DASK’ta yeni uygulamalar devreye alınacak

DASK'tan deprem bölgesinde mevcut uygulama ile şu ana kadar 13,5 milyarlık ödeme yapıldı. DASK yetkilileri, sistem altyapısını geliştirerek yeni uygulamaların devreye alınacağını bildirdi.

GİRİŞ 07.04.2023 13:31 GÜNCELLEME 07.04.2023 16:40
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından artık sigortacılığa farklı bir bakış açısı geldi.

Bu kapsamda DASK'ın içeriği ve üstlendiği maliyet açısından yeni organizasyonlar üzerinde çalışılıyor.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, bir basın toplantısı düzenleyerek deprem ve sigortacılık ilişkisi üzerine yöneltilen soruları yanıtladı.

Eroğlu, reasüransın bu dönemde sigortacılık sektörü için çok önemli bir başlık olduğunu belirterek, sektörün hem reasürans koruması hem de öz kaynakları ile yeterli ödeme gücü olduğunu anlattı.

"DEPREM FELAKETİ İLE SİGORTA KONUSU TÜRKİYE İÇİN ELZEM BİR KONU"

Yaşanan deprem felaketi ile sigorta konusunun Türkiye için elzem bir konu olduğunun altını çizen Eroğlu, şöyle konuştu:

11 ili kapsayan bu felakette çok net olarak gördük ki eğer sigorta penetrasyonunu artırmazsak ülkenin finansal açıdan sürdürülebilir noktasında risk taşıyoruz demektir. Bizim mutlak surette sigortayı devreye almamız gerekiyor. Acentemizle, dağıtım kanalımızla, ekonomi medyamızla reel sektöre dokunarak bilinci artırmamız lazım.

DASK, EVLERİN İNŞAATINI KARŞILIYOR

Eroğlu, KOBİ’lerde yüzde 50 oranında sigortalılık olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

Reel sektördeki fabrikaların afet, sürdürülebilirlik planları yok. Dolayısıyla bu işi milli seferberlik haline getirmemiz lazım. Türkiye’nin özellikle ticari segmentte sigortacılık alanında yapacak çok iş var. DASK, deprem bölgesinde mevcut uygulama ile şu ana kadar 13,5 milyarlık ödeme yaptı. DASK’ın her evin piyasa değerini karşılamak gibi bir iddiası yok. DASK’ın çalışma prensibi bu evlerin inşaat maliyetlerini karşılaması yönünde. SEDDK olarak depremden 3 ay önce teminat tutarlarını güncelledik.

"METREKARE FİYATINI 1.508 TL’DEN 3 BİN 16 TL’YE ÇIKARARAK YÜZDE 100 ARTIRDIK"

Kasım ayında ödenmesi gereken metrekare fiyatını 1.508 TL’den 3 bin 16 TL’ye çıkararak yüzde 100 artırdık fakat olay sadece prim tutarları değil. Bu durumu daha kapsamlı şekilde ele alıyoruz. Bizim acilen deprem araştırma komisyonu kurmamız gerekiyor. İçinde Türkiye Sigortalar Birliği, brokerler, akademisyenler ticari segmentteki sanayicilerin olması gerekiyor. Bu depremden çıkardığımız dersleri politikaya dönüştürmemiz lazım.

"DÜŞÜK METREKARENİN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN TAPU ENTEGRASYONU YAPACAĞIZ"

Sigortalarda düşük metrekare girilmesinin önüne geçmek için tapu entegrasyonu yapacaklarını, altyapı çalışmalarının devam ettiğini işaret eden Eroğlu, şu bilgileri verdi:

Bunu yaparken insanlara makul bir inşaat maliyeti sunmamız lazım fakat bu çok yüksek olamaz. Bunu çok yükselttiğiniz zaman 6 ay sonra unutulur ve vatandaş bunu maliyet olarak görmeye başlar bu sebeple bunu ihtiyari yangınla tamamlamamız lazım. SEDDK olarak biz DASK ve ihtiyari sigortasını birlikte ele alıyoruz. Bu alanda bütüncül bir sistem kurmak için çalışmalara başladık.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 26
  • İrfan ÖZGÜVEN 1 yıl önce Şikayet Et
    Hatay dörtyolda ikamet ediyorum evim hasarlı çevre şehircilik bakanlık yetkilileri apartmana hasarsız raporu verdiler doğal afet sigortam var 10 şubatta başvurdum dosya açıldı ama hala eksper atanmadı arıyorum bekleyin diyorlar sigortam 19 martta bitti yenisini aynı gün yaptılarkendiler hiç beklemedi ama biz bekliyoruz nekadar daha bekleyeceğiz bilmiyorum bir ay daha beklerim .
    Cevapla
  • İrfan ÖZGÜVEN 1 yıl önce Şikayet Et
    İki aydan fazla süre geçti eksper ataması yapılmadı apartmana hasarsız raporu verildi ama evim hasarlı sizin apartmanınız hasarsız diyorlar ben apartmanı dask yaptırmadım evimi dask yaptırdım diyorum bekleyin diyorlar şarkın süresi 19 şubatta bitti yenisini yaparken hiç beklemediler hemen yenilendi ama bize bekleyin diyorlar bir ay daha beklerim sonra ver elini mahkeme
    Cevapla
  • Kadriye yılmaz 1 yıl önce Şikayet Et
    Malatyada ağır hasarlı evim için 9 şubatta daska başvurdum. Hala eksper atamadılar. Müstakil ev olduğu için içindeki mutfak dolaplarını sökmek istiyorum . Dask eksperi gelmediğı ve ödememiz yapılmadığı için bekliyorum. Evsiziz. Dask paramızı verse belki bahçemize bir konteynır alma şansımız olur. Onun için bile insanları inim inim işletiyorlar. Hani iş ciddiyeti.
    Cevapla
  • Cevdet 1 yıl önce Şikayet Et
    2 ay oldu başvuru yapalı dosyanız hazırlanıyor diye mesaj geliyor hala sonuc yok
    Cevapla
  • Tarık hilali 1 yıl önce Şikayet Et
    Malatya'da evim ağır hasarlı 8 şubat tarihinde hasar ihbarı yaptım aradan iki ay geçti ses yok avans talebinde bulundum bir buçuk ay geçti ses yok bu ödemeler nereye yapıldı
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    2 ay oldu basvurali hala haber yok bide dask sigortasi 5. ayda bitecek arayip sigortanizin süresi bitmek üzere diyorlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle