Otomotiv sanayii fırsatçılık yapmadı

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD Başkanı Cengiz Eroldu kamuoyunda oluşan ‘Otomobil fiyatları kurlardan daha hızlı arttı’ algısına cevap verdi.

GİRİŞ 16.05.2022 09:37 GÜNCELLEME 16.05.2022 09:46
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Türkiye’de bu yılın ilk 5 ayında otomotiv üretiminde artan maliyetlere dikkat çeken Eroldu, “Aşağı yukarı yüzde 15 gibi bir fiyat artışı oldu baktığınız zaman. Yüzde 5’lik bir avro artışı var. Bunun üzerine yüzde 10’luk hammadde malzeme vardı. Yani şimdi herkes bir de şunu sorguluyor; Ya yani kurlar yüzde 5 artarken niye fiyatlar yüzde 15 arttı sorusu var kamuoyunda. Şimdi aslında otomotiv sanayi hiçbir zaman fırsatçılık yapan bir sanayi olmadı olmaz da” açıklamasında bulundu.

DÜNYA ÜRETİMİNDE BASAMAK ATLADIK

Türkiye’nin dünya otomotiv üretimindeki yerine de değinen Eroldu sözlerini şöyle sürdürdü: “2021’de ticari araç üretiminde Avrupa’da Türkiye artık birinci sıraya yükseldi. Aynı zamanda dünya toplamında da 14’üncülükten 13’cülüğe çıkmış olduk. Yerlilikte otobüs ve minibüslerde yüzde 100. Traktörde de yüzde 100’e yakın seviyelerde. Kamyonda da yüzde 70 gibi bir yerli payımız var.”

TÜRKİYE’NİN İLK ÇEYREKTEKİ KAYBI 200 BİN ARAÇ

Çip krizinin devam ettiğini üstüne başka sorunların da çıktığını anlatan OSD Başkanı, Türkiye’de tüm bu sorunlardan dolayı ilk çeyrekteki kaybının 200 bin araç olduğunu söyledi. Eroldu, dünyada bu rakamın şu ana kadar 2 milyonu bulduğunu belirtti. Eroldu, “Bu sene 13 milyon, gelecek yıl 15 milyon kayıp bekleniyor” diye konuştu.

'MALİYET AVANTAJI TÜRKİYE'Yİ ÖN PLANA ÇIKARACAK'

OSD Başkanı Eroldu, küresel ekonomideki hareketlilik nedeniyle, dünyadaki üreticilerin yüksek maliyetli ülkelerden, düşük maliyetli ülkelere yönelik bir geçişin yollarını aradığını da anlattı.

Bu trendin Türkiye gibi ülkeleri olumlu etkileyeceğini vurgulayan Eroldu, "Avrupalı üreticilerde, yüksek maliyetten, alçak maliyete (high cost to low cost) yönelim var. Türkiye dünyaya göre daha uygun maliyetle üretim yapabildiği için ön plana çıkacak. Bunun önümüzdeki dönemde hem ana sanayi hem de tedarik sanayinde olumlu yansıması olacak. Yalnızca Türkiye değil, Romanya, Sırbistan, Fas, Slovenya gibi ülkeler arasında bir rekabet oluşacak. Bu mühendislik alanında da böyle. Türkiye mühendislik anlamında da çok ön plana çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Bu trendin Türkiye'de yeni yatırımları tetikleme ihtimaline de değinen Eroldu, "Türkiye’ye yeni yatırımların gelmesi ülkedeki iç pazar ile ilgili bir durum. Türkiye otomotiv sanayisinde Togg dışında 20-30 senedir yeni yatırım yok. Kuvvetli bir iç pazarı başaramadıkça, Türkiye’de yeni yatırım zor. Asıl teşvik her zaman Türkiye’nin kendisidir. İhracat destekli projeler ile iç pazar büyümez. Türkiye iç pazarı 2 milyon adetlere çıksa, Volkswagen zaten kendisi gelecektir" mesajını verdi.

'DÜNYADA İLK 10'A GİRMEK İSTİYORUZ'

Türk otomotiv sanayinin yalnızca banttan araç çıkaran değil, aynı zamanda mobilite dünyasında da söz sahibi bir hale gelmesini hedeflediklerini aktaran OSD Başkanı Eroldu, "Önce vizyonumuzu belirledik sonra hedeflerimizi koyduk. Şu anda tüm Türkiye’de 2 milyon adetlik bir üretim kapasitesi var, bu kapasiteyi 2030’da 2.5 milyona çıkarmayı hedefliyoruz. Dünya üretiminden yüzde 1.6 payımız var, bunu yüzde 2'nin üzerine çıkaracağız. Otomotiv sanayisi olarak dünya sıralamasında 13’üncü sıradayız burada ilk 10’a çıkmak istiyoruz. Avrupa’da 4’üncüyüz ilk 3’e çıkmak istiyoruz. İhracatımız 30 milyar bunu da 45 milyara çıkarmak istiyoruz. Aynı zamanda alternatif yakıtlı araçların üretim içindeki payını da bugün yüzde 16’dan yüzde 60’lara çıkarmak istiyoruz" diye konuştu.

Krizleri fırsat bilerek otomotiv sanayisini büyütmek istediklerinin altını çizen Eroldu, "Vergi sistemi ne olursa olsun sanayiyi destekler nitelikte olmalı. Taşın altına elini koyan, yatırımları yapan biziz ama üretim kapasitemiz halen yüzde 64 seviyelerinde" dedi.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • akif 1 yıl önce Şikayet Et
    5 aydır euro 16 lira. yılbaşından beri neredeyse yüzde 30 zam geldi.
    Cevapla
  • Arif 1 yıl önce Şikayet Et
    Her ay zam yapıyorsunuz aylardır döviz sabit nasıl fırsatçılık yapmadınız
    Cevapla