İkinci elde otomobilde umutlar 2. çeyreğe bağlandı

Geçen yıl yüzde 7 daralan ikinci el otomobil sektörü, yeni yıla da durgun başladı. Sektör temsilcileri hareketlilik için ikinci çeyreği işaret etti.

İkinci elde otomobilde umutlar 2. çeyreğe bağlandı
İkinci elde otomobilde umutlar 2. çeyreğe bağlandı
GİRİŞ 07.02.2022 11:42 GÜNCELLEME 07.02.2022 11:42

Otomotiv pazarı; geçen yılı koronavirüs salgını, çip ve tedarik krizi, dövizde yaşanan dalgalanmalar ile yasal düzenlemelerin gölgesinde geçirdi. Bu gelişmelerin neticesinde ikinci el otomotiv pazarı, 2021 yılını 6 milyon 15 bin adet seviyesinde, yüzde 7,1’lik daralma ile tamamladı.

Sektör temsilcileri, 2022 yılının hareketli geçmesini bekliyor. DOD Satış Müdürü Gündoğan, pazarın ikinci çeyrekte ötelenen talep ve bahar ayının etkisiyle hareketleneceğini söyledi. Doğan Trend Perakende Genel Müdür Yardımcısı Sakarya da araç satışlarının yükselmesi için nisan ayını işaret etti.

İkinci el otomobil pazarını değerlendiren DOD Satış Müdürü Erol Gündoğan, “2021 yılını genel olarak değerlendirdiğimizde COVID-19 pandemisinin etkisiyle ocak ayında yüzde 53’lük daralma ile başlayan pazar, yılın ikinci yarısı itibarı ile hareketlilik yaşadı. Çip krizi nedeniyle yaşanan sıfır araç tedarik sorunu yılın son çeyreğinde döviz kurlarındaki artış seyri ile birleşince ikinci el otomobile olan talep daha da arttı. İlk etapta tüketici kanadında yatırım iştahının artması, kasım ayında bir önceki yıla göre yüzde 78,4’lük artışla 814 bin adet seviyesinde rekor satışı beraberinde getirdi.

Sıfır araç tedarik sorunu ve pazardaki belirsizlik nedeniyle ikinci el otomobil arzı da geri çekilmeye başlayınca, mevcut pazar koşullarında fiyatlardaki artış hız kazandı. Artan araç fiyatları ve finansman maliyetlerine, ÖTV indirimi beklentisi de eklenince yatırım aracı olarak görülen ikinci el araç alımları riskli pozisyona geldi. Tüketici bu noktada yatırımdan ziyade ihtiyaç odaklı alıma yöneldi. Bunun paralelinde aralık ayında pazar 612 bin adet ile rekor satış gerçekleşen kasım ayına göre yüzde 24,8 seviyesinde geriledi.” dedi.

Gündoğan, “Yıl toplamına baktığımızda COVID-19 pandemisi, döviz kurlarındaki seyir ve BDDK tarafından düzenlenen yeni kredi kullanım koşulları gibi olumsuz etmenlere rağmen sıfır araç pazarında yaşanan tedarik sorunları ile birlikte, özellikle yılın ikinci yarısında hareketlenen pazarda 6 milyon 15 bin adet seviyesinde satış gerçekleşti. Özellikle ilk yarı yılda yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen geçtiğimiz yıla oranla, sadece yüzde 7,1 seviyesinde bir daralma yaşandı.” şeklinde devam etti.

"10 yaş ve üstü otomobiller talep gördü"

Gündoğan, artan fiyatlar ve finansman maliyetleri sebebi ile otomobil sahipliğinin zorlaşmasının talebi 10 yaş üzeri araçlara kaydırdığını belirtirken “2021 yılında gerçekleşen satışların yüzde 54’ünü bu yaş grubu otomobiller oluşturdu. Bir diğer önemli nokta ise daralan pazarda 0-1 yaş aralığındaki araç satışlarının yüzde 34 seviyesinde artış göstermesi oldu. Pazardaki talep, fiyat seviyesinin daha ulaşılabilir olması nedeni ile yüzde 54,5 seviyesinde C sınıfı otomobillerde yoğunlaşırken, C segmentindeki araç satışlarını B ve D segmentindeki araçlar takip etti” dedi.

"Satış performansında yüzde 17’lik artış gösterdik"

DOD’un 2021 performansından da bahseden Gündoğan şöyle devam etti: “Araç tedariki ve dövizdeki dalgalanmaya rağmen bir önceki yıla göre yüzde 17’lik artışla 17 bin adet ikinci el araç satışı gerçekleştirdik. Sadece satış adetlerimizi artırmadık bunu yaparken Yetkili Satıcı yatırımlarına da devam ettik. 2021 yılında teşkilatımıza yeni katılan 3 yeni Yetkili Satıcımız ile birlikte şu an müşterilerimize 30 şehirdeki 61 satış noktasında hizmet vermeye devam ediyoruz. 2022 yılında da teşkilatımızı büyütmeye devam edeceğiz. DOD olarak kullanıcı ihtiyaçlarını gözlemleyerek, beklentiler ve sektördeki yeni eğilimler odağında projeler geliştirip, dijital platformlarımızı bu doğrultuda geliştirmeyi amaçlıyoruz. Önümüzdeki günlerde yayına alacağımız yeni DOD.com.tr ve DOD Mobil uygulamamız ile birlikte dijital alanda daha kullanıcı odaklı olarak müşterilerimize hizmet vereceğiz.”

"Pazar ikinci çeyrekte hareketlenir"

Erol Gündoğan, ÖTV matrah düzenlemesinin pazarda sınırlı sayıda modelde etkili olmasına rağmen, 2021 yılı sonunda yaşanan ekonomik gelişmeler doğrultusunda fiyatların 2022 yılı başında yüzde 10 ile 15 seviyesinde gerilediğini belirtti. Ayrıca 2022 yılında ikinci el otomobil pazarındaki hareketliliğin yılın ilk çeyreğinde yavaş bir ivmeyle devam edeceğini; ikinci çeyrek itibarıyla ötelenen talep ve bahar aylarının etkisiyle birlikte hareketliliğin artacağını öngördüğünü ifade etti. Sözlerine “Pazarda ikinci el otomobil fiyatlarının belirlenmesinde önemli faktörlerden biri de sıfır araç fiyatları. Şu an pazar hacmi çok düşük seviyede ve bu sebeple birbirinden çok farklı fiyatları gözlemliyoruz. 2022 model araçların showroomlarda yerini almasıyla birlikte ikinci el otomobil fiyatları da yerini bulacaktır. Mevcut piyasa koşullarında araç ihtiyacı olan müşterilerin, gerileyen fiyatlarla birlikte doğru aracı bulduklarında kararlarını ertelememelerini öneriyoruz” şeklinde devam etti.

Doğan Trend: İkinci yarıdan sonra hareketlilik bekleniyor

Doğan Holding bünyesinde faaliyet gösteren Doğan Trend Otomotiv Perakende Operasyonları ve Suvmarket Genel Müdür Yardımcısı Uğur Sakarya ikinci el satışları ile ilgili olarak, "Değişken döviz kuruyla yükselen fiyatlar 2022'nin ilk ayında da tüketiciyi bekle-gör politikasına yöneltti. Ancak nisan ayından itibaren ikinci el araç satışlarının yükselerek geçtiğimiz yılın bir miktar üzerinde kapanmasını bekliyoruz'' dedi.

Sakarya'nın verdiği bilgiye göre, 2021'in son çeyreğinde ikinci el satışlarının bir önceki yıla göre yüzde 50 artış yakaladı. Ancak Aralık ayından sonra dolar kurunun önce yükselip sonra bir miktar gerilemesi satışları frenledi. İkinci el otomobil ticareti neredeyse durma noktasına geldi ve 2021 yılı bir önceki seneye göre yüzde 7 daralma ile sonuçlandı.