İki Avrupa ülkesi benzinli ve dizel araçların fişini çekti!

İspanya ve Fransa küresel iklim değişikliği ile mücadele kapsamında, 2040’tan itibaren dizel ve benzinli otomobillerin satışını durdurmayı planlıyor.

GİRİŞ 17.11.2022 14:47 GÜNCELLEME 17.11.2022 15:10
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Fransa ve İspanya, düşük karbonlu bir ekonomiye geçişi hızlandırma çabalarının bir parçası olarak, önceden planlanandan beş yıl önce, 2035 yılına kadar benzinli araçların satışını durdurma taahhüdüne katıldı.

Yeni imza atacak ülkeler, geçen yıl Glasgow'da düzenlenen konferansta başlatılan Sıfır Emisyonlu Araçlar Bildirgesi'nin Mısır'ın Şarm El-Şeyh'indeki COP27 iklim görüşmelerinde taahhütlerini verdiler.

Fransa ve İspanya, belediyeleri ve şirketleri de dahil olmak üzere, 2035 yılına kadar önde gelen pazarlarda ve 2040 yılına kadar tüm dünyada sıfır emisyonlu araçların %100 satışına geçme sözü verdi.

Anlaşmayı imzalayanların toplam sayısı, bir yıl önce 130 iken, şimdi 214'e ulaştı. İleriye dönük olarak, ZEVD imza sahiplerinin taahhütlerini yerine getirmelerine yardımcı olmayı amaçlayan "Sıfır Koalisyonu Hızlandırma" adlı yeni bir grup tarafından denetlenecek.

BloombergNEF tarafından yayınlanan verilere göre, 2022'nin yılın ilk yarısındaki tüm satışların %13,2'sini oluşturan elektrikli araçlarla sıfır emisyonlu araç satışları için rekor bir yıl olacağını gösterdi.

COP26'nın başkanı olan Alok Sharma, sıfır emisyonlu araç taahhüdünün, küresel çapta 2035 ve 2040'a kadar sıfır emisyonlu yüzde 100 yeni otomobil satış geçişini hızlandırmak için önde gelen aktörleri bir araya getiren önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Sharma sözlerine şöyle devam etti:

"Yükselen pazarlarda ve gelişmekte olan ekonomilerde hala büyük fırsatlar var, bu yüzden bugün Sıfıra Hızlandırma Koalisyonu'nu resmi olarak başlatmaktan memnuniyet duyuyorum. Bu koalisyon, ülkelere daha ileri ve daha hızlı gitmeleri için bir platform sağlıyor."

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 14
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle öyledir... Mesala iklim anlaşması gereği kömür kullanmayacaklardı... Termik santreller tamamen kapanacaktı...
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    siz inanmayın bunlar pazarlama stratejisi hala 6 silindir atmosferik üretiyor Avrupa Afrika ya satiyor
    Cevapla
  • ufuk 1 yıl önce Şikayet Et
    Ooo 2040 a dünya var daha 18 sene üreteceksin sonra onları o kadar daha kullanacaksın 2060 lı yıllara kadar gider fosil yakıtlar.Bizim g.bi ülkeler için ise 2080 bulur...
    Cevapla
  • Ozoz 1 yıl önce Şikayet Et
    Cok istiyosan kendi benzinli arabani kendin yap o zaman.
    Cevapla
  • Rodmostırovinyo 1 yıl önce Şikayet Et
    Oglim patladı mı arabalar elleriniz de.2 yıldır söylüyoruz Dur daha CEREYAN(Togg) çarpacak sizi.Bu aralar hurdaya iyi para veriyorlar.Marta kadar hurdaya verdin verdin yoksa Togg çıktı mı kimse hurda bile parası dahi vermez.İnanamaycaksınız.Nasıl böyle şey oluyor diyeceksiniz.Kafayı yiyeceksiniz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle