Kış lastiği zorunluluğu ne zaman başlıyor? 2022 kar lastiği takmama cezası ne kadar?

Kış aylarının zorlu koşullarla geçtiği illerde önemi daha da artan kış lastiği kullanma zorunluluğunun başlamasına az bir süre kaldı. Tüm ülke genelinde başlayacak olan kış lastiği takma zorunluluğuna tüm ticari araçların uyması zorunlu. Peki 2022 kış lastiği zorunluluğu ne zaman başlayacak?

Kış lastiği zorunluluğu ne zaman başlıyor? 2022 kar lastiği takmama cezası ne kadar?
Kış lastiği zorunluluğu ne zaman başlıyor? 2022 kar lastiği takmama cezası ne kadar?
GİRİŞ 17.11.2022 14:01 GÜNCELLEME 17.11.2022 14:01
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Kış mevsimine yaklaşırken sürücüler tarafından merak edilen konulardan biri de kış lastiği uygulaması. Araçların en önemli parçaları arasında yer alan lastikler, sürüş deneyimini etkilerken sürücülerin güvenli bir seyahat süreci yaşamaları açısından da önem taşır. Araçların yol tutuşlarını en iyi seviyeye taşıyan kış lastikleri, karlı ve buzlu yollarda yaşanabilecek kazaları asgari düzeye indirerek olası can ve mal kayıplarının da önüne geçer. 

Kış lastiği seçerken nelere dikkat edilmelidir? Lastiğin tarihi önemli midir?Kış lastiği seçerken nelere dikkat edilmelidir? Lastiğin tarihi önemli midir?

KIŞ LASTİĞİ KAÇ DERECEDE TAKILMALIDIR?

7 ° C'nin altındaki hava sıcaklığında yaz lastiklerinizin daha az verimli olacağını unutmayın. Yaz lastiklerinden son derece farklı olan kış lastikleri; kılcal damarlı yapıları, diş derinlikleri ve blok bölümlerindeki dişler sayesinde olumsuz zemin ve hava koşullarında aracın yere daha iyi tutunmasını sağlayıp kaymasını engeller. 

Soğuk havalarda yaz lastikleri gibi sertleşmeyen kış lastikleri, araçların fren mesafesini kısaltarak olası kazaları önlemede hayati görev üstlenir. Araçta sadece 2 lastiğin kış lastiği olması, ani frenleme, viraj alma gibi manevralar sırasında aracın kontrolünü zorlaştırır. Bu nedenle kış lastiklerinin 4’lü set olarak kullanılması gerekir.

KIŞ LASTİĞİ TAKMAMA CEZASI NE KADAR?

2022 yılı için kış lastiği cezası 1.152 TL'dir. (Karayolları trafik kanunu, Madde 65/A). Ayrıca kanuna göre ve bu araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine denetimle görevli olanlar tarafından izin verilir. Kesilen ceza 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirim uygulanır: 864 TL ödenir. Ceza puanı ise 10'dur.

KIŞ LASTİĞİNDE FREN MESAFESİ %25 DAHA KISA!

Yapılan bir araştırmaya göre, aracınızdaki uygun kış lastiklerinin, dört mevsim radyallerine göre frenlemeyi yüzde 25’e kadar iyileştirdiği ve çarpışmadan kaçınmayı yaklaşık yüzde 38 oranında iyileştirdiği sonucuna varmıştır.

2022-2023 KIŞ LASTİĞİ ZORUNLULUĞU NE ZAMAN?

Valilik kararı olmaksızın şehirler arası yollarda seyreden ticari araçların 1 Aralık 2022 ve 1 Nisan 2023 tarihleri arasındaki dört ay boyunca kış lastiği kullanması gerekmektedir. Yine valilik kararı olmaksızın şehir içinde seyreden ticari araçların 1 Aralık 2022 ve 1 Nisan 2023 tarihleri arasındaki dört ay kış lastiği kullanması zorunludur. Bu süreç hava koşullarına bağlı olarak uzatılabilir.

KIŞ LASTİĞİ HANGİ ARAÇLARDA ZORUNLU?

Resmi Gazete'de kış lastiği zorunluluğuna yönelik verilen bilgilere göre; Traktörler, iki ve üç tekerlekli taşıtlar, römork ve yarı römorklar ve TSK’ya ait taşıtlarla ilgili araçların römorklarının kış lastiği zorunluluğunun dışında bırakıldığını ilan eden tebliğ, özel ve ticari tüm araçlar için geçerliliğini korumaktadır. Otobüs, minibüs, kamyon, kamyonet, çekici, ticari araçların tamamı kış lastiği uygulamasına tâbi tutulmaktadır.

Ahmet Işık Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Ahmet Işık

Editör Hakkında

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünden (İngilizce-Almanca) 2015 yılında mezun oldu. 6 yıllık gazeteci. TRT’de staj yaptı. Haber7.com’da mesleğe ilk adımı atarak internet haberciliğine başladı. Halen Haber7.com’da SEO editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 2
  • gokhan 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz izmirdeyiz, Bize böyle bir zorunluluk yok
    Cevapla
  • Sadri 1 yıl önce Şikayet Et
    4 lastik 7-8 bin lira, onun muhafazası depon yoksa aylık 300-400...Bölgelere göre kış şartları da farklı. Karlı gün sayısı İstanbul'da belli. Ocak-Şubat ayı dersin olur biter. Düzenleme yaparken bunlara dikkat edilmeli. Bu şimdi bütün araçlar için geçerli mi olacak?
    Cevapla