Otomobilde yeminli imzalı satış dönemi: ‘Al-sat’çılara savaş

Otomotiv piyasasında dengeleri bozan 'al-sat'çıları engellemek için otomotiv firmaları farklı yöntemlere başvuruyor. Son olarak firmalar müşterilerine otomobili hemen satmayacağına yönelik yeminli sözleşme yapmaya başladı.

GİRİŞ 06.12.2021 15:35 GÜNCELLEME 06.12.2021 16:17
Bu Habere 82 Yorum Yapılmış

Türkiye otomotiv piyasasında dengeleri bozan 'al-sat'çıları önlemek ve yüksek fiyat artışlarına engel olmak için yeni bir çözüm geliştirildi. Bunun amacı satın aldığı sıfır kilometre otomobilin, yüksek fiyatla elden çıkarılmasını engellemek.

 Bazı otomotiv firmaları otomobil satın alan müşterilerle, otomobili hemen satmayacağına yönelik yeminli sözleşme yapmaya başladı. Bunun amacı satın aldığı sıfır kilometre otomobili, yüksek fiyatla elinden çıkaran 'al-sat'çılara engel olmak ve otomobil ticareti yapanların değil, bireysel müşterilerin otomobil almasını sağlamak. Böylece ikinci el otomobil piyasasındaki fiyatların yükselmesini durdurmak.

'Al-sat'çılar lansman döneminde özel fiyatla bayiden aldıkları otomobilleri ikinci elde daha yüksek satıyor. Bayilerdeki liste fiyatıyla galeri fiyatları arasında 30-50 bin TL'ye varan farklar var. Birkaç firmada başlayan imzalı satış işleminin, diğer firmalar arasında da yaygınlaşması bekleniyor.

KARA LİSTE UYGULAMASI VAR

Otomotiv sektörü 'al-sat' işine engel olmak için kara liste uygulamasına başlamıştı. Kara liste, ihtiyacı için otomobil satın alan gerçek müşteriyle 'al-sat'çıları birbirinden ayırt edilebilmesi açısından kısmen de olsa etkili oldu.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 82
  • Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Yani 235 bin TL aldığı arabaya 400bin yazdı nasıl dedim abi bu millet bunda alır 410bine satar artık çılgın bir savaş başladı ama kimseye faydası yok sadece kendimizi yok ederiz Yani satıp aynisini alamadiktan sonra Yani bu gelen kişiler neyi stokluyacaklarini iyi biliyor aynısı yakin zamanda Yunanistanda oldu
    Cevapla
  • saka 2 yıl önce Şikayet Et
    Araç gayrimenkul işine internete düzenleme şart, araç fiyatları belli gayrimenkule de Devlet metre kare fiyatı belirlesin kimse manipüle edemez
    Cevapla
  • Milli duruş 2 yıl önce Şikayet Et
    Bazı internet siteleri üzerinden araç fiyatları yükseltiliyor. Bu siteler kapatılmalı. Bu fiyatlar piyasayayı hem evde hem araç satışında etkiliyor.
    Cevapla
  • derbeder 2 yıl önce Şikayet Et
    hayatınız yalandan ibaret
    Cevapla
  • Yusuf 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunu düşürmenin tek yolu var oda belli yurt dışı ikinci el araç girişini kolaylaştırmak. Zaten bu saçmalıktan kurtulmamız lazım bu gün gürcistan da 10 bin dolarlık araç Türkiyede 500 Bin TL. Sonuçta bizde bu dünya nimetlerinden faydalanmak istiyoruz. Her evde bir araç ötv KDV alma kardeşim. Zevkine ikinci araç binen beş katı vur koymaz ona
    Cevapla
  • İlhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Süper fikir aynen destekliyorum.
    Cevapla
  • Şems 2 yıl önce Şikayet Et
    O iş olmaz yurt dışı araç alımı dövizdir. Paran dışarı çıkar herkes alır zaten bu halde dahada dibe vurur. Devlet ne yapıyor alan kişiye üç katına kadar çıkıyor bir para yurt dışı, diğerleri onu amortisi devlet boşa yatmaz.
    Cevapla
  • kirkdort44 2 yıl önce Şikayet Et
    Aynen, nokta
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle