Hisseli araçlara MTV istinası yok

Gelir İdaresi Başkanlığı engellilik istisnasında kritik bir karar verdi. Buna göre, alınan araç eğer hisseli ise Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) istisnasından faydalanılamayacak.

Hisseli araçlara MTV istinası yok
Hisseli araçlara MTV istinası yok
GİRİŞ 30.05.2022 09:25 GÜNCELLEME 30.05.2022 09:25

Açıklanan Gelir İdaresi Başkanlığı kararında, engelli istisnasının günlük hayatı kolaylaştırma amacını taşıdığı, hisseli olması halinde taşıtın sürekli kullanılamayacağı gerekçe olarak gösterildi.

Bir vatandaş tarafından, kişinin hastaneden alınmış 2 yıl süreli ve engel oranı yüzde 90 olan raporu olduğu belirtilerek, yüzde 50’si raporlu vatandaşa, yüzde 50 hissesi ise başka bir vatandaşa ait taşıt için MTV’nin 4’üncü maddesinde yer alan engellilere ilişkin istisnadan faydalanıp faydalanamayacağı sorusu Maliye’ye iletildi.

Yanıtlanan özelgede, “Buna göre, yalnızca yüzde 50 hissesi adınıza kayıt ve tescilli olan taşıtın sürekli olarak istifadenize sunulamayacağı tabii olup, söz konusu istisnanın malul ve engellilerin sosyal hayata katılımını arttırmak ve günlük yaşantısını kolaylaştırmak amacıyla düzenlendiği ve sadece engellinin ulaşım ihtiyacının karşılanmasında kullanılacak taşıtlar için uygulanması gerektiği dikkate alındığında, 197 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde düzenlenen istisna uygulamasından yararlanmanız mümkün bulunmamaktadır” denildi.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.