Anayasa Mahkemesi'nden 'trafik cezası' kararı

Anayasa Mahkemesi, Türk plakalı araç kullanan yabancı sürücülerin trafik cezalarının, araç sahibinden tahsil edilmesini öngören kuralı Anayasaya aykırı buldu.

GİRİŞ 02.08.2022 10:24 GÜNCELLEME 02.08.2022 14:46
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

Anayasa Mahkemesi, Türk plakalı araç kullanan yabancı sürücülerin trafik cezalarının, araç sahibinden tahsilini öngören kanun hükmünü Anayasaya aykırı bularak iptal etti.

Resmi Gazetede yayımlanan karara göre, Tokat 1. Sulh Ceza Mahkemesi, baktığı bir davada Karayolları Trafik Kanunu'nun 115. maddesinde yer alan "Türk plakalı araç kullanan yabancı sürücülerin trafik cezaları, cezanın yazıldığı araç sahibinden tahsil edilir." hükmünün Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürerek Yüksek Mahkemeye başvurdu.

Başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi, Anayasaya aykırı olduğu sonucuna vardığı kuralı iptal etti.

Yüksek Mahkemenin gerekçesinde, Anayasanın 38. maddesinin yedinci fıkrasında ceza sorumluluğunun şahsi olduğunun belirtildiği vurgulandı.

Ceza sorumluluğunun şahsiliğinin Anayasada güvence altına alınan ceza hukukunun temel ilkelerinden birisi olduğuna işaret edilen gerekçede, şunlar kaydedildi:

"Cezaların şahsiliğinde amaç, bir kimsenin işlemediği bir fiilden dolayı cezalandırılmamasıdır. Diğer bir ifadeyle kimsenin başka birinin icra ettiği fiil nedeniyle sorumlulukla karşılaşmamasıdır. Kural ise Türk plakalı araç kullanan yabancı sürücülerin trafik cezalarının, cezanın yazıldığı araç sahibinden tahsil edilmesini hükme bağlamak suretiyle aracını yabancı sürücülere vermekten başka bir fiili bulunmayan araç sahiplerinin gerçekleştirmediği ya da iştirak etmediği trafik kabahatinden sorumlu tutulmasına ve cezalandırılmasına neden olmaktadır. Bu itibarla kural ceza sorumluluğunun şahsiliği ilkesiyle bağdaşmamaktadır. Kural, Anayasa'nın 38. maddesine aykırıdır."

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 42
  • Başkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Yabancı kişi bir yaya çarpıp ölümüne sebep olursa araç sahibi sorumlu tutuluyor ama.Bu nasıl bir çelişki.
    Cevapla
  • MURAT 1 yıl önce Şikayet Et
    Türk olunca plakaya ceza yazılıyor yabancı olunca ne farkı var?
    Cevapla
  • Önder sariarslan 1 yıl önce Şikayet Et
    Araç sahipleri araçlarında sorumludur, yazılan cezalar onlara aittir aracını herkese vermeyeceksin
    Cevapla
  • Yabanci 1 yıl önce Şikayet Et
    Yabancıyım ama bu kararı doğru bulmuyorum. Plakaya yazsınlar, öbür türlü her ceza yediğınde ben yapmadım arkadaşım yaptı der.
    Cevapla
  • M.s 1 yıl önce Şikayet Et
    Niye plakaya yazılacak.srn kanunlara aykırı davranan cezasını plaka sahibi ödeyecek öylemi.yok öyle yağma Hasan'ın böreği.herkes kendi hatasının cezasını kendi ödeyecek
    Cevapla
  • Hüda Fidan 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben senin yaşadığın ülkeye geleyim senin aracın ile kaza yapayım veya ölüme sebep olayım sen hapislerde çürü kabul edermisin böyle saçmalık olurmu insanlar farklı bir ülkeye gittiklerinde araç kıramıyorlar cezayı firma mı ödesin...
    Cevapla
  • Bülent Özcan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu diğer bir çok benzer vakalara da emsal teşkil eder. Örnek ruhsatlı silah sahibi , silahını başkasına verir ve o şahıs o silahla suç işlerse ! Ruhsatlı silah sahibine hiçbir şekilde ceza verilemez gibi. Bu karar böyle olayların artmasına sebebiyet verir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle