Otomobillere yönelik yeni dönem başlıyor! Bakanlık detayları paylaştı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, Türkiye'de elektrikli araçların şarj altyapısını oluşturmak amacıyla devreye aldığı "Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonları Destek Programı" ile 1 milyar liralık yatırımın önü açıldı.

GİRİŞ 02.07.2022 22:56 GÜNCELLEME 03.07.2022 11:50
Bu Habere 66 Yorum Yapılmış

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de elektrikli araçlar yaygınlaşmaya başladı. Otomotiv endüstrisindeki dönüşümü yakalayacak Türkiye'nin Otomobili Togg, seri üretim bandından inmeye hazırlanırken, elektrikli araçların hızlı şarj edilmesi de büyük önem kazandı. Bu amaçla kolları sıvayan Bakanlık, "Elektrikli Araçlar İçin Şarj İstasyonları Destek Programı"nı başlattı.

TOGG SEDAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'n marttaki "Yerli otomobilimiz Togg başta olmak üzere, elektrikli otomobil üretimi ve kullanımındaki gelişmeleri dikkate alarak, yüksek hızlı şarj istasyonlarının yaygınlaştırılması konusunda yeni adımlar atıyoruz." açıklamasının ardından, nisanda destek programına başvurular alınmaya başlandı.



20 FİRMA DESTEKLERDEN YARARLANMAYA HAK KAZANDI

Girişimcilerin hızlı şarj istasyonu yatırımı yapmasını sağlayacak programda başvurular, 15 Haziran'da sona erdi. Beklenenin üzerinde ilgiyle karşılaşılan program için Bakanlığa 200'den fazla yatırımcı adayı başvurdu. Değerlendirme sonucunda destek almaya hak kazanan firmalar belirlendi.

Mercedes EQS

Program kapsamında Bakanlığın belirlediği 46 yatırım konusuna toplamda 355 proje başvurusu gerçekleşti.

En düşük destek talebine göre yarışma yaklaşımıyla yapılan değerlendirme sonucunda, 20 firma desteklerden yararlanmaya hak kazandı. Bakanlık bu yatırımlar için toplamda yaklaşık 150 milyon lira destek sağlayacak. Bu sayede yaklaşık 1 milyar liralık özel sektör yatırımı tetiklenecek.

Audi e tron

"Elektrikli Araçlar İçin Şarj İstasyonları Destek Programı" çerçevesinde yatırımcıların, 15 Nisan 2023'e kadar şarj istasyonlarını kurması gerekiyor ancak yatırımların çok daha hızlı tamamlanacağı öngörülüyor.

Programla asgari 90 kWs'lik hızlı şarj imkanı sunacak 1572 istasyonla 180 MW'dan fazla kurulu gücün sektöre kazandırılması hedefleniyor. Bu sayede, Türkiye hızlı şarj kapasitesini en hızlı artıran ülkelerden biri haline gelecek.

BMW i4

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 66
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Mesela telefonlarımızdaki lityum bataryalar nasıl ? Bir şarj , iki şarj , defalarca şarj sonrası verimden düşüp pil ömrünü yitiriyor . Arabalarda ki de farklı olmayacak , bu istasyonların kurulmasından ziyade , sökülen pillerin kimyasal ve fiziksel işlemlerden geçirilerek 98 % verim geri kazanımı yapılabilecek ve ya yeni bataryanın verileceği pil değişim ve bakım istasyonları kurulmalıdır . Şarj bataryaları konusunda devrim yapılıncaya kadar , milli endüstriyel batarya ARGE ve üretim tesislerini kurmalıyız . En azından sektör , halihazırda üretilen ve var olan akıllı telefonlar ve tabletlerin batarya ihtiyacını karşılar .
    Cevapla
  • Hakan kaya 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu araç cksn diğer araçlar düşer enazndan benzinli mazotlu düşecek ellerinde patlicak göreceksiniz
    Cevapla
  • Yalancılar haber 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen öle sanmaya devam et
    Cevapla
  • suat 1 yıl önce Şikayet Et
    ötv bence de kalkmalı. özel tüketim ne yaw. zaten kdv alıyon birde ötv ikinci vergi nie alıyon
    Cevapla
  • Yiğido58 1 yıl önce Şikayet Et
    eğer bu arabayı asgari ücretli bi insan alamıyorsa üzülürüm
    Cevapla
  • antepli 1 yıl önce Şikayet Et
    Saçma sapan konuşmayın kardeşim ya farzet ki togg yok ihç olmadı asgari ücretli ne zaman hangi tarihte sıfır otomobil alabiliyordu
    Cevapla
  • cem 1 yıl önce Şikayet Et
    ötv sıfırlanmalı
    Cevapla
  • evet 1 yıl önce Şikayet Et
    +1 aynen
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle