Bakan duyurdu: İstanbul'da günlük 1500 TL'ye işçi bulunamıyor

Deprem bölgesindeki konutlarının hızlandırılması ve bölgedeki inşaat sektörünü harekete geçirmek için yeni çalışma başlatırken, İstanbul gibi büyük illerde inşaat sektöründe işçi sorununa ilişkin Bakan Özhaseki'den açıklamada geldi.

GİRİŞ 06.07.2023 15:24 GÜNCELLEME 06.07.2023 17:16
Bu Habere 93 Yorum Yapılmış

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin kabinede Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a yaptığı sunum doğrultusunda, Bakanlığın denetim ve kontrolünde kendi evini yerinde yapmak isteyenlere 500 bin lira hibe ve 500 bin lira kredi desteği verilmesi planlanıyor.

Bakan Özhaseki: 11 ilimizde 180 bin konutun inşasına başladık!Bakan Özhaseki: 11 ilimizde 180 bin konutun inşasına başladık!

Bakanlık, deprem bölgelerinde dönüşüm ofisleri kuracak. Evi yapmak isteyenler, dönüşüm ofislerine başvuru yapacak. Başvurusu kabul edilenlere 4 konu üzerinde zorunlu yükümlülük getirilecek.

Bu yükümlülüklere göre, fay kırıkları üzerinde, sıvılaşma olan yerlerde, dere yatakları ve zeminin uygun olmadığı yerlerde ev yapamayacak, yapılan evler ise zemin artı 4 katı geçmeyecek.

YAPIM VE DÖNÜŞÜM OFİSLERİ KURULUYOR

1 yıl içinde 319 bininin teslim edilmesi planlanan deprem konutlarının 180 bininin yapımına başlandı.

Konutların ilk kısmı ise ekim-kasım aylarında teslim edilecek. Deprem konutlarının yapımının hızlandırılması için yerinde dönüşüm projesi ile yeni bir yol haritası ortaya çıkarıldı.

Buna göre, Bakanlık, 11 ilde dönüşüm yapım ve dönüşüm ofisleri kuracak. Ev ya da işyerini kendisi yapmak isteyen vatandaş, bu yapım ve dönüşüm ofislerine başvurabilecek.

Yapım ve Dönüşüm Ofisinde, deprem bölgesinin genel analizi çıkarıldığı için evlerin nereye yapılıp yapılmayacağı konusunda vatandaşlar bilgi alabilecek ve yapmak istedikleri konutlarının bütün sürecini burada takip edebilecekler.

YERİNDE DÖNÜŞÜMÜN DÖRT KIRMIZI ÇİZGİSİ

Bakanlığın denetim ve kontrolünde kendi evini yerinde yapmak isteyen vatandaşlar, Yapım ve Dönüşüm Ofislerine başvuru yapacak.

Evini Bakanlığın denetim ve gözetiminde yapmayı kabul eden vatandaşa 500 bin lira hibe ve 500 bin lira ise kredi desteği verilmesi planlanıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın "Yerinde Dönüşüm" konusunda belirlediği "kırmızı çizgiler" bulunuyor. Sıvılaşma olan alanlarda yapılaşma olmayacak. Dere yatakları ve zeminin uygun olmadığı yerlerde yapı yasağı getirilecek.

Mühendislik ve yapım işlerinde sıfır tolerans gösterilecek. Ayrıca, yapılan evler zemin artı 4 katı geçmeyecek. Bakanlık, ev ve işyeri projelerinin bütün aşamalarını hem kontrol edecek, hem de denetleyecek.

"Yerinde Dönüşüm" ile sağlam, güvenli ve hızlı bir dönüşüm gerçekleştirmek hedefleniyor.

Öte yandan Özhaseki, ekonomik olarak maliyetinin zorluğunun yanında kış gelmeden deprem bölgesinde vatandaşların konutlara yerleştirmenin önemli olduğunu vurguladı.

"GÜNLÜK BİN 500 TL’YE ÇALIŞACAK İŞÇİ BULAMIYORUZ"

Bu süreçte çalışmalarda bir de usta sıkıntısı yaşandığını belirten Bakan, şu ifadeleri kullandı:

İstanbul’dan müteahhitler arıyorlar, ‘Ekipleri deprem bölgesine çektiniz ama biz burada usta bulamıyoruz. Günlük 1500 TL’ye çalışacak işçi bulamıyoruz.’ Eleman zorluğu yaşanıyor. Malzemede zorluk çekmiyoruz. Türkiye hem üreten hem yurt dışına malzeme satışı yapan bir ülke. İnşaatta kullanılan malzemelerin büyük çoğunluğu yerli üretim. Usta bulabilmek zor hale geliyor. Ama hepsinin bir çözümü var. Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanımıza bir arzımız olacak. İşi kolaylaştırmak ve hızlandırmak için birtakım kararlar alacağız. Bir basın toplantısı yaparak, aldığımız kararları açıklayacağız.

KAYNAK: SABAH
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 93
  • Murat 10 ay önce Şikayet Et
    Palavracılar.26x1500 Tl= 39 000tl yapar .Mimara 16000tl verilen yerde işciye günlük 1500 Tl !!!
    Cevapla
  • demirelli 10 ay önce Şikayet Et
    Cünkü hepsi okumus üniversiteli evde yatiyor
    Cevapla
  • Dertli 10 ay önce Şikayet Et
    Günlük 750 TL'ye bakan böyle demiş müteahhit böyle demiş bunlar hikaye
    Cevapla
  • sinan 10 ay önce Şikayet Et
    Türkiyede iş yok diyenin ağzına kürekle vurmak lazım taksici minibüsçü otobüsçü hatta moto kurye bile günlük 1000₺ kazanıyor
    Cevapla
  • Cemaldemir 10 ay önce Şikayet Et
    Cogu insanlar calismadan zengin olmak istiyor ne ekersen onu bicersin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle