İkinci el otomobil pazarı altın çağını yaşıyor

Piyasada aylardır sıfır araç bulunamaması vatandaşı iyice bezdirdi. Beklemekten sıkılan binlerce kişi, ikinci el pazarına akın etti. Hal böyle olunca yılbaşından bu yana ikinci elde fiyatlar yüzde 15 arttı.

GİRİŞ 31.01.2023 17:59 GÜNCELLEME 31.01.2023 17:59
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Çip sorununu devam etmesi, etmesi, Rusya-Ukrayna savaşanın Avrupa’da yarattığı enerji krizi, hammadde tedarik sorunları ve küresel ekonomideki belirsizlik nedeniyle otomobil üretiminde ciddi sorunlar yaşanıyor.

Maliyetler sürekli artıyor, talebe karşın yeterli araç üretimi de yapılamıyor. Dolayısıyla sıfır araç tedariği ve fiyat artışları tüketicileri zor durumda bırakıyor. Bayilerde aylardır sıfır araç yok, satın almak için sıraya girenler ise ortalama 3 ay beklemek durumunda kalıyor. Bu arada gelen zamlar da tüketiciye yansıyor.

TATİL VE BAYRAM GELMEDEN

Dolayısıyla şu sıralar sıfır araca ulaşmak bir hayli zor. Sıfır araç tedariğinde yaşanan sorunun bir süre daha devam edeceğine yönelik beklenti nedeniyle vatandaşlar ikinci el araçlara yönelmeye başladı. Önceden araç almak için yaz tatili ya da bayram dönemleri beklenirdi ancak şimdi vatandaşlar, fiyatlar daha da artmadan bir an önce aracına kavuşmak istiyor. Uzmanlara göre de bu strateji doğru, çünkü fiyatlar yerinde durmuyor, yaz döneminde fiyatlar daha da artabilir. Bir başka deyişle araç almayı planlayanların fiyatlar daha da yükselmeden harekete geçmesinde fayda var.

MAAŞ ZAMLARI ETKİLİ

İkinci el oto veri analiz ve fiyatlandırma şirketi Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, “Şu an ciddi bir talep patlaması var. Bunda memur, emekliye yapılan yüzde 30 zam ve ek gösterge artışı ile asgari ücrete yapılan yüzde 55’lik zamların da etkisi büyük. Maaşlar artınca talep yükseldi. Talep ve araç bulunurluğundaki sıkıntı ikinci el otomobil fiyatlarını da yaklaşık yüzde 15 yukarı çekti. Araçtaki bu fiyat artışına rağmen ikinci el pazarı son 3 yılın en hareketli dönemini yaşıyor. Bunu fırsat bilen uyanıklar da piyasanın üzerinde yüksek yani köpük fiyatlar belirliyor. Bu yıl 850 bin adet sıfır, 6.5 milyon adet de ikinci el satışı olacağını öngörüyoruz” dedi.

MODEL YAŞI 12’YE ÇIKTI, DİZEL TALEBİ SÜRÜYOR

Fiyatlar artınca otomobile ulaşmanın zorlaştığını, buna bağlı olarak ikinci elde ortalama model yaşının 12’ye kadar çıktığını ifade eden Hüsamettin Yalçın, şunları söyledi: ''2023, ikinci elin yılı olacak. En yoğun talep, Egea, Clio, Megane, Passat ve Polo modellerinde yaşanıyor. Öncelik dizelde. Sıfırdaki daralma nedeniyle artık çoğu bayinin de sistem değiştirerek yatırımlarını ikinci ele kaydıracağını düşünüyoruz. Çünkü bu pazarda tek bir noktaya bağımlı olunmuyor. Daha çok fırsat var. Seçenekler arttığı için daha yoğun iş yapılıyor. Bazı bayiler, kendi markalarının kurumsal ikinci el platformlarına da girebilirler''.

YÜZDE 25 BÜYÜME ÖNGÖRÜLÜYOR

İkinci el otomobilleri sıfır ayarında yenileyerek yeniden ekonomiye kazandıran Carvak Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Çelikol da geçen aralık ayından bu yana pazarın yüzde 25, Carvak’ın da yüzde 100’ün üzerinde büyüdüğünü söyledi. Alım gücünün düşmesi nedeniyle 10 yaş ve üstü model talebinin 2023’te yüzde 60’lara ulaşacağını öngördüklerini söyleyen Çelikol, “Öngörümüz, kısa vadede, özellikle seçime kadar ikinci ele talebin yüksek olacağı yönünde. Carvak olarak bu yılki hedefimiz 30 bin işlem adedi” dedi.

DENEYİMLEME ŞART

Müşteri deneyiminin ikinci el pazarında da öneminin arttığına dikkat çeken Çelikol, ''Bu deneyimi sağlayan teknolojilerin pazarda önemi artacak, bunların başını da yapay zeka uygulamaları çekecek. 2023’te pazarın yönünü belirleyen esas trend yine dijitalleşme olacak. Biz de, yapay zeka temelli ve insansız fiyatlama algoritmasına dayanan yenilikçi iş modelimizle, pazarın ve müşterilerin tam da bu noktada ihtiyaçlarını karşılıyoruz'' diye konuştu. Cardata verilerine göre en çok satan ikinci el modeller: 

EN ÇOK EL DEĞİŞTİREN ARAÇLAR

Model yılı Model

2018 Megane

2018 Clio

2017 Egea

2021 Egea

2016 Passat

2016 Symbol

2016 Golf

2016 Polo

2015 Focus

ARAÇ ALIRKEN ŞUNLARA DİKKAT

Trafik sigortası ve ruhsatı başta olmak üzere aracın tüm evraklarının eksiksiz bir biçimde size teslim edilmesini sağlayın.

Ekspertiz raporuna çok dikkat edin. Bu rapor, aracın gözle görülmeyen hasarlarını ve mevcut sorunlarını öğrenmeyi sağlar.

Aracın kilometresine, şaşisine, motor aksamına, yaşına baksanız da satın alma işlemini muhakkak güvendiğiniz bir ekspertizle yapın.

Hasar kaydına bakmadan ve resmi ekspertiz raporunu almadan noter işlemlerini kesinlikle başlatmayın.

Satın almayı planladığınız ikinci el arabayı incelerken havanın güneşli olmasına dikkat edin. Akşam vakitlerinde fenerle bakılan araçta ince kusurlar fark edilmez.

Aracı satın almadan önce iyi bir motor tamircisiyle birlikte test etmeniz de olası sürprizlerin önüne geçecektir.

İlan sitelerinde beğendiğiniz araç için tanımadığınız kişilere kapora adı altında para göndermeyin.

İkinci el otomobil alırken dikkat edilmesi gerekenler!İkinci el otomobil alırken dikkat edilmesi gerekenler!

KAYNAK: MURAT GÜLDEREN / POSTA
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 6
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    En Kazık Çağını yaşıyor Olacaktı.
    Cevapla
  • emre 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne %15 i araştırmadan yalan haber yapmayın aralık sonundan ocak sonuna araçlar 100-150 milyar artttı bu dediğim c segment araçlar dierlerini siz düşünün
    Cevapla
  • Başgan 1 yıl önce Şikayet Et
    fırsatçı çok malesef. vatandaş da fiyat artacak diye düşünüp bu fırsatçılar a prim veriyor. araç fiyatları aşırı yüksek. bu böyle nereye kadar...
    Cevapla
  • Murat44 1 yıl önce Şikayet Et
    Fabrikalar bilerek araç üretmiyorlar çünkü 1 araçtan 3 araç parası kazanmaya çalışıyorlar araç yokluğu yaratarak.Avrupa hammadde ve enerji krizine girince üretimi azaltarak 1 e 3 kazanmaya çalışıyor.Birde araç kiralama filo şirketler gelen sıfır araçları stokluyor ve piyasayı yukarıya çekip satışlar yapıyorlarmış.devlet ciddi el atmalı bu işe.bir galericide aynı marka 10 tane renault yada fiat yada peugeuot marka raba olmaz.aynı cins ve marka yığılı galericilerde
    Cevapla
  • Gelmekte Olan 1 yıl önce Şikayet Et
    Son 2 ay CEREYAN(Togg) geliyor çarpmaya az kaldı,üstelik 10 gemi de yolda.Siz hiç piyasa patlaması denen şeyi duydunuz mu.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    çok beklersin daha
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle