Stokçuluk yapan bayilere 3'lü kıskaç: Yetki iptali, para cezası ve ifşa

Yeni düzenleme ile stokçuluk yaptığı tespit edilen, yüksek fiyat isteyen, takas fiyatını düşük belirleyen, zorla aksesuar satanların yetki belgeleri iptal edilecek. Ağır para cezasıyla karşılacak bayiler, Bakanlık tarafından ifşa edilecek.

GİRİŞ 07.05.2023 07:29 GÜNCELLEME 07.05.2023 09:15
Bu Habere 41 Yorum Yapılmış

Pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı ve küresel ekonomik dalgalanmalardan sonra yaşanan arz sıkıntısına fırsatçılar da eklenince piyasada sıfır araç bulmak mümkün olmuyordu.

Sıfır araç almak isteyenlere bayiler tarafından aylarca bekletilirken otoparklara stoklanana araçlar için üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen fiyatların üzerinde yüksek fiyatlar isteniyordu.

Ayrıca aksesuar bahanesiyle sıfır araçları liste fiyatlarının üzerinde satan, araçları stokta tutan ya da elden para alan bu bayilerde tüketici elindeki araca takasa zorlanıyordu.

Eski aracını takasa vermeyene sıfır araç satışının yapılmadığı, tüketicinin ikinci el aracını değerinin altında alarak buradan da kar etmeye çalıştıkları iddia ediliyordu.

BAKANLIK DEVREDE

Stokçuluk ve fırsatçılık üzerine hükümet üst üste yeni tedbirleri devreye sokmaya başladı. Bayilerde denetimler artırılırken Hazine ve Maliye Bakanlığı yılbaşından bu yana stokçuluk yapan bayilerle ilgili incelemesini sürdürüyor. Çok sayıda distribütör ve yüzlerce bayiden satış süreçlerine ilişkin bilgi talep etti. Bayiler ve oto galerilerinde satış sürecinde vatandaşın aksesuar alımına zorlandığı, takas hAlinde ise piyasa fiyatının çok altına fiyat belirlendiğine yönelik iddialar da artınca bu defa Ticaret Bakanlığı yeni bir adım attı.

YETKİ BELGESİ İPTAL EDİLECEK

Ticaret Bakanlığı'nın Resmİ Gazete'de yayımlanan yeni yönetmeliğine göre, araç satışından kaçınan, üretici fiyatları veya distribütör tarafından tavsiye edilen fiyatın üzerinde fiyat talep eden, tüketiciyi aksesuar almaya veya takas yapmaya zorlayan ya da takas fiyatını piyasa fiyatının altında belirleyen firmaların yetki belgeleri iptal edilecek.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada düzenlemeye ilişkin olarak, "Son dönemde, ilk tescil motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden yetkili bayilerin, tüketicinin ilk tescil motorlu kara taşıtlarına ulaşmasını zorlaştırıcı birtakım faaliyetlerde bulunarak haksız kazanç elde ettiği yönünde gerek sosyal medya platformlarında paylaşımlar yapılmakta gerekse Bakanlığımıza şikâyet başvurularında bulunulmaktadır" denildi. 

Bu faaliyetlerin engellenmesine yönelik bakanlığa ulaşan talepler ile konuya ilişkin kamuoyu beklentilerinin karşılanması için yönetmelikte değişiklik yapıldığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, "Bakanlığımızın stokçulukla mücadeleye yönelik faaliyetleri kapsamında, söz konusu aykırılıkların her biri stokçuluk kabul edilecek ve her bir aykırılık için ayrı ayrı olacak şekilde yetkili bayiler hakkında 4 milyon 458 bin 600 liraya kadar idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca, bu yetkili bayiler, Bakanlığımızın internet sitesinde ifşa edilecektir" denildi.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 41
  • edepyahu 11 ay önce Şikayet Et
    Hepsi yapıyor yapmayan var mı keyfe keder zam yapıyorlar arabanın fiyatı belli almaya gidiyorsun 50 100.000 TL daha fazla istiyorlar ekstra garanti adı altında paket takıyorlar sigortayı kaskoyu onlardan yaptırmak zorundasın hiçbirine yok diyemiyorsun güvenlik paketi bilmem ne o bu diyip hak etmedikleri parayı alıyorlar
    Cevapla
  • hadi bakalım 11 ay önce Şikayet Et
    Hiç inandırıcı değilsiniz. Bir büyüğüm derdiki; devletin istemediği birşeyi asla ve kat'a kimse yapamaz. Eğer yapılıyorsa!!!!!
    Cevapla
  • Akif 11 ay önce Şikayet Et
    Adamlar devletten daha kurnaz,stokladıkları arabaları kendilerine ait kiralama şirketlerine satış yaparak olaydan sıyrılıyorlar
    Cevapla
  • Körfezli 11 ay önce Şikayet Et
    Altı bin km altı ay şartları nasıl delindiyse buna da bir formül bulurlar
    Cevapla
  • Misafir 11 ay önce Şikayet Et
    Hiçbirşey değişmeyecek..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle