Yargıtay'dan emsal trafik sigortası kararı

Yargıtay, trafik kazası sonucu sakat kalan sürücünün bakıcı giderlerinin sigorta şirketi tarafından ödenmesi gerektiğine hükmetti.

GİRİŞ 24.04.2022 12:32 GÜNCELLEME 24.04.2022 12:35
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Yargıtay, trafik kazası sonucu sakat kalan sürücünün bakıcı giderlerinin sigorta şirketi tarafından ödenmesi gerektiğine hükmetti. Emsal kararda, "Sigorta şirketi kazada sakat kalan kişinin bakıcı giderlerini de karşılamak zorundadır" denildi.

Geçirdiği tek taraflı trafik kazası sonucu sakat kalan sürücü, bakıcı giderlerinin aracın trafik sigortası poliçesini düzenleyen şirket tarafından karşılanmasını talep etti. Ancak mahkeme, talebi reddetti.

Mağdur sürücü, kararı istinafa götürdü. Bölge Adliye Mahkemesi de bakıcı giderlerinin sigorta şirketince ödenmesini yasaya aykırı buldu. Hukuk mücadelesini sürdüren sürücü kararı temyiz edince devreye Yargıtay 4. Hukuk Dairesi girdi.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin kararında şu ifadelere yer verildi:

"Dava, trafik kazası sonucu oluşan cismani zarar nedeniyle sürekli bakıcı gideri zararından oluşan maddi tazminat talebine ilişkindir. İlk derece mahkemesi tarafından 01.06.2015 tarihinde yürürlüğe giren Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (ZMSS) genel şartları gereği bakıcı giderinin sakatlık teminatı çerçevesinde kaldığı ve sakatlık teminatına ilişkin limitin tüketilmiş olduğu gerekçesiyle davalının sorumluluğunun kalmadığına hükmedilmiştir. Davaya konu edilen sürekli bakıcı gideri zararının poliçedeki tedavi giderleri teminatından karşılanması gerektiği dikkate alınmak suretiyle karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirmeyle karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir."

YORUMLAR 18
  • İstanbullu 2 yıl önce Şikayet Et
    Kaza yaptıktan sonra trafik veya kasko yaptırmak için 40 takla atan bir sürü insan tanıdım, trafiğe çıkıyorsan riskin var ve poliçe yaptırmak zorundasın 2010 model Fiat fiorino aracın ön camı 8700 tl (seküzbinyediyüz tl inanmayan yetkili servisi arayabilir)
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Yanlış bilgi veriyorsunuz. Bakıcı giderini artık SGK ödüyor.
    Cevapla
  • Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Aa sigortası daha tamponu zor ödüyor bakiciyami odeyecek
    Cevapla
  • Asım h. 2 yıl önce Şikayet Et
    En ucuz poliçeyi yaptırıyoruz da ondan zor ödüyor. Kaç kişi poliçe detaylarını okuyor kazada kaç bin TL ye kadar hasarı karşılıyor iyice inceliyor. Bizim bütçeler malum ucuzunu yapıp geçiyoruz
    Cevapla
  • tunctunc 2 yıl önce Şikayet Et
    Cok cok cok iyi bir karar´ke$ke yillar önce alinmi$ olsaydi.Sigortalarin kazandigi parayi hic bir kurulu$ kazanmiyor.! yaptiklari hizmetler ise hep sorunlu problemli hep itiraz ve zararli ödemem gibi olaylar ya$atiyorlar..Denetlenmesi gereken kurumlarin en ba$inda geliyor.
    Cevapla
  • Bitlis li 2 yıl önce Şikayet Et
    yarin sigorta şirketleri bunlari vatandasin sırtına vuracak bence yarış bir karar
    Cevapla
  • Emin 2 yıl önce Şikayet Et
    Bitlisli sigortacısın herhalde
    Cevapla
  • metin... 2 yıl önce Şikayet Et
    niye yanlış oluyormuş .sigorta şirketerine para yağıyor .
    Cevapla
  • erbat 2 yıl önce Şikayet Et
    cok yerinde bu kazayi yapan sizmis gibi düşünün bakalim ne karar vereceksiniz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle