Otomobil satışında diyet ödeme vakti geldi

Sıfır araçların fiyatlarının düşmesinin gayet normal olduğunu belirten Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, afaki fiyatlara araba satanların şimdi bu ettikleri karın diyetini ödemek için kampanyalar yaptığını söyledi.

GİRİŞ 08.10.2023 16:38 GÜNCELLEME 09.10.2023 12:45
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Geçmişe bakıldığında çip ve korona virüs krizinden sonra "araç gelmiyor" söylemlerinin ardından bayilerin araç fiyatlarını ciddi manada artırdığını belirten Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, ayrıca yükselttikleri fiyatlara bir de aksesuar, boya koruma ve bakım gibi ciddi maliyetler eklediklerini söyledi.

Yanık, ''Biz en başından beri söylüyoruz. Türkiye’ye sıfır araç gelmesinde herhangi bir mesele yok. Bir takım grup, ‘Türkiye’de sıfır araç gelmiyor’ yönünde yapılan haberler sonucunda piyasayı gerdi. Afaki fiyatlardan araç sattı. Ticaret Bakanlığı bir ay önce çıkarmış olduğu yönetmelik ile 6 ay 6 bin kilometre yasağı, noterlerde üçten fazla araç satanın geri döndürülmesi, sıfır bayilerinin sıfır araçları ikinci el gibi göstermesi gibi fahiş olaylar oldu. Ama 6 ay 6 bin kilometre yönetmeliği çıkınca araçlar ellerinde kaldı. Dolayısıyla araçları satılamaz hâle geldi. Bundan dolayı ellerindeki araçlar kaldı. Satmaları lazımdı, balon gibi şişirilen piyasayı geri çekerek ellerindeki yok diye sakladıkları araçları satmaya başladılar. Böylelikle araç fiyatları şişirilmeden normale dönmeye başladı'' dedi.

6 ay 6 bin kilometrenin devam ettiği sürece araç fiyatlarının aşağı doğru ineceğini belirten Yanık, ''Burada yıllardır galerici esnafı suçlu gösterildi. Sıfır bayiler ile ortak çalışarak araç satmaları piyasayı yükseltmişti. Yönetmelik kararıyla araçlar normal fiyatlarına dönmeye başladı. İkinci el piyasası da son 6 aya bakıldığında bir düşüş görülmekte. Ancak 2020, 2021 ve 2022 yıllarına baktığımız zaman normal seyrine dönmeye başladı. İş olmamasının sebebi de sektörün yerine oturamaya başlamasıdır. Faiz oranlarının yüksek olması bizim sektörün durma noktasına getiren bir diğer sebeptir. Bankaların ikinci ele kredi vermemeleri veya kredi oranlarının yüksek olması veyahut vadenin düşük olmasından dolayı sektörde durgunluk var. Bunun 1-2 ay sonra aşılacağına inanıyorum. Bakanlığın bu yönde ciddi anlamda tedbirleri var. Hâlâ daha tedbir almaya devam edeceklerini görüyoruz'' diye konuştu.

Fiyatların çok aşağı inmesini beklemediklerini ifade eden Yanık, ''Şu an düşmeye başladı. Daha çok düşeceğini düşünmüyorum. Piyasayı balon hâline getirenler cezasını çekiyor. Bunun yanı sıra biz galericiler de suçumuz yokken bu cezayı çekmekteyiz. Türkiye’de araç sıkıntısı yoktu. Her tarafta araç varken sadece Türkiye’de mi vardı bu mesele. Beklettikleri araçlarla ettikleri karların diyetini şimdi ödeyecekler. Bu milletten aldıkları parayı millete bu yönetmelikle iade edecekler'' şeklinde konuştu.

Hükümet araç piyasasının normale dönmesi için çalışmalar yaparken, araç piyasasında kredilerin açılmasıyla ilgili de çalışmalar yaptığını belirten Yanık, ''Bununla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bunu dile getirdi. Araç kredi oranlarının düşürülmesi ve vadesinin artırılması yönünde görüşmeler yapıldığını beyan etti. Bu yürürlüğe girerse ve bu krediler çekilirse işler hızlanır. İkinci elde dolayısıyla açılır'' dedi.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 32
  • blob 6 ay önce Şikayet Et
    engelli aracı almak istediği halde 700 bin TL lik aracın düşülecek vergisinden 270 bin TL elden isteyen bayi, bunun üzerine rica minnet elden alınan 60 bin TL ye araç çıkaran bayi, o gün geldiğinde bekleyin orada, bu dünyada da huzur bulamayın.
    Cevapla
  • Mert 6 ay önce Şikayet Et
    Otomoyiv ve inşaat sektörüne bedel ödetilmeli. Piyasadaki fiyat terörünü bunlar başlattı. Kredi falan yok parası olan alsın cari açığa sebep oluyor zaten. İşsizlik geliyor krediler işsizliği engelleyecek getçek yatırımcıya kullandırmalı. Borsaya gelen sıcak para ve böyle vurkaçcı çakallara değil istihdam yaratan gerçek yatırımcılara kolaylık sağlanmalı ve takip edilmeli peşkeş çekilmemel
    Cevapla
  • Ramazan 6 ay önce Şikayet Et
    Hükümet bilmiyorum ülkedeye sıfır araç girdiğini şimdiye kadar niye müdale etmedi bunlar laf emisiyorlar bunların hepsi aynı evlerdede aynı oyun oynanadı hükümet ev kiredisi verdi akşam 200 binlira olan ev sabah 300 binlira oldu kimseden çıkmadı olan garibana oluyor
    Cevapla
  • Arni54 6 ay önce Şikayet Et
    Sayın başkan galericileri öyle bir anlatmışki gerçekten inanasım geldi kardeşim sıfır araç alacaklar zaten aldı kimse araç sıkıntısı çekmediki bu ülkede galerilerde 25 30 yaşına gelmiş araçlar hala 300 500 bin bandında geziyor Türkiye 2sene sonra araba mezarlığına dönünce görecem ben piyasayı şişiren kendileri anlatıyor lafontenden masallar.
    Cevapla
  • Misafir 6 ay önce Şikayet Et
    Bu ülkede kredi desteği verilecekse sadece dar gelirliye verilmeli. Cari açığı artıtan bütün ürünlerde kredi oranı asla düşmemeli. Artık yeter. Tüketim son bulmalı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle