İkinci el otomobilde büyük oyun! Değiştirip satıyorlar

Birçok kişi ikinci el otomobil alırken hasarı SMS atarak plaka üzerinden sorguluyor. Kurnaz satıcılar buna karşı formül üretti. Hasarlı araçları plakalarını değiştirip satıyorlar. Yeni plakalı otomobili alan kişi, şasi sorgulaması yapmazsa hasarlı araç sahibi oluyor.

İkinci el otomobilde büyük oyun! Değiştirip satıyorlar
İkinci el otomobilde büyük oyun! Değiştirip satıyorlar
GİRİŞ 10.11.2022 09:04 GÜNCELLEME 10.11.2022 09:04

Birçok kişi ikinci el otomobil alırken hasar sorgulama işlemini plaka üzerinden yapıyor. Cep telefonunda 5664’e plaka bilgilerini yazarak sorgulama yapmak sağlıklı sonuç vermiyor. Şayet aracın plakası değiştirilmiş ise geçmişte gördüğü hasarlar tramer kayıtlarına yansımıyor. Bunu bilen bazı satıcılar hasarlı araçları alarak plakalarını değiştiriyor. Hâl böyle olunca yapılan sorgulamada aracın eski hasarları görünmüyor.

Konuyla ilgili sosyal medya ve şikâyet platformlarında yüzlerce bildirim bulunuyor. Çoğu kişi otomobilini hasarsız olarak aldığını, ancak satarken alan kişinin şasi numarasını yazarak sorguladığında otomobil ciddi kazalar geçirmiş olduğunu belirtiyor. Mağdur kişi otomobili aldığı şahsa dönerek bu durumu izah ettiğinde ise mahkemeye başvurması gerektiğini anlıyor. Davanın sonuçlanması ise uzun sürüyor.

ÇOĞU PLAKADAN SORGULUYOR

Bazı galericilerin özellikle hasarlı araçları alarak plaka değişikliğine gittikleri de iddialar arasında yer alıyor. Uygun fiyata aracı alan galerici plaka değişikliği ile hasarı silince yüksek fiyattan aracı satabiliyor. Şayet alan kişi şasi sorgulaması yapmıyorsa (Çoğu otomobil alıcısı trameri plakadan sorguluyor) hasarlı aracı almış oluyor. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan ve otomobil alım satımı yapan Burak Çetin “İkinci el otomobil piyasası her türlü suistimale açık bir sektör. Şayet kötü niyetliyseniz bir otomobil üzerinde her türlü oynamayı yapabilirsiniz. Kilometre düşürmek, iki pert aracı birleştirerek satmak, ekspertiz şirketleriyle anlaşmak gibi birçok oyun var. Plaka değişikliği de bunlardan biri. Plaka değiştirmek çok basit bir işlem. Pert aracın plakasını değiştirirsiniz, alan kişi şasi sorgulaması yapmazsa geçmiş olsun” diye konuştu.

DAVA AÇILMASI LAZIM

Konuştuğumuz bir sigorta acentesi sahibi Uğur Sayıcı ise “Özellikle sigorta acentelerinde bu sıklıkla yaşanıyor. Arabayı alan kişi bize sigorta yaptırmaya getirdiğinde arzu ederse şasiden sorgulama yapıyoruz. Plaka değişikliği varsa bunu görebiliyoruz. Ancak noterden satış gerçekleşmiş ise hasarlı aracın geri tanzimi için dava açılması lazım” dedi.

Otomobili alırken tramerde hasarın düşük olması ancak satarken yüksek çıkmasında bir diğer detayın; kapanmamış hasar dosyası olduğunu dile getiren Sayıcı “Aracınız ile kaza yaptınız, anlaşmalı serviste tamir ettirdiniz, ödemeyi cebinizden yaptınız ve sigorta şirketinin size bu ödemeyi yapmasını bekliyorsunuz. Bu ödeme bazen aylarca sürebiliyor. Bu süre zarfında arabayı satarsanız dosya kapanmadığından dolayı tramerde bu hasar görünmüyor. Daha sonra işleniyor” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar ise ikinci el otomobil alırken sigorta şirketi, yetkili servis ve internet üzerinden plaka, motor ve şasi numarası girilerek sorgulama yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. 

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.