OSD Başkanı Eroldu'dan otomobilde ÖTV mesajı

OSD Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, sektördeki güncel gelişmeler ve gelecek beklentilerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Eroldu, ÖTV matrahlarının güncellenmesine ihtiyaç olduğu görüşündeyim dedi. Peki otoda ÖTV indirimi gelecek mi?

GİRİŞ 17.10.2022 17:28 GÜNCELLEME 17.10.2022 17:28
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Ağustos ayında ikinci el otomobillere getirilen 6 ay ve 6 bin kilometre sınırı, yatırım amaçlı alımların önünü kesmiş olsa da, bu sefer de artan fiyatlar yüzünden aylardır bayilerde araç bulamayanların sıfır otomobile erişimi zorlaştı.

Yaşanan bu sıkıntılar nedeniyle, vatandaşlar ÖTV güncellemesi ile fiyatların düşeceği ve otomobile erişimin kolaylaşacağı yönünde bir beklenti içerisine girdi. Peki, otomobillere ÖTV indirimi gelir mi?



OSD BAŞKANI'NDAN ÖTV AÇIKLAMASI

ÖTV konusunda matrahın güncellenmesine ihtiyaç olduğunu dile getiren Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, ÖTV indirimine yönelik açıklamalarda bulundu.

Eroldu açıklamasında, "Böyle bir değişikliğin de olacağını ben beklemiyorum ama tabii sonuçta bu söylentiler, bu konuşmalar da iç piyasaya zarar veriyor bir yerde. Çünkü bunları dikkate alarak bazı müşterilerde erteleme kararları olabiliyor.



Bu mutlaka yönetmemiz gereken bir konu. Şimdi tabii ihraç pazarlarındaki bu talep daralması riskine karşılık bizim muhakkak otomotiv sanayini korumak anlamında, otomotiv sanayinin yarattığı istihdam, otomotiv sanayinin yarattığı ihracat, katma değeri korumak anlamında yukarıdaki maddelerle iç piyasanın desteklenmesi bizce son derece önemli bir yer teşkil ediyor."
ifadelerine yer verdi.

TESK BAŞKANI'NDAN ÖTV İNDİRİMİ TALEBİ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ticari araçlar için ÖTV indirimi talep etti. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yazılı açıklamasında, ulaşım sektöründeki esnafın sorunlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Palandöken, yazılı açıklamasında, ulaşım sektöründeki esnafın sorunlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Sektörde faaliyet gösteren esnaf için ticari araçlarda bir defaya mahsus ÖTV indirimi yapılmasını talep eden Palandöken, "Otomobildeki kur artışı yüzde 100'ün üzerinde. Bu durumda daha önce yüzde 45 ÖTV'ye tabi bir otomobilin bugünkü ÖTV oranı yüzde 80 oldu. Daha da ötesi, vergisiz fiyatı 200 bin liranın altında otomobil kalmadığı için en düşük ÖTV oranı yüzde 80'e çıktı. Bu da araç fiyatlarının ekstra artmasına sebep oluyor. 2015'te olduğu gibi ticari araçlar için yeniden bir defaya mahsus ÖTV indirimi getirilmeli." ifadelerini kullandı

"ARAÇ FİYATLARI 3 KAT ARTTI"

Palandöken, araç fiyatlarının yükselmesi sebebiyle son dönemde zorunlu trafik sigortası ve kasko primlerinde aşırı yükseliş yaşandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"ÖTV matrahı güncellenmediği için araçların ÖTV oranları ve dolayısıyla satış fiyatları 3 kat arttı. Sigortasızlığın önüne geçmek ve piyasaların canlanması için bir defaya mahsus ÖTV oranları sıfırlanmalı ve yine ÖTV oranlarının eski seviyesine dönmesi için matrah güncellemesi yapılmalı."

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • ak genç 1 yıl önce Şikayet Et
    Ötv yi dar gelirliden almak zulumdür,ötv ancak zengin vergisi olabilir,hükümet dar gelirlilerin alabildiği egea gibi araçlardan ötv yi kaldırmalıdır ki 2023 seçimlerinde bu kesimden oy alabilsin.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Selam bu hafta avec , hedef filo, six, garenta ,grs rentecar Gürses oto , ykt rentecar gibi firmalarla görüştüm oto bayileri araçları satmak istemiyor satmıyor 1000 lerce aracı bu firmalara indiriyorlar kiralamak isteyen 6 ay veya 18.000 km veriyorlar tek dertleri DEVLETİN KANUNİ EZMEK ÇİĞNEMEK rentecar oldukları içinde araç ötv ödemiyorlar 6 ay kiraya verip evden işe işten eve gitmek için 12000 en dandik araca 9000 + KDV istiyorlar bence devlet kurumsal ötv,siz ayrıca kredi oranındada indirim yapması lazım ki tefecilerin elinden kurtuldular düşünün halk ötv ödüyor rentecar ödemiyor ADALET VE KALKINMA PARTİMİZİ SAVCILARIMİZİ HAKİMLERİMİZİ GÖREVE DAVET EDİYORUM
    Cevapla
  • Teyfik 1 yıl önce Şikayet Et
    A.Selam kardeşim. ÖTV'den kimse muaf değildir. ÖTV sadece ve sadece sağlık sorunu yaşamış olanlara uygulanmaz. diğer konular ticarettir. kiralarsın kiralamazsın o sana bağlı
    Cevapla
  • Ömer 1 yıl önce Şikayet Et
    Güzel yazmışsın gerçekten böyle bir ortam oluşmuşsa , savcılığa suç duyurusunda bulunmalısın , cimere yaz , tiwiter platformu aç başka türlü bürorası devreye girmiyor maalesef vatandaşın hakkını koruyacak devlet kurumları çalışmıyor , anca Cumhurbaşkanımız talimat vermesi lazım
    Cevapla
  • Suat Aksu 1 yıl önce Şikayet Et
    Kısacık ömrümüzde yaşadığımız hayata bak. Evler 1-1.5 milyondan başlıyor. Araçlar, 1 milyondan başlıyor. 2.500.000/10.000tl= 250 ay yemeden içmeden sadece oksijen tüketip sokakta yaşasan yine alamıyorsun. Kredi çeksen 5.000.000 tl 500 ay. Çoluk çocuk ana baba kardeş eş hiçbirlerim olmadan.
    Cevapla