Araç alacaklar dikkat: 100 binlik araba 50 bin TL masraf çıkartabilir

Ekspertiz sektörü uyarıyor: "Beş sene önce 100 bin TL'ye 4-5 yaşında lüks bir otomobil satın alınabiliyordu. Bugün 100 bin TL'ye aldığınız 25 yaşındaki bir araç size, 50 bin TL masrafla geri dönebilir!"

Araç alacaklar dikkat: 100 binlik araba 50 bin TL masraf çıkartabilir
Araç alacaklar dikkat: 100 binlik araba 50 bin TL masraf çıkartabilir
GİRİŞ 08.08.2022 07:52 GÜNCELLEME 08.08.2022 11:49
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Otomobil fiyatlarında özellikle son zamanlarda yaşanan hızlı fiyat artışları on yaş ve üstü araçlara ilgiyi arttırmaya başladı. Piyasada oluşan ÖTV beklentisi bir miktar fiyatlarda gevşemeye sebep olsa da bu durum özellikle üç yaş ve üstü modellerde kendini gösteriyor ama yıllara direnen araçlarda fiyatlar pek etkilenmiyor. Ekspertiz sektörünün önemli isimlerinden Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre konuya ilişkin yaptığı açıklamada önemli satır başlıklarına dikkat çekti.

Emre; yakın yıllarda sıfır kilometre ya da 1-2 yaşında, düşük kilometreli otomobillerin ekspertiz merkezlerini ziyaret ettiğine dikkat çekerek "2022'de durumun tersine döndüğü ve 10 ila 30 yaş arasındaki otomobillerin girişlerinde anlamlı bir artış gözlemlemeye başladık. Birkaç sene önce 100 bin TL'ye 4-5 yaşında lüks bir otomobil satın alabiliyordunuz, artık geldiğimiz noktada 100 bin TL'ye 25 yaşında B segmenti bir otomobil satın alabiliyoruz. Bu durum ne yazık ki öte yandan artan yaşla birlikte risk durumunu da arttırıyor. Ortaya çıkabilecek masraflar ya da geçmiş hasarlar 10 yaş ve üzeri tüm otomobillerde daha büyük bir önem taşıyor" dedi.

DÜŞÜK KM'YE DİKKAT

Enflasyon, kur, sıfır araçtaki stok problemleri, faiz oranları gibi etkenlerle ikinci el otomobil fiyatlarının yaklaşık 8 ayda yüzde 80 arttığını dile getiren Emre, tüketicilerin "değişen-boyanan parçadan" çok otomobilin aktif, pasif güvenlik ekipmanlarına ve hasar geçmişine, daha önemlisi mekanik durumuna dikkat etmesini tavsiye ederek "Dış görünüşe aldanmayın. Türkiye'ye has olarak değişen-boya konusunda belirli bir hassasiyet olsa da, 10 yaş ve üzeri araçlarda düşürülmüş kilometreye, hava yastıklarına, şasiye özenle dikkat edilmesi gerekiyor. Bu araçların dış görünümü iyi olsa dahi yürüyen aksam, motor, mekanik ve şanzımanın, elektrik altyapısının, aksesuarların kapsamlı şekilde incelenmesi, eksiklerin tespit edilmesi araç satın alacakları gelecekte yapacakları 50-100 bin TL'ye varacak masraflardan kurtarır. Aldığınız aracın fiyatı ucuz ya da pahalı olabilir. Her ne tür araç olursa olsun güvendiğiniz ekspertiz merkezlerine baktırmanız önemli. 100 bin TL'ye aldığınız 25 yaşındaki bir araç size, 50 bin TL masrafla geri dönebilir" dedi.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 13
  • Muhammed ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Araba yok huzur var Muayne sigorta vergi yakıt bakım gidin sanayilere bakın kaç kişi sıra da 20 yaşını devirmiş arabaya 20 yıllık birikmişi verenlerle dolu sizler arabam yok diye üzülmeyin arabası olanlar var diye üzülsün bu krizde bir araba 2 ev parası yiyor. Anlayana.
    Cevapla
  • ses 1 yıl önce Şikayet Et
    ekspertiz mi açsak napsak araç başı 1000 tl iyiymiş valla.. soygun.. masrafı neymiş ekspertizlerin.. düğün yapanlardan para kopartan tipler gibi araba alan satandan haraç kesiyorlar..
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Yok, TüvTürk'ü Ağaların elinden alabilirsen muayene işi daha temiz. Eli mahkum gelcek, gelmezse zamlı gelecek. Şöyle bir bakar para basarsın. Ne uğraşcan ekspertiz mekspertiz kırk yılda bir araba satışı yolu mu gözleyeceksin.
    Cevapla
  • mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    aşırı derecede fiyatı var expertizlerin. 50.000 veririm 1000 expere vermem
    Cevapla
  • mtdrgn 1 yıl önce Şikayet Et
    herkesin evinde bir araba! almayın araba şart mı? tıklım tıklım toplu taşıma araçları neyinize yetmiyor?
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    İnsanmıyız biz değil mi? Beşeri nimetler bize çok, biz eşşeğiz, sırtımızda da sizi aşıyalım mı? Bizim ayarımız, mozambik, somali. Acaba Amerikada da binmeyin arabaya araba şart mı diyorlar mıdır? Bizim hedef galiba somali olmak.
    Cevapla
  • FBI 1 yıl önce Şikayet Et
    Pardon :) 45 yaşında değil 4-5 yaşında olacaktı..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle