Yargıtay'dan ücretli otoyoldan ihlalli geçiş kararı

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, ücretli otoyoldan ihlalli geçiş yapan sürücünün, geçiş ücreti ile bunun 4 katı tutarında para cezası yönünden sorumlu olduğuna karar verdi.

GİRİŞ 02.06.2022 17:45 GÜNCELLEME 02.06.2022 17:45
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

İzmir'de 2017 yılında bir araç sürücüsü, ücretli yoldan ihlalli geçiş yaptı. Bunun üzerine otoyol işletmecisi, sürücü hakkında icra takibi başlattı.

Sürücünün icra takibine yaptığı itirazın kabul edilmesi üzerine, şirket, icra takibinin devamı ve sürücü hakkında yüzde 20 icra inkar tazminatı ve geçiş ücretinin 10 katının ödenmesi istemiyle dava açtı.

Davaya bakan İzmir 5. Tüketici Mahkemesi, icra takibinin ihlalli geçiş ücreti olan 83 lira üzerinden devamına, diğer hususlar yönünden ise reddine karar verdi.

Adalet Bakanlığı, mahkeme kararının kanun yararına bozulmasını istedi. İstemi görüşen Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, mahkemenin kararını, sonuca etkili olmamak üzere bozdu.

"10 KAT YERİNE 4 KAT CEZA UYGULANABİLİR"

Dairenin kararında, ihlalli geçişin yaşandığı tarihte yürürlükte olan 6001 sayılı Kanun kapsamında, ihlali geçiş yapan sürücüye, otoyol geçiş ücretinin 10 katı ceza verilmesinin öngörüldüğü, "10 kat" ibaresinin 2018'de yapılan değişiklikle "4 kat" olarak düzenlendiği hatırlatıldı.

Kararda, ilgili düzenlemeyle, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce ihlalli geçiş yapan araç sahiplerine verilecek ve henüz tahsilatı yapılmamış para cezalarının, 4 kat oranında uygulanacağının öngörüldüğü aktarıldı.



Davaya konu olayda, sürücünün geçiş ücretini ödemediğinin tespit edildiği belirtilen kararda, yasal düzenlemeler kapsamında, davacı şirketin talebinin kabul edilerek sürücünün geçiş ücretini ve ceza bedelini ödemesi gerektiği bildirildi.

İlgili kanuna göre, 4 katı oranında para cezası öngören yasal düzenlemenin, tahsilat yapılmayan dava konusu yapılan para cezasına uygulanacağı belirtilen kararda, davalının geçiş ücreti ile 6001 sayılı Kanuna göre 4 katı tutarında para cezası yönünden sorumlu olduğu gözetilip sonucuna uygun bir karar verilmesi gerekirken, davanın kısmen kabulü yönünde hüküm tesis edilmesinin usul ve yasaya aykırı olduğu kaydedildi.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 17
  • Senol 1 yıl önce Şikayet Et
    bence ülkede kontak kapatmak lazım toplu taşıma lojistik hariç komple stop
    Cevapla
  • Hüdaverdi Kus 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben Almanyadan tatile gidiyorum her sene memlekete. Her seferinde alarm veriyor ben giseden gecerken. Bir hafta icinde membla hesabimdan cekiliyor! Eskiden HGS yapiskani varken her sey tamam idi, arabayi degistirdim ve artik plaka numaramdan algilanip cikiliyor! Ama gecerken ihlali gecis yaptin diyo. Buna bir cüzüm lütfen!!
    Cevapla
  • nevizade 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrasyadan hiçbir uyarı gelmediği halde en az 20 kez aynı cezayı ödedim. Üstelik 2018 yılı idi ve hepsini on kat ceza ile aldılar. Fazladan alınan altı katın parasını öderler mi sizce?
    Cevapla
  • Fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    Neden cezası var mantıklı değil .. insanlık hali yükleme yapmayı unutmuş olabilirim hgs etiketim düşmüş olabilir vs vs .. vatandaşa yollarsın uyarı 1 ay içinde para yatır diye olur biter.. yok 10 kat yok 4 kat haraç bunlar demokrasiyle yönetilen bir ülkeye hiç yakışmıyor
    Cevapla
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    iki kat nesine yetmiyor herkes o sistemi ne bilsin yada baska ulkeden geldin gecti bu kadar kazik sey mi olur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle