Beijing’de sürücüsüz taksiler için ilk ruhsatlar verildi

Akıllı telefonun bir aplikasyonu yoluyla taksi çağırmak artık çok eskimiş bir alışkanlık durumuna gelecek. Ama sürücüsüz bir taksi çağırmak, yakında Beijing'de çok alışılan bir şey olacak.

Beijing’de sürücüsüz taksiler için ilk ruhsatlar verildi
Beijing’de sürücüsüz taksiler için ilk ruhsatlar verildi
GİRİŞ 18.05.2022 16:27 GÜNCELLEME 18.05.2022 16:27

İki büyük Çin şirketi Baidu ve Pony Ai, 'robotaksi' dedikleri sürücüsüz taksilerinin Beijing’de çalışması için gerekli ruhsatı aldı.

Söz konusu izinler, Çin’de ilk kez sürücüsüz taksi hizmeti vermeyi sağlayacak. İzin şimdilik Beijing’in belirli bir bölgesi için geçerli ancak kısa sürede kentin tamamını kapsaması bekleniyor.

Sürücüsüz yolculuklarda yine de takside eskisi gibi refakatçi bir şoför bulunmak zorunda. Ancak büyük fark şu ki, bunlar artık sürücü koltuğunda oturmayacak. Araçların otomatikleşme ölçüsü değişik düzeylerde sıfırdan beşe kadar derecelendirilecek.

Robotaksiler için genel olarak tam otomatik düzeyden (derece 4) veya otonom (derece 5) araçlardan söz ediliyor. Refakatçi şoför eşliğinde dahi olsa bu ruhsat, adı geçen firmalar için büyük bir adım. Bu suretle pek çok veri toplayabilecek ve insanları sürücüsüz araçlara alıştırabilecekler.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.