Gayrimenkul satışlarında yeni bir dönem başlıyor! Uyarı geldi

Tapulardaki yoğunluğun azaltılması için artık gayrimenkul satışları noterlerde de gerçekleştirilebilecek. Uygulama 4 Temmuz 2023 itibariyle hayatımıza girdi.

Gayrimenkul satışlarında yeni bir dönem başlıyor! Uyarı geldi
Gayrimenkul satışlarında yeni bir dönem başlıyor! Uyarı geldi
GİRİŞ 06.07.2023 11:22 GÜNCELLEME 06.07.2023 11:23

Gayrimenkul satışları 4 Temmuz 2023 itibari ile artık noterde de yapılabilecek.  Yeni dönem alıcı ile satıcılar nereye nasıl başvuru yapacak, sözleşme nasıl imzalanacak, noter ücreti ne kadar olacak? gibi birçok soruyu da beraberinde getirdi. Gayrimenkul Danışmanı ve İstoç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şenay Araç Demir, yeni döneme ilişkin uyarılarda bulundu…

Gayrimenkul satışlarında yeni bir dönem başlıyor. Tapulardaki yoğunluğun azaltılması için artık gayrimenkul satışları noterlerde de gerçekleştirilebilecek. Uygulama 4 Temmuz 2023 itibariyle hayatımıza girdi. Ancak bu yeni dönem birçok soruyu da beraberinde getirdi. Alıcı ile satıcı nereye nasıl başvuracak, sözleşme nasıl imzalanacak, tapu ve noter ücreti ne kadar olacak? Gayrimenkul Danışmanı ve İstoç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şenay Araç Demir yeni döneme ilişkin aydınlatıcı bilgiler verirken uyarıda da bulundu: “Aman dikkat, para transferi sırasında sahte dekontlarla dolandırılmayalım”

E-devlet kapısından randevu alınması gerekecek

Noterde gayrimenkul satışlarının yapılabilmesine imkan tanıyan yeni dönemde tıpkı tapu dairelerinde olduğu gibi konut, dükkan, tarla, arsa vb her türlü mülk alım satım işlemi yapılabilecek. Ancak yine işlemlerin başlatılabilmesi için randevu alınması gerekecek.

İşlem yapmak isteyenler Türkiye Noterler Birliğinin e-randevu başvuru uygulamasından e-devlet kapısını kullanarak başvuru yapabilecek. Başvuru esnasında, Türkiye Noterler Birliği Bilgi Sistemi’ne (tnbbs) tarafların bilgileri, taşınmazın emlak rayiç değeri ile taraflar arasında belirlenen satış bedeli gibi bilgiler işlenecek ve belgeler yüklenecek. Bu evrakların asılları tapuda olduğu gibi satışa gidildiğinde notere teslim edilecek. İşlem yapmak istediğiniz noteri başvuru aşamasında seçmeniz de mümkün.

Noter evrak incelemesi yaptıktan sonra Tapu Dairesi, SMS ile noter başvuru belgesi düzenleyecek. Belge tapu ve kadastro paylaşım arstemi (takpas) üzerinden iletilecek. Satışı yapılacak mülkün bilgi ve belgeleri sorgulanacak. Evrak eksikliği varsa, satıcıdan ve tapudan bilgi talep edilecek. Noter evraklar tamamlandığında, satışına engel hukuki bir durum yoksa sözleşme hazırlayacak. Tapu İşleme ait döner sermaye, tapu harcına ilişkin e – tahsilat seri numarası üretip notere TAKPAS’tan itetecek. Noter sözleşmenin imzalanması için taraflara randevu tarih ve saatini mesaj ile bildirecek. Alıcı ve satıcı randevu tarih ve saatinde gelmezse 10 gün içinde notere müracaat etmeleri halinde işlem yapılacak, gidilmezse başvuru iptal edilecek.

Noter taşınmazın satışında bir engel yoksa tapu’ya (takbıs)e sözleşmeyi evrakları kaydedecek, tapu tescili sağlanacak, sözleşme ve belgeler süresiz saklanmak üzere noter tarafından tnbbs’ye kaydedilerek arşivlenecek.

Tapu harcı satışın yüzde 4’ü kadar

Tapu senedi noter tarafından teslim edilecek. Tapu harç tutarı ise satış bedelinin %4’ü olarak hesaplanacak. Noter ücreti ise mülk değerine göre 500-4.000 TL arasında değişecek.

Haftasonu bile satış yapılabilecek

Noterde gayrimenkul satışı dönemini değerlendiren Gayrimenkul Danışmanı Şenay Araç Demir, vatandaşların artık işlemlerini daha hızlı gerçekleştirebileceğini, hatta nöbetçi noterler sayesinde hafta sonu bile işlem yapılabileceğini söyledi. Birçok avantajına rağmen yeni dönemde dolandırıcılık vakaları yaşanabileceği uyarısında da bulunan Şenay Araç Demir, “Tapuda yapılan işlemlerde bile para transferi sorun olabiliyor. Bu nedenle noterde satış yaparken de alıcı ve satıcı çok dikkat etmeli, paranın bankaya yatırıldığını kontrol etmeden satış belgesi imzalanmamalı. Noterden araç satışları yapıldığında EFT’ye ilişkin sahte dekontlarla birçok vatandaşın dolandırıldığını görmekte veya duymaktayız. Noterler de zaten çok yoğun. Bu nedene işleminizi yaparken çok dikkatli olmalı, elinizdeki işlemi birçok kez kontrol etmelisiniz” dedi.

 

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.