Araç sahipleri dikkat! Trafik sigortasında yeni tarife

2022 yılında yüzde zam gelen zorunlu trafik sigortasının en düşüğü 1103 TL oldu. Kayıtlı her araca yaptırılması gereken trafik sigortası ödeme miktarı illere göre farklılık gösteriyor. İşte merak edilen tüm detaylar...

GİRİŞ 06.02.2022 16:34 GÜNCELLEME 06.02.2022 16:34
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

'Zorunlu Trafik Sigortası' fiyatlarında 1 Şubat itibarıyla artan maliyetlere paralel yeni tarife belirlendi. Bu kapsamda otomobillerde 1’den 7’ye kadar olan her basamak için azami prim tutarları da ilan edildi. Otomobilde en yüksek trafik sigortası tavanı 5 bin 592 lira, en düşük 1.103 lira oldu.

Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısı 25 milyonu aştı. Tüm araçlar için ''Zorunlu Trafik Sigortası'' yaptırılması gerekiyor. Trafik sigortasının amacı, herhangi bir kaza durumunda 'karşı tarafın' malına veya canına verilen hasarı, kabahat oranına bağlı olarak kısmen veya tamamen karşılamak. Trafik sigortası yaptırmamanın cezası 169 lira. Bu ceza 15 günde ödenirse yüzde 25 indirimle tutar 147 liraya düşer. Sigorta yoksa bu cezaya ek olarak trafikten men ve otopark parası da söz konusu oluyor.

AYLIK KATSAYI DEĞİŞTİ

Trafik sigortasında fiyat artışlarını kontrol etmek için 12 Nisan 2017 itibarıyla tavan fiyat uygulanıyor. Yani sigorta bedelleri illere ve basamaklara göre belli tutarların üzerine çıkamıyor. Bu tavan fiyat aylık güncelleniyor. 31 Aralık 2021’e kadar tavan fiyatlardaki bir önceki aya göre artış yüzde 1’di. 2022 Şubat ayı itibarıyla artış katsayısı yüzde 1.50 olarak uygulanmaya başladı. Karar geçen yılın son gününde Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanmıştı.

7 BASAMAĞA GÖRE HESAP

Posta'da yer alan habere göre, araçların sigorta primleri 7 basamakta belirleniyor. İlk kez araç alıp trafiğe çıkanların basamağı 4’ten başlıyor. Sürücüler kazaya karıştıkça 1’inci basamağa kadar düşüyor. Art arda üç yıl hiç kaza yapmayanlar 7’nci basamağa yükseliyor. 7’nci basamağa yaklaştıkça sigorta ucuzluyor, 1’e yaklaştıkça pahalanıyor.

4’üncü basamaktan 5’inci basamağa yükselen sürücüye yüzde 15, 6’ncı basamağa yükselen sürücüye yüzde 30, 7’nci basamaktaki sürücüye yüzde 45 indirim uygulanıyor. Bu indirim 4’üncü basamak üzerinden yapılıyor. Poliçenin ilk yılı hasarla kapatılırsa, sigorta bedeli yüzde 50 artıyor. Art arda üçüncü yılı da hasarlı kapatıp 1’inci basamağa düşenler için fiyatlar yüzde 150 artırımlı oluyor.

TEK SEFERLİK YÜZDE 20

Değişiklikle ayrıca, 1 Şubat 2022’den itibaren Zorunlu Trafik Sigortası tarifelerinde, tek seferlik yüzde 20 artış yapıldı. Artışla birlikte iller bazında şubatta geçerli olacak tarifeler netleşti. Buna göre; İstanbul’da ilk kez trafiğe çıkacak bir kişi 4’üncü basamak üzerinden en fazla 2 bin 237 lira trafik sigortası ödeyecek. Mevcut araç sahipleri hiç kazaya karışmadıysa ve yüzde 45 indirimli 7’nci basamak ise ödeyeceği maksimum tutar 1.230 lira olacak. Rekabetten dolayı bu fiyatların altında teklif veren şirketler olabiliyor.

YORUMLAR 26
  • Aklın Yolu 2 yıl önce Şikayet Et
    Kasko sigortası olan neden bir de trafik sigortası yaptırmak zorunda. Kasko kapsamıyor mu full ne demek öyleyse?
    Cevapla
  • Bozkurt 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu zamlar her evde birinci gündem ilgililere duyurulur
    Cevapla
  • ziyacan 2 yıl önce Şikayet Et
    hem trafik hem kasko ikisi birden zülüm. ikisini birleştirin gitsin.
    Cevapla
  • Atilla 2 yıl önce Şikayet Et
    Katılıyorum, her iki sigortayıda sig. şirketleri yapıyor. Tek kalemde olsa daha mantıklı.
    Cevapla
  • Turgay Zonguldaklı 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben anlamıyorum zaten her sene bu sigortayı ödüyorum çok şükür kazamız yok sırf sigorta şirketlerine para kazandırıyoruz ve bizim sirtimizdan kaza yapan kişiler sigortadan faydalanıyor burada adalet yok bir sefere mahsus alınsın bir daha alinmasin ya da çok cüzi miktar alınsın ben hakkımı helal etmiyorum.
    Cevapla
  • Vatandasss 2 yıl önce Şikayet Et
    Gerçekten çok. Araç buyuk yük. Yılda 2 defa vergi+2 yılda bir muayene+ egsoz bakımı+sigorta+ araç satın alırken ödenen para. Hepsini toplayınca gerçekten büyük meblağ ortaya çıkıyor. Daha bunun yağ değişimi,filtre değişimi,bakımı,arızası,yakıtı derken yük artıyor. 15 yıl üzeri araçlardan hiç vergi almasınlar. 10 yıllık araçtan yılda bir defa vergi alsınlar. 10 yıla kadar olan araçlardan yılda iki defa vergi alınsın .
    Cevapla
  • m3hk 2 yıl önce Şikayet Et
    Ülke çöplük olsun yani.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle