Kasko fiyatları sonrası vatandaşlar cepten ödemeye başladı

Kasko fiyatları artınca vatandaş 3-5 bin liralık hasarları cebinden yaptırıyor. Sigortacılar “Kazalı araçların kaskosu 20 bin lirayı buluyor. Hasarsızlık indirimi altın değerinde” derken, sanayideki ustalar ise 'Tramaere işlemiyor' dedi.

GİRİŞ 27.08.2022 07:06 GÜNCELLEME 27.08.2022 10:37
Bu Habere 64 Yorum Yapılmış

Son dönemde artan enfl asyon, döviz kurundaki dalgalanmalar, asgari ücretteki artış, yedek parça ve işçilik maliyetlerin yükselmesi kasko fiyatlarını ciddi şekilde artırdı. Geçen yıla göre poliçe fiyatları ortalama yüzde 125 artış gösterdi.

Ortalama bir otomobil (2018 Renault Megane) geçen yıl 4 bin liraya kasko yapılırken, bu yıl fiyatı 10 bin lirayı geçiyor. Bazı sigorta şirketlerinde ise fi yat artışları yüzde 200’ü buldu. Sıfır bir otomobilin kaskosu 15 bin lirayı geçiyor. Otomobil sigortalı olduğu süreçte kaza yaptıysa ve bunu poliçeden karşıladıysa bir sonraki yıl hem hasarsızlık indirimini kaybediyor hem de üstüne ekstra prim ödemek zorunda kalıyor. Bu poliçelerde ise fi yatlar 20 bin liraya kadar yükseliyor.

KAZA PRİMİ EKLENİYOR

Bir sigorta acentesi yetkilisi “Kasko fi yatları uçmuş durumda, hasarsızlık indirimi olmadan ortalama bir kasko poliçesi 10 bin lirayı buluyor. Hasar yaptıysanız ve indirim kaybolduysa, üstüne bir de kaza primi ekleniyor. Poliçe fi yatı 20 bin lirayı buluyor. Ayrıca hasarlı araç diye sigorta şirketi poliçeyi yapmak istemiyor” dedi. Acente yetkilisi kasko yapanların sayısında düşüş olduğunu da belirterek “Birçok insan yüksek rakamlar ödemek istemediği için trafi k poliçesi ile idare ediyor. Bazı trafi k poliçelerine ekstra ödeme yaparak çekici hizmeti eklemek mümkün. 15-20 bin liraya kasko yaptırmak yerine 2.500 liraya ekstra hizmetli trafi k poliçesi yaptırıyorlar. Yaşanan küçük kazaları ise sanayide kendi cebinden yaptırıyorlar” dedi.

TRAMER KAYDI DA OLMUYOR

Durum böyle olunca tüketiciler hasarsızlık indirimini bozmamak içinde sanayilerde hasarlı araçlarını kendi cebinden yaptırmaya başladı. Haramidere Sanayi Sitesi’nde çalışan bir boya kaporta ustası 5 bin liraya kadar olan hasarları cepten yaptırmanın daha kârlı olduğunu belirterek “Kimse hasarsızlık indirimini bozmak istemiyor. Kendi ceplerinden yaptırıyor. Üstelik böyle olunca daha ucuza geliyor. Sigorta expertizleri fiyatları şişiriyor. Diyelim ben arabayı 3 bin liraya yapacaksam, tamir edebileceğim parçalar varsa yapıyorum. Ama sigorta şirketi parça değişimine gidiyor ve rakamı yükseliyor. Üstelik bizde yaptırınca tramer kaydından hasar da görünmüyor” dedi.

SELDE KALAN ARAÇLARIN MASRAFI CEP YAKIYOR

İstanbul’da yoğun sel ve su baskınlarına karşı uyarılar peş peşe gelmeye başladı. Trafi kte köprü altı, tünel gibi yerlerde araçlar sel altında kalabiliyor. Bu durumda ise araçlar selden aldığı hasar ile kullanılamaz hâle geliyor. Uzmanlar selde kalan araçların masrafl arının yüksek maliyetli olduğuna dikkat çekerek araç sahiplerine uyarılarda bulundu. Otomobil tamircisi Fatih Uygun “Sel sularının araçlara vereceği za
rarlar suyun yükseldiği seviyeye göre artıyor. Aracın elektrik beyni ve motoru su aldığında araç ağır hasarlı hâle geliyor. En düşük masrafl ar 50 bin liradan başlıyor, bu aracın modeline göre yükseliyor. Araçlarda su seviyesi lastiği geçtiğinde ciddi hasarlar oluşmaya başlıyor. Sağanak yağış ve sel uyarıları geldiğinde araç sahipleri dikkatli olsun, zorunlu olmadıkça yola çıkmasınlar’’
dedi.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 64
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    ev cikar adam ne iyi der araba ayni mallari cikar ne guzel kazandim der baska seye zam geldmi nasil olur bu cok der iyi de senin mallarinin degeri iki uc kat oldu arabanin da paran dolar ise iki kat oldu aldigi para iki kat ona bir sey demez baska sey cikti mi tepki verir senin kar diye sevindigi sey diger taraf da sana zam diye geriye gelecek
    Cevapla
  • Cem 1 yıl önce Şikayet Et
    Araç fiyatlarının anormal arttığı şu ortamda buna bağlı olarak sigorta primlerinin de artması normal. Ortamı bu duruma sokan ekonomi bilgisi sıfır kişiler tarafından yönetildigimiz sürece bu durumu maalesef yaşayacağız.
    Cevapla
  • Kayserili. 1 yıl önce Şikayet Et
    Zorunlu sigorta ne yapar.
    Cevapla
  • Erhan 1 yıl önce Şikayet Et
    Karşı tarafı karşılar
    Cevapla
  • Mert 1 yıl önce Şikayet Et
    Deprem neyse kazalarda trafikte o mahiyette. Sigorta olmadan ağır ve maliyetli kaza giderlerini karşılamak en zengin adamı bile sallar. Dolayısıyla trafik çok pahallı arabalarla dolu. Sigorta olmadan böylesi bir kazanın maliyetinin altından kalkmak imkansız.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Ülke hırsız doldu: haksız kazanç haram diz boyu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle