33 ülke imzaladı! Dizel ve benzinli otomobillerin fişini çektiler

Sıfır emisyonlu araçlara geçiş için küresel mutabakat imzalandı. Mutabakata imza veren ülke ve üreticiler, küresel otomobil satışlarının yaklaşık üçte birini oluşturuyor.

33 ülke imzaladı! Dizel ve benzinli otomobillerin fişini çektiler
33 ülke imzaladı! Dizel ve benzinli otomobillerin fişini çektiler
GİRİŞ 11.11.2021 17:11 GÜNCELLEME 11.11.2021 17:11
Bu Habere 53 Yorum Yapılmış

Türkiye, İngiltere ve Hindistan'ın da aralarında bulunduğu 33 ülke, 40 şehir, 11 araç üreticisi şirket ve 27 filo sahibi kuruluş, sıfır emisyonlu araçlara geçiş için mutabakat imzaladı.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı'nın (COP26) ulaşım sistemleri odaklı gününde, "Sıfır Emisyonlu Araçlar için Glasgow Mutabakatı" açıklandı.

Mutabakat kapsamında, otomobil piyasalarında 2035'e kadar benzinli ve dizel motorlu araçların sıfır emisyonlu araçlarla değiştirilmesi öngörülüyor.

2040'A KADAR SIFIRLANACAK

Türkiye, İngiltere, Hindistan, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Norveç ve İsrail'in de aralarında bulunduğu 33 ülke, 40 şehir, Ford Motor, General Motors, Jaguar Land Rover, Mercedes-Benz ve Volvo Cars'ın gibi önemli markaların dahil olduğu 11 araç üreticisi şirket, 27 filo sahibi kuruluş olmak üzere mutabakata 100'ün üzerinde imzacı katıldı.

Bu kapsamda hükümetler, lider piyasalarda en geç 2035'e kadar, dünyada ise 2040'a kadar tüm yeni otomobil ve kamyonet satışlarının sıfır emisyona sahip olması için çalışacak. Filo sahipleri en geç 2030'a kadar otomobil ve kamyonet filolarının tamamının sıfır emisyonlu olmasını sağlayacak. Araç üreticileri ise 2035 veya daha önce lider piyasalarda yüzde 100 sıfır emisyonlu yeni otomobil ve kamyonet satışına ulaşacak.

EMİSYONLARIN YÜZDE 89'UNU OLUŞTURUYOR

Mutabakata imza veren ülke ve üreticiler, küresel otomobil satışlarının yaklaşık üçte birini oluşturuyor.

Ulaşım sektörü küresel sera gazı emisyonlarında 5'inci sırada yer alıyor. Sektördeki emisyonların yüzde 89'unu ise karayolu taşımacılığı oluşturuyor. Bu kapsamda, karayolu taşımacılığının sıfır emisyonlu araçlarla yapılması, küresel ısınmayı 1,5 derecenin altında tutabilmek için kritik öneme sahip.

YORUMLAR 53
  • ÖZKAN TÜRKÜCÜ 2 yıl önce Şikayet Et
    bunların kullandığı piller çevreyi kirletmiyor mu? önce bertaraf dönüşüm tesisleri kurulmalı.
    Cevapla
  • Lost 2 yıl önce Şikayet Et
    Sendeki beyni kuşa taksan uçmayı unutur
    Cevapla
  • Hacivat 2 yıl önce Şikayet Et
    Dizel motoru hem az yakiyor hemde saglam motor
    Cevapla
  • Lost 2 yıl önce Şikayet Et
    Sana beyin alacam
    Cevapla
  • Hasanbb 2 yıl önce Şikayet Et
    Saçma sapan bazı yorumlara rağmen kararı yürekten destekliyorum.
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Dünyada çip krizi bahane edilerek benzinli ve dizel otomobil üretimi durduruldu, şu anda piyasada araba bulunmuyor, dünyada elektirikli otomobile geçiş için önce otomobil kıtlığı oluşturulup piyasalar hazır hale getiriliyor, start verildiğinde dünyada piyasalarına bir anda hızlı şekilde elektirikli otomobil arzı başlayacak,benzinli ve dizel araçlara öyle yüksek vergiler konulacak ki herkes elektirikli otomobillere geçmeye mecbur kalacak.Benzinli ve dizel araba alacaklar hesaplarını buna göre yapsınlar.
    Cevapla
  • Selami 2 yıl önce Şikayet Et
    Saçma mesela Isparta-istanbul 600 km bu araçlar 500 km gidiyor sonra 4 saat şarj edecek diye boşu boşuna bekleyeceğiz.Her 5 senede aküleri ölür 15 bin tl masraf yani masraf aracı.
    Cevapla
  • Ahmet Karaman 2 yıl önce Şikayet Et
    Şarj 5 saat değil 45 dakikada oluyor, ilerleyen zamanlarda bu biraz daha düşer, Evet akü maliyeti yüksek, Şu anda elektrikli araçlarda yüksek herkes alamaz, ileride maliyetler düşer ve fiyatlarda düşer diye düşünüyorum, 70 li yıllarda Murat 124 almak Renault 12 almak şu andaki Elektrikli araba almaktan daha zordu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle