İkinci el araç piyasasında durağanlık: Fiyatlarda düşüş yaşanıyor

İkinci el piyasasındaki durağanlık sonrası fiyatlarda düşüş yaşanıyor. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, "İkinci el araç piyasası durma noktasına geldi" dedi.

İkinci el araç piyasasında durağanlık: Fiyatlarda düşüş yaşanıyor
İkinci el araç piyasasında durağanlık: Fiyatlarda düşüş yaşanıyor
GİRİŞ 10.08.2022 19:08 GÜNCELLEME 10.08.2022 19:11
Bu Habere 356 Yorum Yapılmış

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, yaz ayları ve Kurban Bayramı dolayısıyla ikinci el araç piyasasında yaşanan hareketliliğin sona erdiğini ve alım satımın durağanlaştığını belirterek, "Durağanlıktan dolayı ikinci el araç fiyatlarında bir miktar düşüş yaşandı." dedi.

Erkoç, ikinci el araç piyasasındaki gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ocak-haziran döneminde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla pazarda yüzde 35'e yakın yukarı yönlü bir değişim yaşandığını ifade eden Erkoç, 2021'in ilk 6 ayında 2 milyon 347 bin 440 ikinci el aracın el değiştirdiğini, 2022'nin aynı döneminde ise rakamın 3 milyon 166 bin 964'e yükseldiğini söyledi.

Erkoç, Haziran 2021'de 575 bin 335 araç el değiştirirken söz konusu rakamın bu yılın aynı ayında 710 bin 88 olduğu bilgisini vererek, şöyle konuştu:

"Yaz aylarının gelmesi ve bayram sektörün hareketli günler geçirmesini sağlamıştı ancak şu an ikinci el araç piyasası durma noktasına geldi. Sektörde durağan günler yaşanıyor. Durağanlıktan dolayı ikinci el araç fiyatlarında bir miktar düşüş yaşandı."

Maliyet artışları ve dövizdeki dalgalanmanın sektörü olumsuz etkilediğini vurgulayan Erkoç, ÖTV indirimi söylentilerinin de tüketicinin beklemede kalmasına yol açtığını dile getirdi. Erkoç, ÖTV indirimi yapılmasını beklemediklerine işaret ederek, ihtiyacı olanlara araçlarını almaları tavsiyesinde bulundu.

İKİNCİ EL ARAÇ TİCARETİNDEKİ DÜZENLEMEYLE MAĞDURİYETLERİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

İkinci el araç ticaretindeki düzenlemeyle mağduriyetlerin önüne geçilecek

Erkoç, ikinci el araç ticaretinde temmuz itibarıyla yetki belgesinin zorunlu olduğuna dikkati çekerek, bu sektördeki sorunların giderilmesi için yönetmeliğin bir an önce uygulanması gerektiğini bildirdi. Söz konusu düzenlemenin uygulanmaya başlanması halinde devletin vergi kaybının önleneceğini belirten Erkoç, bu sayede tüketici mağduriyetlerinin önüne de geçileceğini anlattı.

Erkoç, meslekle alakası olmayan kişilerin, hiçbir vergi ödemeden araç alıp satmasının piyasayı olumsuz etkilediğini ve fiyat dengesini bozduğunu kaydetti.

Enflasyondaki artışın ve piyasada yaşanan sıkıntıların da fiyatları etkilediğini vurgulayan Erkoç, ikinci el araç ithalatına izin verilmesinin piyasaya araç girişini hızlandıracağını ve fiyatların sabit kalmasına katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 356
  • Aliço 1 yıl önce Şikayet Et
    Büyük Rentacar firmalarının filo halinde ucuz araç alıp yüzde 10 kârına galericilere satması iki yıldır araç piyasasını alt üst etti bu fiyatlarda suçlu stokcu Rentacar ve galericiler dir şimdi 6 ay 6 bin km şartı çıktı da yapamıyorlar
    Cevapla
  • Sivaslı 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizler alt kesimiz zengine lafım yok istediğini alır satar ama bizler kıt kanaat geçinen insanlar olarak parayı kolay kazanmıyoruz adamlar çıkıyor çip yok diyor zam geliyor 1 ay sonra tekrar çıkıp çip yok diyor zam geliyor anladık çip yok da her ay Ne diye zam geliyor bunu dikkatlice bir düşünün kardeşlerim bu soygun değilde ne plakaların hepsi yeni plaka araç alan binmeden ilana iki katına koyuyor eğerki yakacak paranız çoksa siz bilirsiniz ama biz at üstünde günlerce yürüyerek yol giden milletin torunlarıyız onlardan tek şansımız otobüs ve taksi var kimseyi zengin etmek için paranızı yakmayın umarım söylediklerimi anlayanlar olur..
    Cevapla
  • Y.ak 1 yıl önce Şikayet Et
    78 model reno 12 ye 50 bin istersen tabi satamazsın
    Cevapla
  • Bulut 1 yıl önce Şikayet Et
    Sıfır en düşük 500 bin olmuş 2. El 200 bin orta seviye pahalı diyorsun o zaman alabiliyorsun sıfır alacaksin kimsenin zamanında altınını dolarını düşük seviyeden bozdurup yatırdığı malın fiyatını öldür meyeceksin sen kenerda dövizin çıkmasını bekledin şimdi arabanin fiyatı yukarı çıkınca sizlaniyorsun herkes farkında kurnazlık peşindesiniz
    Cevapla
  • Muhammed ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar çip bahane elektrikli araçları piyasaya sürmek için benzinli dizel araçlar üretilmiyor 2035 yılında tüm arabalar elektrikli olacak almayın soygun piyasası bir avuç civata ya o paralar istenmez 20 yaşını devirmiş arabalara 250 bin TL istiyorlar sen o paraya 20 yıl çalışıyorsun evde almayın mecbur düşecek biz almadıktan sonra isterlerse milyon istesinler satılmadıktan sonra herkez akıllı olsun kendini soydurmasın
    Cevapla
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    2023 se kendi arabamızi yapacagiz almayın
    Cevapla
  • Sorgusuz 1 yıl önce Şikayet Et
    3 4 senedir ki demiş arkadaş araç alamayanlar var diye ben 35 senedirki böle piyasa hiç görmedim dağıtacak paran varsa sen bekleme al kardeş
    Cevapla
  • Evim 1 yıl önce Şikayet Et
    Muhammed Ali arkadaşıma yüzde yüz katılıyorum biraz sabredin 2023 ilk çeyreğinde arabasına faiş Fiat isteyen o fırsatçılar satacak müşteri bulamıyacaklar
    Cevapla
  • Dürüst Olun 1 yıl önce Şikayet Et
    3-4 senedir hep aynı yalanlar senin gibiler yüzünden araç zamanında almayıp şuan hiç alamayanlar var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle