Yerli otomobil Togg öncesi otomobilde ÖTV ayarı! Fiyat netleşiyor

Elektrikli otoda indirimli ÖTV’ye tabi matrah artırıldı. Düşük ÖTV’ye tabi matrah 700 bin liradan 1.25 milyona çıktı. Sektör uzmanları güncellemenin bu ay piyasaya çıkacak olan Togg için yapıldığını ifade ediyor.

GİRİŞ 03.03.2023 16:58 GÜNCELLEME 03.03.2023 16:58
Bu Habere 43 Yorum Yapılmış

Elektrikli otoda indirimli ÖTV’ye tabi matrah artırıldı. Elektrik motorlu otomobillerin tabi oldukları ÖTV oranına ilişkin matrah yeniden belirlendi. Bu kapsamda motor gücü 160 kW’nın altında olup yüzde 10 ÖTV’ye tabi olan elektrik motorlu araçlar için 700 bin lira olan matrah 1 milyon 250 bin liraya yükseltildi.

Motor gücü 160 kW üstü olan araçlarda yüzde 50 ÖTV’ye tabi araçlarda ise 750 bin lira olan matrah 1 milyon 350 bin liraya çıkarıldı. 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli II sayılı listede değişiklik yapan Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, "Bu vergi düzenlemesi Togg için yapılıyor. Togg çıkacağı tarihte bunun yeniden güncelleneceğini söylemiştik. Togg bugün yarın piyasaya çıkacak. Motor gücü 160 KW'yı geçmeyenler için yüzde 70, geçenler için de yüzde 80'lik bir artış var. Burada burada ilk kısımdaki 1 milyon 250 bin TL matrahı Togg'u ilgilendiriyor.

Togg'un matrahının 1 milyon 250 bin TL'yi aşmayacağını öngörüyoruz. Togg'un vergisiz fiyatının maksimum 1 milyon  250 bin diye düşündüğümüzde bu da aracın fiyatının yüzde 10 ÖTV, yüzde 18 KDV ile 1 milyon 622 bin TL'yi geçmeyeceğini öngörüyoruz. ortalama fiyat 1 milyon 500 bin TL bandında olacaktır diye tahmin ediyoruz. ki bu ilk baştaki tahminimizde bu yöndeydi" dedi. 



ÇİN'DEN İTHALATA EK VERGİ

Düzenleme kapsamında Çin menşeli ithal araçlara yüzde 20 ek gümrük vergisi geldi. Böylece Çin menşeli ithal otomobillerin ek gümrük vergisi yüzde 50'ye çıkmış oldu. Bu konuda yönelik ise Erol Şahin, şu açıklamayı yaptı: "Anladığımız kadarıyla hükümet ÖTV güncellemesinin Togg'a avantaj sağlamak konusunda yeterli olmayacağını düşünmüş ki, Togg ile rekabet edebilecek Çin menşeli araçlara da mevcut bulunan ilave gümrük vergisini de yüzde 40'a çıkarmış. Bu sadece Çinli markalar değil. Tesla, BMW gibi markaların Çin'de üretilen modelleri için de geçerli. Çin menşeli araçlara yüzde 10  gümrük vergisinin yanı sıra yüzde 40 ilave gümrük vergisi yani toplamda yüzde 50 ilave gümrük vergisi olacak. Bu durumda Çin menşeli modellerin rekabet gücü büyük oranda azalacak. Bu durum tüketicinin elektrikli araçlara ulaşma şansını azaltacak."

Togg'un deprem felaketi nedeniyle çıkışının ertelenip ertelenmeyeceği merak edilirken, süreçte herhangi bir değişiklik olmayacağı belirtildi.

6 Şubat 2023 tarihinde başlayacağı duyurulan NFT açık artırması, yaşanan deprem felaketi nedeniyle ertelenmişti.

İKİ FARKLI MOTOR GÜCÜ

Arkadan itişli 200 HP ve dört teker çekişli 400 HP olmak üzere iki farklı motor gücü ile tasarlanan Togg’a, benzerlerinden bir adım önde başlamak için birtakım ince dokunuşlar yapıldı. Son hızı 180 km/sa alan Togg’un 400 HP versiyonunda 0-100 km/sa hızlanması 4,8 saniyede gerçekleşirken; yapılan testlere göre, 200 HP versiyonunda hızlanma sadece 7,6 saniyede gerçekleşti.

Daha hızlı şarj olması için teknik donanımı kuvvetli olan Togg’un 30 dakikanın altında bir sürede yüzde 80 doluluğa ulaşması ve 500 kilometre menzile sahip olması bekleniyor. Togg ilk olarak SUV ve Sedan versiyonlarını piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

KAYNAK: EKONOMİM / AYSEL YÜCEL
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 43
  • Reise tüyo 1 yıl önce Şikayet Et
    Hayaller togg gerçekler doğan görünümlü şahin,hayal kırıklığı yaşayanın ne yapacağı belli olmaz,reis Türkiyede üretilen benzinli araçlarında vergisini togg düzeyine çekmelidir.
    Cevapla
  • DOĞRUSÖZ 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu fiyat pahalı olur. fiyatı 700- 1.250 bini geçmemeli. Hem yerlilik hemde yeni marka oluşu fiyat halkın ulaşacağı bir yerlere olmalı.
    Cevapla
  • Harika haber 1 yıl önce Şikayet Et
    Yeni kurulmuş marka harcanan milyarlarca dolar masraf ilk başta alt kesime değilde orta üst kesime hitap edecek ürün pazarlamak çok normal para onlarda alt kesim zaten uygun fiyat, uzun vade, cazip taksit olmazsa alamazdı, onlara uygun model de elbet yapılır, ama ilk başta harcanan paraların bi şekilde kazanılması lazım o yüzden fiyat bence ülkenin %40 ı için uygun ciddi rağbet göreceğini düşünüyorum
    Cevapla
  • Fikret 1 yıl önce Şikayet Et
    Elektrikli otomobilde en pahalı kalemi arabanın batteryası! Buradaki yorumlardaki en büyük eleştiri TOGG arabasının T.C alım gücü olarak çok pahalı olması evet doğrudur ayni sorun Avrupalı ve Amerikalı otomotil araba üreticileri yaşamaktalar çünkü akü ve batteryaların tedarik zincirinin 85 % tamamen sömürgeci kızıl emperiyalist çinlinin elinde bulunması. ABD The Biden-⁠Harris Administration yönetimi Inflation reduction act kapsamında Lityum ve batterya üretiminde gerekli olan elementlerin tedarik zincirini geri getirmek için çalışma başlatılar! Elktrikli araba fiyatı düşürmek için "Citroën Oli" gibi benzeri alternatif tasarım design yapılabilir!
    Cevapla
  • Yavuz Arslan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu fiyata yerli arabamı olur yazık Ak parti ayağına sıkıyor seçime eksi puan gelir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle