Sahibinden.com'dan ''6 bin km ve sıfır araç'' düzenlemesi!

İkinci el otomobil satışlarına ilişkin dün yürürlüğe giren, ilk tescilin ardından 6 ay ve 6000 kilometre geçmeden satışının yapılamayacağına dair düzenlemeye dair ilan siteleri güncelleme yapmaya başladı.

GİRİŞ 17.08.2022 11:28 GÜNCELLEME 17.08.2022 15:16
Bu Habere 144 Yorum Yapılmış

İkinci el araç satışına 6 ay ve 6 bin km şartı getiren düzenleme yürürlüğe girdi. Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile tescil edilmiş araçlar, 15 Eylül'e kadar satılması halinde uygulamadan muaf olacak. Bu karar ile birlikte araç satış platformları da harekete geçti.

Sahibinden internet sitesinde sadece otomotiv markalarının yetkili bayileri sıfır motorlu kara taşıtı ilanı verebilecek.

Sahibinden.com açıklamasına göre, şirket, motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin şeffaflığı artırmak ve tüketiciyi korumak adına önemli bazı değişiklikleri hayata geçireceğini duyurdu. Bu kapsamda sadece otomotiv markalarının yetkili bayileri sıfır motorlu kara taşıtı ilanı verebilecek.

Yetkili bayilerin dışındaki satıcılar, ilan verirken "Aracın Durumu" kriterini sadece "İkinci El" olarak seçebilecek ve "Araç Kilometresi" için en az 6 bin km girebilecek. Ayrıca girilen ilanların tüm bilgilerinin gösterildiği ilan detay sayfasında aracın durumunu gösteren "Sıfır" veya "İkinci El" ifadesi, sıralamada "Kilometre" bilgisinin önüne taşınacak.

Böylelikle alıcıların, aracın ikinci el mi sıfır mı olduğunu, kilometresi ile birlikte görmeleri sağlanacak. Bu değişikliklerin 15 Eylül'de devreye alınması planlanıyor.

İkinci el otomobil satışında 6 ay ve 6 bin kilometre şartı yürürlükteİkinci el otomobil satışında 6 ay ve 6 bin kilometre şartı yürürlükte

Sıfır otomobil fırsatçılarının '6 ay' paniği başladı!Sıfır otomobil fırsatçılarının '6 ay' paniği başladı!

AYNI MODELİN "2022 GÜNCEL LİSTE FİYATI" DA GÖSTERİLECEK

Ek olarak ilan detay sayfasında, ilanı verenin talep ettiği fiyatın yanı sıra, aynı modelin distribütörü tarafından belirlenmiş "2022 Güncel Liste Fiyatı" da gösterilecek. Böylece ilandaki araç için istenen fiyat ile sıfırının güncel liste fiyatı şeffaf bir şekilde tüketicilere sunulmuş olacak.

Açıklamada yeni düzenlemeye ilişkin değerlendirmesine yer verilen sahibinden.com Üst yöneticisi (CEO) Burak Ertaş, 2000 yılından bu yana Türkiye'de ticareti kolaylaştıran ve istihdama katkı sunan bir teknoloji şirketi olduklarını belirtti.

Aynı zamanda emlak ve otomotiv sektörlerindeki ticari faaliyetlerin şeffaf şekilde yürümesine ve ekonomiye katkıda bulunan bir kurum olduklarının altını çizen Ertaş, şunları kaydetti:

"Son dönemde sıfır ve ikinci el araç ticaretinde yaşanan sıkıntıları ve konuyla ilgili Ticaret Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilen düzenlemeleri dikkatle izliyoruz. Türkiye'nin sahibinden.com'u olarak biz de platformumuzun işleyişini bu düzenlemelerle uyumlu hale getiriyoruz. 15 Eylül'de devreye alacağımız bu değişikliklerin kullanıcılarımızın araç alım satım deneyimlerini daha da şeffaf hale getireceği inancındayız."

Ertaş, satılık araç ilanlarında satış fiyatını, ilanı girenlerin belirlediğini, kendilerinin fiyatlara herhangi bir müdahalelerinin bulunmadığını vurguladı.

Bununla birlikte, ilan detay sayfasında aracın sıfırının distribütörü tarafından belirlenen güncel liste fiyatını da göstereceklerini aktaran Ertaş, böylece tüketicinin bilinçli seçim yapmasına imkân sağlayacaklarını ifade etti.

İKİNCİ ELDE 6 AY SINRLAMASI YARGIYA TAŞINIYOR

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu, ikinci el satışlarına getirilen 6 ay ve 6 bin kilometre kısıtlamasının Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle dava açmaya hazırlanıyor.

MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç, 70 bin motorlu araç satıcısının görmezden gelinerek, sektörün görüşleri alınmadan yapılan, mevcut sorunların çözümüne etki etmeyecek bu düzenleme ile ilgili Danıştay’a başvuracakları belirtti.

Aydın Erkoç, Türkiye’de satılan araçların sadece 5’te 1’inin yetkili bayiler tarafından yapıldığını belirterek, yeni düzenlemenin kayıt dışı çalışanları nasıl engelleyeceğinin belli olmadığını bildirdi.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 144
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok saçma bir yasa araç alıp sıkışıp satması gerekenler ne yapacak yada beğenmeyip satmak isteyenler herkes kendini düşünüyor böyle olmaz
    Cevapla
  • Ay Yıldız 1 yıl önce Şikayet Et
    Hiç bir ceza hiç bir kanun bunun önüne geçemez çünki seçim var kesilen cezalar af edilecek çıkan kanunlar esneyecek zaten kesilen cezada maksimum 3400 tl gibi komik rakamlar kim tınlar kanunları cezaları.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    3 yıl 30 bin km şartı gelmeli.Gerekirse yurt dışından araba ötvsi ödenmek şartıyla getirilmeli.
    Cevapla
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    eger firma yeni araba satmak istemiyor baska oyun yapiyor ise devlet bakacak niye diye keisn buyuk vurgun var niye kendisi direk satmasin bir kac yer kullansin ya vergi kacirma yada baska amac yada arabalari baska sey gøsterip devlet para aliyorlar iyice inceleme gerek burda bir u normal durum var
    Cevapla
  • memati 1 yıl önce Şikayet Et
    Akılanmazlar ise bu daha başlangıç, 6 ay uzatma hakkı var bakanlığın..herkes ahlaklı ticaret yapsın..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle