Otomobilde çip krizi 2023’te bitecek

Üretimi vuran çip krizinin devam ettiğini ve 2023’te ancak normalleşeceğini belirten DS CEO’su Beatrice Foucher, “Sadece Stellantis olarak değil ancak tüm araç üreticileri, bu çip krizine hazırlıksız yakalandık” itirafında bulundu.

Otomobilde çip krizi 2023’te bitecek
Otomobilde çip krizi 2023’te bitecek
GİRİŞ 25.04.2022 09:43 GÜNCELLEME 25.04.2022 09:43

Stellantis ve PSA Grubu’nun premium oyuncusu DS onuncu yaşını kutluyor. Elektrikli araçlar klasmanında gösterdiği başarıları modellerine lüks ve zarafet olarak yansıtan DS’in CEO’su Beatrice Foucher Türkiye’ye ziyarette bulundu. Ziyarette Türkiye otomotiv pazarını ve kendi markasının performansını değerlendiren DS CEO’su Foucher, mevcut modellerde adeta yok sattıklarını belirtti.

HAZIRLIKSIZ YAKALANDIK

Üretimlerin hala düşük seviyede seyrettiğini ve talebe yetişemediklerinin altını çizen Foucher, “Sadece Stellantis olarak değil ancak tüm araç üreticileri, bu çip krizine hazırlıksız yakalandık. Bu seviyede ve bu kadar uzun süreli olacağını beklemediğimiz bir gelişmeydi. Biz tüm çip alıcıları arasında çok küçük bir kısım olarak göze çarpıyoruz.

Televizyonlar ve elektronik için de kullanılıyor. Dolayısıyla bu büyük krizle karşı karşıya kaldık. Elbette emin olamayız ancak 2023’te bu açıdan daha iyi bir durumda olacağız gibi gözüküyor. Üretim yapılamadığı için bayilerinde boş kaldığını dahi gördük” açıklamasında bulundu.

PİYASADAN BİRDEN KAYBOLDUK

DS Pazarlama ve İletişim Sorumlusu Bastien Schupp ise krizle ilgili şunları söyledi: ''Kriz ilk başladığında bütün sektör, neredeyse ilk iki ay, neredeyse pazarın tamamını kaybetti. Sonra ne yapacağımızı biz de öğrendik. Harcamalarda da çok ciddi kısıtlamalara gitmek zorunda kaldık. Genç bir marka olarak bir anda ışığı kapatınca tabii ki o diğer büyük yerleşik markalardan daha çabuk kayboluyorsunuz. Bu anlamda biz de öyle zor bir aşamadan geçtik. Bütün organizasyonu yeniden yapılandırmak zorunda kaldık, harcamalarımızı yeniden yapılandırmak zorunda kaldık.''

Türkiye ilk 5’e girecek

DS olarak 41 ülkede 4 farklı modelin satışını yaptıklarının altını çizen DS CEO’su Beatrice Foucher, ''Tüm dünyada 450 adet satış noktamız bulunuyor. Satışlarımızın yüzde 85’i Avrupa’da gerçekleşiyor. Türkiye kilit ülkelerden bir tanesi konumunda. Türkiye’de 5 farklı şehirde 6 DS Store ile faaliyet gösteriyoruz. DS markası içerisinde Türkiye 7’nci pazar konumunda, oldukça olumlu ve önemli bir pazar olarak dikkat çekiyor. DS 4 gibi gelecek yeni araçlarımız sayesinde, buradaki hedefimiz Türkiye’deki premium markalar arasında ilk 5 arasında yer almak'' diye konuştu.