Bakan Varank açıkladı! Yerli otomobil Togg'un fiyatı ne kadar olacak?

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yerli otomobil Togg'un fiyatıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 20.10.2022 11:55 GÜNCELLEME 20.10.2022 13:32
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank A Haber'de yanıtladı. Avrupa'nın doğuştan elektrikli ilk SUV'u olma özelliği taşıyan Togg'un fiyatı ne olacak?

Türkiye'nin otomobili Togg için geri sayım başladı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı Gemlik'teki üretim tesisi açılacak ve ilk araba üretim bandından inecek.

Bakan Varank'ın açıklamalardan öne çıkanlar şöyle...

C sınıfı SUV bir araçla kendi sınıfında piyasada rekabet edecek bir fiyattan satışa çıkacak. Dolayısıyla Togg'un fiyatını merak edenler bu sınıftaki araçların fiyatlarına bakabilir. Yani elektrikli olmasına rağmen piyasadaki benzin ve dizel SUV diğer araçların fiyatlarına bakabilir vatandaşlar.

Togg'daki arkadaşlarımız fiyat konusunda kendileri karar verecek. Mart ayında piyasaya sürülecek bir araç için şimdiden direkt fiyat açıklanması doğru olmaz zaten.



"TÜRKİYE'NİN YILLARDIR BEKLEDİĞİ İLK YERLİ OTOMOBİLİ"

Türkiye'nin ilk yerli otomobili değil aslında Türkiye'nin ilk otomobili diyebiliriz. Türkiye'nin daha önce bir Devrim Otomobili macerası olmuştu. Ama o proje hayat bulamadı. Bu Türkiye'nin yıllardır beklediği ilk otomobili. Hatta Togg'daki arkadaşlarımızın deyimi ile bir otomobilden öte bir proje.

"29 EKİM'DEN İTİBAREN SERİ ÜRETİME GEÇECEK"

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 29 Ekim'de Gemlik'teki tesisin açılışını gerçekleştirecek. İlk seri üretim araçlar banttan inmiş olacak. Biz ona hummalı şekilde hazırlanıyoruz.


TOGG'UN FİYATI NE OLACAK?

Bu projeyi ilk ilan ettiğimiz andan itibaren bu arabaları 2019'un sonundan tanıttığımızdan itibaren vatandaşlarımız fiyatını merak ediyor. Tabi bu özel sektör yatırımı. Burada bir otomobil üretmenin yanında bir teknolojik alet üretmenin yanında şirket bir marka oluşturmaya çalışıyor. Bir ticari girişimi hayata geçirmeye çalışıyor.

"TOGG FİYATIYLA BENZİN VE DİZEL ARAÇLARLA REKABET EDECEK"

Bu manada fiyat politikaları şirketin belirleyeceği konular ama ilk günden itibaren arkadaşlarımız C seğmen SUV ile piyasaya çıkacaklarını belirtiyorlar. C segment SUV araç ile piyasaya çıkacağız. Piyasaya hitap edecek bir fiyat olacak. Piyasadaki C segment SUV araçlar ile fiyatı benzer olacak. Elektrikli olmasına rağmen dizel-benzinli araçlarla fiyat olarak yarışacak. C segmente ilgi giderek artıyor. Müthiş bir talep var ama henüz ön talep alınmadı.

800-900 BİN LİRA DEMEK MÜMKÜN MÜ?

Rakam telaffuz etmek doğru değil. Elektrikli otomobillerde ÖTV oranını yüzde 10 düşürdük. Yeni nesil araçları daha uygun maliyetlerle alabilmesi için hükümet olarak vergi politikalarında gerekli adımları atmış olduk. Şirket bunu kamuoyuna satışa çıktığı zaman bilgilendirmeler yapacak.

ÖN TALEP BAŞLADI MI?

Nereye gidersek gidelim 'Sayın Bakanım Togg almak istiyoruz' diyorlar. Müthiş bir talep var. Aracın ön satışıyla ilgili resmi talep toplama yapılmadı. Önümüzdeki dönemde şirket planlamalarını yapacaktır. Gerçekten Türkiye’nin otomobili projesi müthiş heyecan uyandıran bir proje.

İnşallah Türkiye’nin otomobili projesi gururu yaşatmanın yanında Türkiye otomotiv üretiminde güçlü ülkelerden birisi bizim 2 milyon araç üretme kapasitemiz var. Teknoloji değişirken dünyaya Türkiye’nin sunduğu bir alternatif olacak.

100 yıldır otomobil üreten ülke ile yarışma şansınız yok ama elektrikli otomobillerle endüstrinin dönüşmesiyle birlikte biz 100 yıllık ülkelerle aynı noktada işe başlıyoruz. Yüzde 100 doğuştan elektrikli olacak dediğimizde bize gülenler oldu. Ama bugün bütün markalar biz elektrikli otomobilde geç kaldık diyorlar.

ARACIN OTOMOBİLİ YERLİ MİDİR?

İlk motor yurt dışından gelecek sonrasında yerlileşmesi ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Neden ilk motor yurt dışından geliyor. Otomotiv endüstrisi hata kabul etmeyen bir endüstri sizin doğruluğu ispatlanmış ürünler kullanmaya ihtiyacınız var.

Biz arkadaşlarımızla masaya oturduğumuzda ilk şart olarak şunu koyduk. Bu araç en az yüzde 51 yerli olacak. Dolayısıyla şu an onlarca değil Togg’un yüzlerce tedarikçisi var. Türkiye’den üretim yapan firmalar var. Bu araç piyasaya çıktığında minimum yüzde 51 yerlilikle piyasaya çıkacak.

ARAÇLA İLGİLİ OLARAK TAKSİT VEYA KREDİ SEÇENEKLERİ ÇALIŞMASI VAR MI?

Devlet bankalarımızla biz çalışmak isteriz, görüşüyoruz. Bankalar ellerini taşın altına koymak için istekli olduklarını söylüyorlar. Şu anda bu işler için erken, öncelikle ilk hedef 29 Ekim’de seri üretim bandında bu araçların indirilmesi.

Şu anda ilk üretimler satılacak üretimler değil. Otomobilin piyasada çıkabilmesi için tip onayı hadisesi var. Onay alması gerekiyor seri üretim banından inecek ilk araçlarda test işlemleri için Avrupa’ya gidecek. Türk tip onayı ve Avrupa tip onayı almak için teste gidecek. Oralarda güncelleme yapmak gerekiyorsa o değişiklikler yapıldıktan sonra satılacak araçlar üretilmiş olacak. 29 Ekim’den sonra banttan inecek araçlar test işlemlerine gidecek araçlar olacak.

29 EKİM’DE SÜRPRİZ VAR MI?

Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu Gemlik’te gerçekleştirilmeyecek. Cumhurbaşkanımız fabrika açılış töreninde bulunacak. Burada gerçekten hafızalarda kalacak, vatandaşlarımızın da Türkiye’nin yüzüncü yılına bir kala akıllarda kalacak görüntüleri vermek istiyoruz. Güzel bir açılış yapmaya çalışacağız.

Teknoloji ile ilgili farklı bilgiler kamuoyunda bilinmeyen bilgileri kamuoyuna ilan edilecek. Şirket önümüzdeki dönemde yapacakları ile ilgili yeni bilgileri ilan edecek.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 18
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Otokolik alakasız bir yorumda bulundunuz egea gibi alt gelir grubunun diyorsunuzda türkiyede alt gelirli insan çok çok az bana şunu demeyin asgari ücretle yada 7 8 bin tl maaş alıp cebine 20 25 bin tl lik telefon koyan her yaz ailesini görmek yerine antalyaya tatile gidip otele 15 bin tl yi 5 gün için bayılanlar akşamları evde yemek yapmaya üşenip hem cebine hem sağlığına zararlı yüksek fiyatlı dışardan yemek sipariş edenler mi alt gelirli oluyor bizim insanımız alt gelirli değil bizim insanımız tembel çalışmaya üşenen tembeller hazırı seven tembeller
    Cevapla
  • otokolik 1 yıl önce Şikayet Et
    100 yıl sonra yerli oto yapmak büyük başarı,bu başarının gölgelenmemesi için egea gibi alt gelir gurubunun alabileceği otolardan ötv kaldırılmalıdır,aksi halde togga uzanamayan bu guruptan çok tepki alınır.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    meşaleleri ile aynı olacak. bir at arabası üretmiyorlar.. lux araç uretiyorlar haliyle fiyatı da cep yakacak.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    EMİN. Vallahi ben bu Togg'un fiyat belirleme haberlerini okumaktan kınağı geldi. Bu kaçıncı Allah bilir. Doğruca bir fiyat belirlensin onu açıklayın. Ne hergün, hergün fiyat açıklanıyor.
    Cevapla
  • Ilhan tutlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Ya bekle kardesim,piyasaya cikain hele sabir et
    Cevapla
  • Oruc Reis 1 yıl önce Şikayet Et
    Cumhurbaskanimiz tarafindandan 29 EKİM’DE SÜRPRİZ fiyat acuklamasi yapar insaallah,Ki bu süpriz 5 veya 6 yüz bin bantinda olursa harika olur.
    Cevapla
  • Asil TÜRK 1 yıl önce Şikayet Et
    700-900 bandında muhtemelen
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle