Tofaş, Stellantis'in tüm paylarını satın alıyor

Tofaş, Stellantis Otomotiv'in tüm paylarını satın alıyor. Alfa Romeo, Fiat, Citroen, DS Automobiles, Jeep, Maserati, Opel ve Peugeot markalarının Türkiye dağıtımı ve pazarlaması Tofaş tarafından yapılacak.

GİRİŞ 02.03.2023 09:56 GÜNCELLEME 02.03.2023 10:26
Bu Habere 92 Yorum Yapılmış

Tofaş, dünyanın en büyük otomotiv gruplarından Stellantis’in Türkiye’deki tüm haklarını 400 milyon Euro’ya satın alıyor.

Bu satın alma ile Alfa Romeo, Jeep, Maserati ve Fiat markalarının Türkiye distribütörlüğünü yürüten şirket anlaşma sonlandığında Peugeot, Citroen, Opel ve DS markalarının da satış ve satış sonrası hizmetlerinden sorumlu olacak. Anlaşma ile şirket, Türkiye’nin en büyük otomotiv grubu oluyor.

Koç Holding ve Stellantis N.V. müşterilere ve iş ortaklarına sınıfının en iyisi ürün ve hizmetlerin verimli bir şekilde sunulması, Türkiye'deki operasyon potansiyelinin artırılması amacıyla mevcut Tofaş ortak girişimlerini daha da genişletme ve büyütmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Bugün imzalanan yeni stratejik anlaşma ile Tofaş, Stellantis Türkiye dağıtım şirketi Stellantis Otomotiv Pazarlama A.Ş.'nin sermayesinin tamamını satın aldı.

STELLANTİS MARKALARI TOFAŞ TARAFINDAN DAĞITILACAK

Türkiye'de dağıtıma sunulan tüm Stellantis markaları - Alfa Romeo, Fiat, Citroën, DS Automobiles, Jeep, Maserati, Opel ve Peugeot - Tofaş tarafından dağıtılacak.

Stellantis Grubu ile Tofaş arasında yapılan sözleşmeyle, Fiat, Alfa Romeo ve Jeep markalarının Türkiye'deki satış ve satış sonrası faaliyetlerini sürdüren Tofaş, Stellantis'in PSA kanadındaki markaların da Türkiye temsilciliğini üstlendi.

DÜNYANIN EN BÜYÜK DÖRDÜNCÜ OTOMOTİV GRUBU

Dünyanın en büyük dördüncü otomotiv grubu olan Stellantis'in kurulması ile, Türk otomotiv sanayisinde uzunca bir süredir beklenen düzenleme gerçekleşti. Tofaş, Peugeot, Citroen, Opel ve DS markaları Türkiye'deki faaliyetlerini bundan böyle bünyesinde sürdürecek. İki grubun fabrikadaki ortaklıkları ise aynen sürecek.

DOBLO YERİNE 'K0'

Açıklamada Doblo’nun üretiminin İspanya’ya kaydırılmasının ardından merakla beklenen yeni modellerin tarihi ile ilgili bilgiler de verildi. Buna göre, Stellantis 2025 yılı başından itibaren üretime başlama hedefiyle, beş marka için planlanan hem orta boy hafif ticari araç hem de binek versiyonları olan yeni ''K0'' üretimini Tofaş’a tahsis edecek. Mevcut Doblo üretimi ise Temmuz 2023’te ''K0'' modelinin üretim hatlarında çalışmalar başlayıncaya kadar devam edecek. Öte yandan, Fiat Egea / Tipo projesi 2025 yılı sonuna kadar uzatılacak.

İKİ YENİ BURSALI MODEL

Dünyanın en büyük otomotiv grupları FCA ve PSA 2021 yılında kritik bir karar alarak birleşmiş ve Alfa Romeo, Jeep, Maserati, Fiat, Opel, Citroen, Peugeot ve DS markalarını temsil eden yeni çatı kuruluşun ismi Stellantis olmuştu. Türkiye’de ise Alfa Romeo, Jeep, Fiat ve Maserati’nin distribütörlüğünü Tofaş yürütürken diğer markaların temsilciliği Stellantis Otomotiv Pazarlama A.Ş. çatısı altındaydı. Grubun Bursa’da bulunan üretim tesisi ise Koç Holding ortaklığında faaliyetlerini sürdürüyordu. Stellantis, geçtiğimiz yıl aldığı kararla Doblo’nun 5’inci neslinin 2023 yılının başından itibaren İspanya’daki Vigo fabrikasında üretileceğini duyurmuştu. Yapılan yeni anlaşma ile Bursa’daki Tofaş fabrikasında yeni bir hafif ticari araç ile bir otomobil modelinin üretileceği de duyurulmuş oldu.

TOFAŞ HİSSELERİNDE 'STELLANTİS' YÜKSELİŞİ

Tofaş ve Stellantis anlaşması sonrası Tofaş hisseleri güne yüzde 9,8 oranında yükselişle tavan fiyata yakın bir seviyeden başladı. Tofaş hisseleri saat 10:14 itibarıyla yüzde 7,36 oranında yükselişle 189,30 TL seviyesinde işlem görüyor. Şirketin hisseleri dün günü 176,70 TL seviyesinden tamamlamıştı.

Koç Holding CEO'su Çakıroğlu'ndan açıklama

"Türkiye'nin 6 Şubat'ta yaşadığı deprem felaketinin acılarını sarmaya çalışırken, yaraların sarılmasında üzerimize düşen görevi yerine getirmeye devam etme kararlılığındayız. Koç Topluluğu olarak ülkemize yatırım yapma konusunda güçlü bir kararlılığa sahibiz ve yeni anlaşmanın da bu zor dönemin atlatılmasına yardımcı olacağına inanıyoruz. Bu stratejik yatırım, TOFAŞ üretim hacmi, ihracat performansı ve Ar-Ge kabiliyetleriyle birleştiğinde, şirketi otomotiv sektöründe yeni zirvelere taşıyacak."

Stellantis CEO'su: Koç ile ortaklığımızı derinleştirmek sinerji yaratacak

Stellantis CEO'su Carlos Tavares ise "Türkiye, Orta Doğu ve Afrika'da lider bir pazar payına ulaşmaya çalışırken, uzun vadeli stratejik planımız olan Dare Forward 2030'da kritik bir rol oynuyor" dedi. Koç ile ortaklığımızı derinleştirmek sinerji yaratacak, değeri artıracak ve tüm segmentlerdeki Stellantis markaları için pazar potansiyelini büyütecektir.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 92
  • Yalnızkurt 8 ay önce Şikayet Et
    Burada bazı öküzlerin yorumlarını kursa fabrika 6000 kişi çalışan onları ekmek veren.sizin montaj dediğiniz fabrikalarda 6000 kişi 7000 kişi 10000 kişçalışıyor. Onlara tedarik zinciri oluşturan 200-250 fabrikada çalışanlarda hariç bir kadar da oradaki fabrikalarda insan çalışıyor. Bir söz vardır aç tavuk kendini darı ambarında zannedermiş buradaki yorum yapanlarda öyle
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Koç köşe olacak. Al sat yapacaklar. Üstünde de Yerli Üretim yazacak
    Cevapla
  • Türk38 1 yıl önce Şikayet Et
    Koc Holding = CHP ?? Nerde o eski Tofas arabalari???
    Cevapla
  • Artık 1 yıl önce Şikayet Et
    Yurt dışından getir sat,üretme,yerli üretime ket vur. Sonra hükümeti yok demokrasi,insan hakları vs. ile eleştir. La oğlum sen üret,değer kat,ülkeyi kalkındır. Demokrasi,insan hakları fazlası ile var bu ülkede...
    Cevapla
  • Urfali 1 yıl önce Şikayet Et
    Turk milleti yerli der baskasi yok. Avrupa daki turkler. Onu açilmasi herkes herkese Adam basi bir araba gertirme hakki olmasi lazim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle