimin ,dostumun ,çocuklarımı buyuttugum evime donemiyorum.Kiracimi sormayın coook iyi kazanan biri.
    Cevapla
  • Haccı 1 yıl önce Şikayet Et
    Yargıtay. , Gücü yetiyorsa ,market banka ve stokculara baksin.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynen öyle böyle saçmalık olmaz , kiracı bide yüzsüzce mahkemeye ver diyor ne günlere kaldık
    Cevapla
  • arif 1 yıl önce Şikayet Et
    Kusura bakmayın, ama ev sahibi düşman mı, vatan haini mi. kiracım 2milyonluk dairede 2000tl ye oturuyor. kendi evi var 7000 e kiraya vermiş. adam benim evin üstünden 5000 aylık cebe para atıyor. bu ev sahibine haksızlık değilmi.
    Cevapla
  • ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Emlak vergisini %63 artıran devlet Ev sahibinin evini alırkaen na yardımı yaptın...Dükkan kiraları neden sebest... Çünkü dükkanlar zenginlerin rahatsız olurlar..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle