Dacia rekor kırdı! Duster modeli 7 milyonu aştı

Dacia, ilk kez 1968 yılında hizmete giren ve Sandero, Duster ve Jogger modellerinin üretildiği Piteşti (Mioveni tesisi) fabrikasında 7 milyon aracın montajını yaptığını duyurdu.

Dacia rekor kırdı! Duster modeli 7 milyonu aştı
Dacia rekor kırdı! Duster modeli 7 milyonu aştı
GİRİŞ 23.01.2022 10:18 GÜNCELLEME 23.01.2022 17:06
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

İlk üretim merkezi olması nedeniyle Dacia tarihinde önemli bir yere sahip olan fabrikanın üretim bantlarından inen 7 milyonuncu araç Duster oldu.

1966 yılında Romanya hükümetinin ulusal bir otomobil markası yaratma düşüncesinin ardından bir ihaleyle kurulan Dacia’nın ilk hedefi; Romen halkına uygun fiyatlı, güvenilir ve modern bir araç sunmaktı. Dacia, 1999 yılında Renault Grubu tarafından satın alındı ve Romanya’daki tarihi fabrikasından kopmayarak üretime burada devam etti.

Dacia Duster

Renault ile birlikte ilk hedefinin yanı sıra günümüzde büyük bir marka haline gelmeyi de başaran Dacia, Piteşti’deki fabrikasında 7 milyon araç üretimi yaparak önemli bir kilometre taşını geride bıraktı. 7 milyonuncu Dacia, bir Romen müşteri için üretilen TCe 150 motorlu ve EDC şanzımanlı Duster Extreme oldu.

Romanya’daki Dacia fabrikasının kalbinde Duster var

Dacia, Piteşti’deki fabrikasını 1.5 yıllık rekor bir süreyle 1968 yılında tamamladı ve ilk çıkışını gerçekleştirdi. Romen marka ilk modelini Renault 8 üzerinde logo değişimi yaparak Dacia 1100 adıyla yola çıkardı. Ardından 1969 yılında büyük bir başarı getirecek olan Renault 12 altyapısıyla Dacia 1300 modelinin üretimine başladı.

Renault ile yapılan sözleşmenin sona ermesinden sonra 2000’li yıllara kadar tasarım dilinden uzaklaşan Dacia, otomobillerinde R12 ve R20’ye dayanan altyapıları kullanmaya devam etti. İlk yüzde yüz Romen Dacia Nova, 1995 yılında ortaya çıktı, ancak 1999 yılında Renault’un Dacia’yı çatısının altına almasıyla 2004 yılına kadar yeni bir yerli ürün çıkarılmadı.

2004 yılında Logan modelinin tanıtımıyla birlikte yeni bir döneme giren Dacia, Batı Avrupa da dahil olmak üzere ticari bir başarı elde etti. 2008 yılında Sandero’yu, 2010 yılında da Duster modelini ürün yelpazesine ekleyerek üretim hattını genişletti.

Günümüzde Sandero ve Logan üretimi Cezayir ve Fas’ta bulunan Renault grubunun fabrikaları tarafından destekleniyor. En çok üretilen model Dacia Duster’ın üretimini ise tamamen Romanya’daki fabrika üstleniyor.

Dacia’nın hikâyesi Jogger ile büyümeye devam ediyor

Piteşti fabrikasında 10 binden fazla kişiye istihdam sağlayan Dacia günümüzde Logan, Sandero, Duster ve aileye yeni katılan Jogger’ın üretimini yapıyor. Yalnızca otomobil değil; motor, şanzıman ve yürüyen aksam da üretimin bir parçası olarak yer alıyor.

Dacia Jogger motor seçenekleri arasında bu fabrikada üretilen Renault Grubu’nun motorları yer alıyor. Ailenin yeni üyesi Jogger ile kullanılacak motorlara 2023 yılında hibrit motor seçeneğinin eklenmesiyle de yeni kilometre taşları aşılmış olacak.

2022 ilk çeyrekte bayilerde yerini alacak olan yeni Dacia Jogger’ın; Kasım 2021’de aralarında Türkiye’nin de bulunduğu yaklaşık 30 ülkede siparişe açılması planlanıyor.

KAYNAK: OTO AJANDA
YORUMLAR 4
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu biraz da bizim iktidarın başarısı, millet başka araba alamaz oldu sayenizde!
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Elma Armut gibi ikisi
    Cevapla
  • savaş ka 2 yıl önce Şikayet Et
    kimse alamaz oldu diğer markaları ne olacak meydan bunlara kaldı gerçi bu saatten sonra bunları almak içinde zengin olmak gerek
    Cevapla
  • Aziz 2 yıl önce Şikayet Et
    Dacia’nın ilk hedefi; Romen halkına uygun fiyatlı, güvenilir ve modern bir araç sunmaktır. Togg un ilk hedefi Türk halkının asla ulaşamayacağı aşırı pahalı modern bir araç üretmektir.
    Cevapla