Kira fiyatları şişti, iş çirkinleşti

Kiraya sınır geldi, tartışma bitmedi. Bazı kiracılar evden çıkmak için açıktan para istiyor. Ev sahipleriyse illegal yoldan baskı yapıyor.

GİRİŞ 03.05.2023 07:17 GÜNCELLEME 03.05.2023 07:56
Bu Habere 174 Yorum Yapılmış

Başta büyükşehirler olmak üzere tüm Türkiye genelinde konut fiyatları son yılların rekor seviyesine ulaştı. Yalnızca İstanbul’da kira fiyatları geçen yıla göre yüzde 141, satılık konut fiyatları ise yüzde 136 artış gösterdi. Fiyatların önüne geçmek amacıyla hükûmetin başlattığı yüzde 25 kira zam üst sınır limitinin bir yıl daha uzatılacağı açıklandı. Ancak kiracı ve ev sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar mahkemelere taşındı. Yüzde 25 zam sınırı dışında fiyatları artırmak isteyen ev sahipleri illegal yollara başvururken, bazı kiracılar ise durumu fırsata çevirmeye başladı. Sektör temsilcileri konut ve kira fiyatları ile ilgili ciddi bir kaotik ortam oluştuğunu ifade etti.

“SATIŞTAN PAY İSTEDİLER”

İstanbul Bahçeşehir’de emlakçılık yapan Selim Ersoy “Yasalar genel olarak kiracının yanında. Bu nedenle ev sahiplerinin kiracıyı sebepsiz yere evden çıkarması mümkün değil. Kiracılarda bu konuda bilinçlendi. Ancak bu durum suistimallere neden oluyor. Örneğin Bahçeşehir’de evini satmak isteyen bir müşterimiz, kiracısı olduğu için satış tarafından zorlanıyor. Kimse kiracılı ev almak istemiyor. Çünkü evi alan kişi kendisi veya birinci derece yakını oturmayacaksa yüzde 25 zam sınırına uymak zorunda. Üstelik mevcut kiracıyı evden 7 ay gibi bir sürede ancak çıkarabiliyor. O da net değil, mahkeme uzayabiliyor. Hâl böyle olunca evden kiracısını çıkararak satmak istiyor, ancak kiracılar buna yanaşmıyor. Hatta evden çıkmak için açıktan para isteyenler de var. “Ben bu eve dekorasyon yaptım, masraflarım oldu. Yeni ev bulmak için de para harcayacağım. Bana satıştan yüzde 10 pay verirsen çıkarım” gibi taleplerde bulunuyor” dedi.

BASKI VE ŞANTAJ YAPILIYOR

Kötü niyetli kiracılar olduğu gibi ev sahipleri de bazı durumlarda illegal yollara başvuruyor. Kiracısına yüzde 25 zammın üzerinde artış yapmak isteyen bazı ev sahipleri, yasalar gereği evden çıkmak istemeyen kiracısına zor kullanıyor. İstanbul Beylikdüzü’nde oturan Haluk Yıldırım, ev sahibinin yüzde 25 zam sınırına rağmen kirasını 3 katına çıkarmak istediğini belirterek “3.000 lira kira öderken, yeni sözleşmede 8.500 lira talep etti. Bunun yasal olmadığını belirterek mahkemeye başvurdum. Dava süreci devam ederken sürekli tehdit mesajları almaya başladım. Bilmediğim numaralardan aranarak evden çıkmam konusunda baskı yapıldı. İş yerime kadar gelindi. Sosyal medyadan taciz edildim. Karakola gidip şikâyetçi olmama rağmen hâla tehdit ediliyorum. Ne yazık ki benim gibi bu tür durumları yaşayan binlerce insan var” diye konuştu.

YÜZDE 25'İN ÜSTÜNÜ KABUL ETMEYİN

Son 1 yılda rekor seviyelere ulaşan kira ve satılık konut fiyatları ev sahibi ve kiracıları karşı karşıya getirdi. Bazı kötü niyetli kiracılar yasaların gücünü kullanarak evden çıkmak için açıktan para talep ederken, ev sahipleri ise çıkarmak istedikleri kiracılarına illegal yollardan baskı yapmaya başladı. Mahkemelerde kira anlaşmazlık davalarının yanında tehdit ve şantaj davaları da boy göstermeye başladı.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 174
  • Vatandaş 9 ay önce Şikayet Et
    Bu konu artık zülm noktasına vardı. Ha bir de evlerine memur maaşının 3'te 2' si kadar kira istiyorlar ve memur şartı koşuyorlar. Vicdanınız kurusun memur o kirayı verse ne yiyip içecek. Bu konu acilen çözülmeli. Gariban insanın umudu okuyup rahat etmekti. Artık o da yok, çünkü para babaları o maaşa bile göz dikmişler. En ufak zamdan ha sen zam aldın ver bakalım şunu, diyorlar adeta.
    Cevapla
  • Vatandaş 9 ay önce Şikayet Et
    Ben şu konudan dolayı çok hüzünlüyüm. Bilindiği üzere büyük bir deprem yaşadık, bu deprem sonrasında az hasarlı olan bazı şehirlerimize depremzedeler göç etti, boş ev konusunda ciddi sıkıntılar var. Hüzünlü olduğum nokta daha düne kadar evinin duvarlarından kaçan ev sahipleri bu durumu fırsata çevirip kira fiyatlarını iki üç katına çıkartması. Kilis, Gaziantep bu illerden bazıları
    Cevapla
  • Vatandaş 9 ay önce Şikayet Et
    Bu işi nasıl çözecekler çok merak ediyorum. Fahişçiler yüzünden kiralar uçtu. Ev sahipleri ile kiracılar birbirine girdi. Denetim yok. İşi vatandaşa bıraktılar sonu hiç hayra alamet değil.
    Cevapla
  • Bdm 11 ay önce Şikayet Et
    Anlayacağınız ben yıllarca boşuna zorluk çekmişim ben çalıştım kiracı sefasını sürüyor Şimdi mahkeme diyeceksiniz kiracıların umrunda değil Şimdi ben ne yapacağım maaşımın 10 binini kiraya verip 4 binini il dışında okuyan çocuğuma gönderiyorum geriye 2 bin kalıyor doğal gaz elektrik su ben nasıl ev geçindireceğim siz söyleyin
    Cevapla
  • Bdm 11 ay önce Şikayet Et
    Evde tek çalışan memurum 23 yıllık 2016 da ev Aldım evimin bulunduğu ilden tayinim çıktı gittim 2017 de 4 yıl sonra Ankara ya tayinim çıktı çocuğum başka bir ilde üniversite okuyor burada kiralar yüksek diye evimi satıp ev Almak istedim Ama kiracım benim 10 sene hakkım var diyor satışa koyduğum evi görmeye gelelere göstermiyor ve çıkmayacağım diyor orda kiralar 8 bin Ken 2 bine oturuyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle