Sitelerde fahiş zam tartışması: Yönetim ve sakinler mahkemelik oldu

Yılbaşında sitelerde yeni aidat zamları belli olacak. Şimdiden yönetim ile site sakinleri arasında tartışmalar başladı. Bazı sitelerin yüzde 100'ün üzerinde zam kararı alması üzerine site sakinleri mahkemeye başvurmaya hazırlanıyor.

GİRİŞ 21.11.2023 08:02 GÜNCELLEME 21.11.2023 10:50
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Yılbaşı itibarıyla sitelerde yeni aidat zamları belli olacak. Bazı fırsatçı site yönetimlerinin şimdiden yüksek zam taleplerinde bulunduğu belirtiliyor. Uzmanlar ise her yönetimin bir olmadığını belirterek "Sap ile samanı karıştırmamalıyız" açıklamasında bulunuyor. 

Geçtiğimiz yıllarda bazı sitelerin yaptığı fahiş zamlar gündeme oturmuştu. Yönetimleri rant kapısı haline getiren bazı fırsatçıların yüksek faturalar çıkararak zimmetlerine para geçirdikleri ortaya çıkmıştı. Hatta mafyavari kişilerin büyük site yönetimlerine dadandığı ve olayların büyüyerek adli vakalara dönüştüğü görülmüştü. 

Yeni zam döneminde de bazı sitelerin kapıyı yüksekten açtığı tespit edildi.

Türkiye gazetesinden Kaan Zenginli'nin haberine göre, fahiş aidat zamlarıyla ilgili tüketici derneklerine şikayetler gelmeye başladı. İstanbul Güneşli'de yer alan bir sitenin yönetimi şimdiden yeni yıl zammı ile ilgili attığı mailde "yüzde 110 zam yapılacağını" belirtti. Site sakinleri de konuyu mahkemeye taşıdı.

5 SORUDA AİDAT ZAM SÜRECİ

Site aidatları neye göre belirleniyor? 

Site aidatları; enflasyon, maliyet ve malzeme fiyatlarındaki artış; enerji maliyetleri, asgari ücret ve diğer işçilik ücretlerindeki yükselişe göre belirlenir. 

Zamları kimler belirliyor? 

Aidat zamları seçilen site yönetimi ve kat maliklerinin katıldığı genel kurullar ile belirlenmektedir. 

Aidatlar kira ücretini geçebilir mi? 

Aidat limitlerinde eğer dairede malik kendisi oturuyorsa üst sınır yoktur. Sadece kiracı ödediği kira bedelinin üstündeki aidatı ödemekle yükümlü değildir. 

Yüksek zamlara itiraz edilebilir mi? 

Genel kurulda 'ret oyu' veren kat maliki zam oranını mahkemeye taşıyabilir. Ancak kiracıların 'yüksek zam' sebebiyle süreci mahkemeye taşıması karşılık bulmamaktadır. 

Aidat ödenmezse ne olur? 

Önemli bir gerekçe sunulması durumunda yönetim kararı ile kat maliki ya da kiracıya süre tanınacağı gibi, bir ay ödenmese dahi icra takibine konu edilebilir. 

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 15
  • Bünyamin 5 ay önce Şikayet Et
    Ben giriş katta oturuyorum asansörü kullanmıyorum, ama asansörün bütün masraflarına katılıyorum, başkalarının rahatı için, yeşil etiket alınacakmış 5500 tl para vereceğim, bu kanunu koyunlarda gram beyin yok, hakkımı helâl etmiyorum
    Cevapla
  • Kemal 5 ay önce Şikayet Et
    Bünyamin bey, Yapı Ruhsatını kontrol ediniz.Yapı Ruhsatında giriş ve zemin bodrum gibi katların Asansör giderlerinin ödenip ödenmeyecek olması Yapı Ruhsatında yazar..
    Cevapla
  • R.k 5 ay önce Şikayet Et
    Site yöneticisi apartmanda yaşlı insanlar değil , dışardan profesyonel firmalar yapmalıdır, sitede oturuyorlar para yiyorlar hiçde adaylıktan vazgeçmiyorlar acılen bu sorunlar çözülmelidir. Sitede oturanlar site yöneticisi olmamalıdır.
    Cevapla
  • Gunalp 5 ay önce Şikayet Et
    15 daireli apartman yöneticisiyim. Aidatımız 150 TL Yetiyor artıyor. Hergün çöpümüz alınıyor. Haftada 2 Gün temizlik yapılıyor. Elektrik asansör bakımı vs.
    Cevapla
  • Samsunlu55 5 ay önce Şikayet Et
    Hersey düzelecek dediler hicbirseyde düzelmedi.
    Cevapla
  • Bünyamin 5 ay önce Şikayet Et
    Daha da kötüye gidiyor
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    cebe atıyorlar yönetimler doğulular da PKK ile çalışan lar var para gidiyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle