Ticaret Bakanlığı'ndan fırsatçı otomotiv bayilerine ceza

Ticaret Bakanlığı, liste fiyatı üzerinde elden ödeme talep eden ve aksesuar almaya zorlayan 3 yetkili oto bayisine toplam 17 Milyon 834 Bin 400 TL idari para cezası uygulandığını açıkladı

GİRİŞ 25.05.2023 12:46 GÜNCELLEME 25.05.2023 13:07
Bu Habere 55 Yorum Yapılmış

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklama şöyle:

"İşletmelerin piyasada darlık yaratıcı ve tüketicilerin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetleri, 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda stokçuluk kabul edilerek yasaklanmıştır. İşletmelerin bu yasağa uyumu Bakanlığımızca yakından takip edilmekte ve bu duruma aykırı hareket eden işletmeler hakkında idari para cezası uygulanmaya devam edilmektedir.İşletmelerin piyasada darlık yaratıcı ve tüketicilerin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetleri, 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda stokçuluk kabul edilerek yasaklanmıştır. İşletmelerin bu yasağa uyumu Bakanlığımızca yakından takip edilmekte ve bu duruma aykırı hareket eden işletmeler hakkında idari para cezası uygulanmaya devam edilmektedir.

Ayrıca, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte 6 Mayıs 2023 tarihinde yapılan değişiklikle, ilk tescil motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinde bulunan otomobil yetkili bayilerinin taşıt satışından kaçınması, taşıtın liste fiyatının üzerinde fiyat talep etmesi, müşteriyi aksesuar almaya veya takas yapmaya zorlaması ya da takas fiyatını piyasa fiyatının önemli ölçüde altında belirlemesi gibi tüketicinin ilk tescil motorlu kara taşıtına ulaşmasını zorlaştırıcı faaliyetlerde bulunması halinde, bu işletmelerin ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgelerinin iptal edileceği düzenleme altına alınmıştır.

Bu kapsamda, 16-22 Mayıs 2023 tarihleri arasında Bakanlığımızca yapılan denetimler sonucunda;

• Ankara’da bir yetkili bayi tarafından taşıtın liste fiyatı üzerinde elden ödeme talep edildiği,

• Bursa’da bir yetkili bayi ile Adana’da bir yetkili bayinin iki ayrı şubesi tarafından müşterilerin aksesuar alınmaya zorlandığı, tespit edilmiş ve Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunun kararı doğrultusunda bu bayilere üst sınırdan 4 Milyon 458 Bin 600’er TL olmak üzere toplam 17 Milyon 834 Bin 400 TL idari para cezası uygulanmıştır.

Bununla birlikte, söz konusu yetkili bayilerin ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgeleri iptal edilecek ve bu işletmelerin bir yıl süreyle ikinci el taşıt ticaretiyle iştigal etmeleri engellenecektir.

Bakanlığımızca konuya ilişkin denetimler aralıksız sürdürülmekte olup mevzuata aykırı faaliyetlerin tespit edilmesi halinde kabahatli işletmeler hakkında üst sınırdan idari para cezası uygulanmaya devam edilecektir."

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 55
  • serdar uyumaz 11 ay önce Şikayet Et
    reis bunlara gerekeni yapacak az kaldı 3 ayda herşey yoluna girecek
    Cevapla
  • emekçi 11 ay önce Şikayet Et
    Hani teşhir edilecekti,bazı haberlerdede yetki belge iptali yazıyordu buda yoksa yanlış yapılmış demektir.
    Cevapla
  • Misafir 11 ay önce Şikayet Et
    3 ay kapatma cezası olmalı.
    Cevapla
  • mişmiş 11 ay önce Şikayet Et
    Para cezası değil 3 ay ticaretten men yasağı kapatma yasağı verin. Bunlar bu cezayı da ödemezler. Yarın sabahtan aynı şekli ile satmaya devam ederler.
    Cevapla
  • başgan 11 ay önce Şikayet Et
    Kayseri ye gelmedi galiba bu yetkililer. hepsi elden istiyor fazlasını
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle