Otomobilde çip krizi, ikinci el araçlara yaradı

Pandemide ikinci el araç fiyatları hızla yükselişe geçmişti. Otomotiv sektöründe yaşanan çip tedarik sıkıntısı gözleri ikinci el otomobil piyasasına çevirdi. 2020 Kasım'dan bu yana ikinci el otomobil fiyatları ilk kez artmaya başladı.

GİRİŞ 23.03.2021 14:46 GÜNCELLEME 25.03.2021 11:19
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

Küresel elektronik mikroçip tedarik sıkıntısı yaşayan otomotiv sektörü üretimlerine ara vermeye başladı. ılın devamında da çip tedarik sorununun büyük ölçüde devam edebileceğini belirten üreticiler, Mart ayı itibariyle önlemlerini almaya başladılar. Sıfır km araçların üretiminde başlayan aksamayla birlikte gözler ikinci el otomobil piyasasına çevrildi.

Peş Peşe açıkladılar! Toyota, Honda, Volkswagen, Tofaş, Renault ve Volvo'da kriz büyüyor

 

2020’de yaşanan yüksek fiyat artışlarından sonra, 2021’e daha sakin başlayan 2. elde satışların tekrar artacağı ve fiyatların da tekrar yükseleceği öngörülüyor. İkinci el firması  yetkilileri ikinci el araç almayı planlayanları çabuk olmaları konusunda uyarıyor. Piyasa koşulları henüz reaksiyon göstermeden uygun koşullarda araba sahibi olmak için son günlerden geçtiğimizi belirten yetkililer orta ve üst segment araç piyasasının da hareketlenmeye başladığına dikkat çekiyorlar.

İkinci el araç sektörü markası ikinciyeni.com, ikinci el araç pazarında fiyatların yeniden artmaya başladığını açıkladı. Kasım 2020’den bu yana fiyatlardaki düşüşün Mart ayında durduğunu ve bazı modellerde fiyat artışlarının yaşandığını kaydeden Garenta ve ikinciyeni.com Genel Müdürü Emre Ayyıldız, "Mart ayından itibaren fiyatların düşme trendinin durmasını bekliyorduk beklediğimiz gibi oldu, fiyatlardaki artış trendi devam edebilir" şeklinde konuştu.

Ocak ve Şubat aylarında 787 bin 366 bin adet ikinci el otomobil ve hafif ticari araç satıldığını kaydeden Emre Ayyıldız, ''Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Ocak ayında 380 bin 109, Şubat ayında ise 407 bin 257adet ikinci el otomobil ve hafif ticari araç satıldığını görüyoruz. Geçtiğimiz yılın ilk iki aylık dönemiyle kıyasladığımızda yüzde 50’ye yakın bir daralma olduğunu söyleyebiliriz. Covid-19 salgını ve en önemlisi kredi faizlerinin yüksek seyri bu daralmanın sebeplerinin başında geliyor" dedi.

Ayyıldız, havaların ısınmaya başlaması ile birlikte talebin yeniden artabileceğine işaret ederek, "Bahar aylarının gelmesi, Covid-19 salgını kapsamındaki kısıtlamalarda uygulanan esneklik ve yoğun aşılama programıyla otomotive olan talebin yeniden oluşmaya başladığını söyleyebiliriz. Tüketicilerin finansmana erişiminin kolaylaşmasıyla birlikte satışlarda artış ivmesi yakalanacağını düşünüyoruz'' görüşünü bildirdi.

SAHTE PARÇAYA DİKKAT

Öte yandan 2. el araç pazarına olan ilginin artışı, pandemiyle birlikte üretim ve tedarik zincirindeki aksamalar, otomotivde satış sonrası hizmetlerde birçok problemin artmasına neden oldu. Yedek parça fiyatlarında geçtiğimiz sene yaşanan ortalama yüzde 30'luk fiyat artışıysa, korsan parça üreticilerini harekete geçirdi. Türkiye, Uzakdoğu ve Doğu Avrupa'da sahte ve taklit parça üretiminin dikkat çekici seviyelere ulaştığını belirten Aşin Otomotiv Genel Müdürü Okan Erdem şunları kaydetti:

"Çok ucuz maliyetli tamirhanelerde yapılan standart dışı onarımlar ve kullanılan sahte parçalar, gözle görünmeyen çok büyük bir tehlikenin kapısını aralıyor. Aracınız için verilen bakım ve onarım ücreti belirgin şekilde düşükse, dikkatle yaklaşılmasını, öncelikle kullanılacak parçaların fiyat araştırılmasının yapılmasını öneriyoruz. Özellikle fren diski ve balataları, debriyaj balataları, yürüyen aksam elemanları, hava ve polen filtreleriyle motor yağları en çok taklit edilen ürünler.

Araçlarda yüz binlerce TL'yi bulabilecek ağır hasarlara yol açan bu parçalar, trafikte kaza riskini de artırarak sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor. Hiçbir AR-GE çalışması yapılmadan merdiven altı atölyelerde el yordamıyla üretilen bir fren balatası, frenlerin çabuk ısınmasına ve sonucunda frenlerin tutmamasına yol açar. Bu yüzden tüketicilerin TSE belgeli, yaptığı onarımın arkasında duran, garanti verebilen ve OEM (Orijinal Ekipman Üreticisi) parça kullanan servisleri tercih etmesini şiddetle öneriyoruz."

YORUMLAR 38
  • Gökhan 3 yıl önce Şikayet Et
    1 aydır aracımı satiliğa koydum piyasası neyse onu yazdım bakan var arayan yok kimse elindeki parayı arabaya bağlamıyor krediler yüksek araba ederinden yüksek olunca bı bakimdan haklılar
    Cevapla
  • Gökhan 3 yıl önce Şikayet Et
    1 aydır aracımı satiliğa koydum piyasası neyse onu yazdım bakan var arayan yok kimse elindeki parayı arabaya bağlamıyor krediler yüksek araba ederinden yüksek olunca bı bakimdan haklılar
    Cevapla
  • Nuri Şahin 3 yıl önce Şikayet Et
    Kaza yaptım arabamı yaptırayım dedim 18.000 onsekizbinlira masraf çıkarttılar bende satılık çıkarttım 2500 ile 5000 TL zar zor hurdaya beş binliraya sattım Toros steyşen yenileri çok yüksek olan kim satıyor kim alıyor ben 25000 bulabilirsem 95 modelleri üstü Toros steyşen alıcam nasip kısmet
    Cevapla
  • iskilipli 3 yıl önce Şikayet Et
    Zaruri ihtiyaç olmadıkça almayın ellerinde kalsın. Yakında elektrikli araç dönüşümü başlıyor. Hatta bu yıl sonuna kadar şarj istasyonları tamamlanacakmış haberlerde yazıyor. Elektrikli araçlar yaygınlaşınca hatta togg çıkınca görürüz bu al sat fırsatçıları. Turşusunu kurup hurdaya atarlar inşallah ellerindeki arabaları. Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste ....
    Cevapla
  • iskilipli 3 yıl önce Şikayet Et
    Merak etme talep toplanmaya başlasın yazılacam zaten. Yerli arabayı bile hazmedemiyorsunuz. Para hırsı gözünüzü bürümüş.
    Cevapla
  • Hasan 3 yıl önce Şikayet Et
    Togg 49.99 bin TL başlangıç fiyatiya zaten. Şimdiden yazil bence
    Cevapla
  • salih 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu kredi oranları bu piyasa ile araç alınmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle