Vatandaş sıfır otomobil bulamıyor! Fiyat farkı 100 bin liraya ulaştı

Otomobil firmalarının bayilerinde sıfır araç bulmak neredeyse imkansız. Sıfır araçların bulunduğu galeriler ise bunları bayi fiyatına göre 100 bin liraya varan fiyat farkıyla satıyor.

GİRİŞ 19.01.2023 17:35 GÜNCELLEME 19.01.2023 18:52
Bu Habere 102 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi İstanbul'da da otomobil bayilerinde sıfır araç bulmak neredeyse imkansız. Bayilerde araçlar sergilenmesine karşın bayi yetkilileri, ellerinde araç olmadığını, sergilenen araçların ise satıldığını söylüyor. Bayiler marttan önce otomobil gelmeyeceğini belirtirken, ''olmayan'' araçlar, daha yüksek fiyatlara oto galerilerde çıkıyor. Sıfır araç bulamayan vatandaşlar duruma, galerilere kazandıran stokçuluğa isyan ediyor.

Sıfır araç almak isteyen vatandaşlar bayiler tarafından geri çevrilirken, Türkiye’nin farklı noktalarından paylaşılan ve stokçuluk yapıldığı iddia edilen görüntüleri ise tepkilere neden oluyor. Bayilerin stok yaptığını iddia eden vatandaşlar da paraları olduğu halde araç almamaktan şikayetçi. İddia edildiği gibi bayilerde sıfır araç olup olmadığını öğrenmek için İstanbul’daki birçok farklı marka aracın satış bayisine alıcı olarak giden vatandaşlar, gittikleri tüm bayilerde, ''aracımız yok'' cevabı ile karşılaşıyor.

BİR AY ÖNCEDEN SİPARİŞ

Araç satın almak için vatandaşların gittiği bir otomobil bayisinde, markanın farklı modelleri sergileniyordu. Bayide bulunan 2022 model bir aracın sıfırını almak istediğini söyleyen vatandaşa, bayi çalışanı, 760 bin TL değerinde olan aracın ellerinde olmadığını, sergilenen aracın ise satıldığını söyledi. Aynı markanın farklı modellerini sorduğumuzda da ise ellerinde hiç sıfır otomobil olmadığını belirtip, ''Bütün araçlarımız satıldı. Marttan önce de gelmez. Almak istiyorsanız şubat başında sipariş vereceksiniz'' dedi.

Bir diğer marka otomobil bayisinde ise birçok araç sergileniyor olmasına rağmen satın alınabilecek sıfır araç bulunmuyordu. Sıfır model bir araç almak istediğimizi söylediğimizde, bayi çalışanları şubat ayının sonunda tekrardan bayiye gelmemiz gerektiğini söylediler. Farklı bir marka araç bayisinde de durum farksızdı. Bayide bulunan 970 bin TL değerindeki sıfır marka bir aracı satın almak istedik ancak aracın satıldığı ve tüm sıfır araçların ise tükendiği söylendi. Yeni araçların ne zaman geleceğini sorduğumuzda ise belli olmadığı şubat ayından önce de belli olmayacağı belirtildi. Uğradığımız farklı marka otomobil bayisinde de ellerinde sıfır araç olmadığını ve bir iki ay içerisinde sıfır araçların geleceğini söylediler.

GALERİDE SIFIR OTOMOBİL VAR

Bayilerden çıkıp sıfır araç satın almak için bazı galerilere gidildiğinde, galerilerin birçoğunda istenilen araçların sıfır modeli vardı. Ancak fiyatlar, bayi fiyatlarına göre oldukça pahalıydı. Fiat Egea Cross, Hyundai i20, Volkswagen Tiguan, Volkswagen Passat gibi modellerin hepsinin galerilerde sıfırı mevcuttu. Galeride sıfırı bulunan Hyundai i20’nin ise bayide sıfırı yoktu. Ancak bayi ile galeri arasında neredeyse 100 bin TL fiyat farkı olduğu görülüyordu.

''BİRİ BU STOKÇULARA DUR DESİN!''

Sıfır araç bulamayan bazı vatandaşların sosyal medyada verdikleri tepkiler ise şöyle:

İzmir’de bir otomobil bayisine araç almak için gittiğimizde, 'Araç yok' dediler fakat havalimanı otoparkında aralarında Honda araçların da bulunduğu yüzlerce plakasız sıfır araç park edilmiş bir şekilde duruyor. Biri bu stokçulara dur demeli.

Ülkede sıfır araç bulamıyoruz, gerçekten mükemmel, müthiş...

Hiçbir şekilde sıfır araç bulamıyoruz. Bulsak bile resmi olan ÖTV fiyatına vermeyip kar etmek için fiyatı kendileri belirliyorlar.

Otomobil şirketleri araç fiyat listesi yayınlıyor ama bayilerde araç yok. İkinci el araçların fiyatı da bayilerin verdiği sıfır araç fiyatından daha yüksek. Araba bulamıyoruz arkadaş bu nasıl bir saçmalık!

Kim alıyor bu arabaları? Biz niye bayide sıfır araç bulamıyoruz? En büyük stokçuluk şu an bu sektörde.

Bayilerde araba yok tüm galerilerde sıfır araba var. Lüks bir markanın hiçbir bayisinden araç bulamıyoruz. Lakin aynı galeride 5 veya üzerinde aynı araçtan var. Minimum 300 bin lira daha yüksek bir fiyata.

Biz araç bulamıyoruz. 3 ay önceden isim yazdırmamıza rağmen yok diyorlar. Gel gör ki bizden sonra isteyenlerin bazıları alabiliyor, hatta bazı galericiler de sıfır temin edebilip farkla satıyor.

Bayilerde neden sıfır araç yok? 2 aydır sıfır araç için sıra bekliyorum.

Bayilerde araç yok, 3 ay sonraya ancak o da kesin değil. Aynı araç galeride, bayi fiyatının 100 bin lira üstüne satıyor. Bu galerici bu sıfır arabayı bulabiliyor biz neden bulamıyoruz? Sistem kökten bozuk.

KAYNAK: MİLLİYET / ÇİĞDEM YILMAZ
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 102
  • erol 1 yıl önce Şikayet Et
    aslında devlet yüksek fiyat koyanlara ceza vermesi lazım biraz vijdanlı olalım lütfen devlet ötv yi de indirse piyasa düzelir
    Cevapla
  • ERSAN 1 yıl önce Şikayet Et
    bu fiyat farkı yapanlara devlet neden göz yumuyor sayın cumhurbaşkanım lütfen bir çalışma yapın ötv yi düşürün biraz ve bu fırsatçılara ceza verin
    Cevapla
  • Volkan 11 ay önce Şikayet Et
    verme oy
    Cevapla
  • otokolik 1 yıl önce Şikayet Et
    Reis ötv yi 1 yıllığına %50 azaltsa alıp stokladıklrı araçlar ellerinde patlar,şu anki ötv sistemi açıkça stokçuluğu teşvik ediyor.
    Cevapla
  • Doğan 1 yıl önce Şikayet Et
    fırsatçılar stokçular piyasa oyuncuları galericiler tüm kötüler burda ama piyasayı düzenleyecek takip edecek kötülere ceza verecek vatandaşın hakkını koruyacak olan kanun çıkaranlar kanunları uygulayanlar ceza verenler NEREDE???
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Yok arkadaş yok.. Böyle olmaz.. Muhakkak 2.el otomobil ithalatı açılmalı.. Yoksa 10 yaşında ki arabaları 0 fiyatlarla yarışır...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle